HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları İntiharları TBMM’ye taşıdı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

7 Haziran’da Samandağ’da intihar eden atanamayan bilgisayar mühendisi 31 yaşındaki Aylin Arslan’ı ve sosyal olanaklardan yoksun, işsiz, ümidini kaybetmiş ve gelecek kaygısı yaşayan gençlerin içine düştüğü toplumsal travma ile ilgili HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a vermiş olduğu Soru Önergesi şöyle:

 

7 Haziran 2022 tarihinde Samandağ’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Mezunu 31 yaşındaki Aylin Arslan yaşamına son vermiştir. Baba Şefi Arslan; kızının 3 yıldır KPSS’ye hazırlandığını, atanamayınca psikolojik olarak olumsuz etkilendiğini ifade etmiştir. Geçtiğimiz Nisan ayında Van’da, 25 yaşındaki atanamayan öğretmen Harun Titiz işsizlik nedeni ile yaşamına son vermiş; Şubat ayında işten çıkarıldığı/işsiz kaldığı için Mehmet K. (25) intihar girişiminde bulunmuştur.

İçinden geçtiğimiz süreçte ekonomik krizin derinleşmesi ile istihdam düşerek, işsizlik artmakta ve giderek yoksullaşan toplumda ve geleceksizlik kaygısı yaşayan gençlerde derin psikolojik etkiler yaratmaktadır. Türkiye’de yaşanan derin toplumsal sorunlar yurttaşların hayatını çok ağır etkilemekte ve bu sorunlara kalıcı, etkili ve doğru çözümler üretilmediği için insanlar son çare olarak yaşamlarına son vermektedir.

DİSK-ARMayıs 2022 İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’na göre; geniş tanımlı işsizlik 8,4 milyon ve kadın işsizliği tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olarak görülmeye devam ediyor. Geniş tanımlı işsizlik erkeklerde yüzde 18,8 iken; kadınlarda ise yaklaşık yüzde 30’dur.Geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 4’tür ve her iki genç kadından biri işsizdir.

Tulay HATIMOĞULLARI ORUÇ HDP Adana Milletvekili

Maalesef işsizlik kronikleşirken, işsizler ümitsizleşiyor. İş bulma ümidi kalmayanların sayısı gittikçe yükseliyor. Sosyal olanaklardan yoksun, işsiz, ümidini kaybetmiş ve gelecek kaygısı yaşayan bireylerin içine düştüğü toplumsal travmayı azaltmanın/engellemenin yollarını bulmak için sosyal ve ekonomik acil önlemler alınmalıdır.

 

Bu bağlamda;

  1. Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin toplumda yarattığı derin izler insanları çaresizlik içinde bırakmakta, intihara sürüklemektedir. Bu konuda bir çözüm programınız olacak mıdır?

2.Son 20 yılda intihar edenlerin arasında işsizlik/geçim sıkıntısı/borçlar&geleceksizlik kaygısı nedeniyle yaşamına son verenlerin sayısı ve yıllara göre dağılımı nedir?

3.Sosyal yardım konusunda yapılan araştırmalar; kamusal bilgilendirme ve tanıtımın yetersiz, başvuru sürecinin karmaşık, sosyal yardım almanın damgalayıcı olduğunu ve bu durumun yoksulların koşulları taşısa bile sosyal yardım başvurusunda bulunmasını engellediğini göstermektedir. Sosyal yardım sistemindeki bu unsurların değiştirilerek, sosyal yardım başvurularının artırılması için ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmalarınız olacak mıdır?

  1. İntihar vakalarının toplumsallığı üzerine yoğunlaşılmalı, bu vakaların çoğalmaması için acil önlemler alınmalıdır. Tarafınızca ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmak üzere atılan adımlar var mıdır?

5.Yurttaşların omuzlarındaki ekonomik yükün azaltılmasına dönük;bütçe açığının faturasının, yapılan çift haneli zamlar ve artırılan vergiler aracılığıyla tüketiciye kesilmesine son verilmesiyönünde çalışmalar olacak mıdır?

  1. İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmaması işsizliğin etkileri için önemli olacaktır. İşsizlik Sigortasından yararlanmak için şart olan; son üç yılda 600 gün çalışma koşulunu azaltmak için çalışmalarınız var mıdır?
  2. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “insana yaraşır iş” yaklaşımı temelinde ‘herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalı’ yükümlülüğünden hareketle ilgili Bakanlıkların bununla ilgili çalışmaları var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa neden yoktur?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.