İdlib’de İnşa Edilen Briket Evler Sahiplerine Teslim Edildi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindeki heyet ile birlikte, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Mehmet Akif İnan Vakfı ile “Bir Aradayız İdlib’in Yanındayız” Kampanyası kapsamında Hatay Valiliği ve AFAD koordinesinde savaş mağduru aileler için 12 STK tarafından İdlib’de yaptırılan briket evlerin açılış ve anahtar teslim törenine katıldı.

03 Mayıs 2022 Salı günü Suriye’nin İdlib bölgesinde yaşayan, savaş mağduru insanların barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yaptırılan briket evlerin açılış ve anahtar teslim törenine video mesaj ile katılan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, hak sahiplerine hitaben yaptığı konuşmasında, “İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda yürütülen yardım kampanyası ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle başlattığımız 77 bin briket evin 57 bin 306’sını tamamladık, kalanların inşası ve hazırlıkları sürmektedir. Bu evler camisi, okulu, sağlık merkezi, fırını, sosyal tesisi ve çocuk parkıyla eksiksiz birer yaşam alanı olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. İnşası biten evlere şuana kadar 50 bin aile yerleştirildi. İnşallah briket ev sayısını toplamda 100 bine çıkaracak, dolayısıyla 100 bin ailenin şartlarını bir parça da olsa düzeltmiş olacağız. Briket evlerin burada oturacak Suriyeli kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu evlerin yapımında emeği geçen tüm kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, hayır sahiplerine, inşasında çalışan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Kimsenin vatanını, evini, düzenini sebepsiz yere terk etmeyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan konuşmasının devamında, “Kimse keyfi yere belirsiz bir geleceğe doğru yürümez. Böyle bir mecburiyetle karşı karşıya kalanlara, sınır ve gönül kapılarımızı açmak, onlara her türlü desteği vermek bizim insanlık borcumuzdur. Medeniyetimiz de tarihimiz de bize böyle davranmamızı öğütlüyor. Biz, bu vazifemizi yerine getirmenin huzuruyla dünyanın karşısına çıkıyoruz. Bu huzur-u kalp ile Batılıların sergiledikleri ırkçı, ayrımcı, bencil, riyakar tutumu yüzlerine vuruyoruz. Mazlumlara bakarken biz sadece insan gördük, görüyoruz. Hiç kimsenin teninin, saçının, gözünün rengine, inancına, konuştuğu dile bakmadık, bakmıyoruz. Yardım için ayak bastığımız coğrafyaları doğal zenginliklerine göre de tasnif etmedik, etmiyoruz. Sadece insan, sadece mazlum, sadece mağdur görmek, bunun için harekete geçmemizi gerektiriyor. Bu anlayışla sadece Suriye’de değil, dünyanın pek çok yerinde yardım ve destek programları yürütüyoruz. Yıllardır Afrika’nın ve Balkanlar’ın pek çok yerinde zengin bir yelpazedeki faaliyetlerimizle dostlarımızın yanındayız.” dedi.

Afganistan’dan Pakistan’a, Bangladeş’ten Filistin’e, Yemen’den Ukrayna’ya kadar geniş bir coğrafyadaki insani yardım operasyonlarını kesintisiz sürdürüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, devamında “Geçtiğimiz haftalarda Afganistan’a içinde 5 bin ton insani yardım malzemesi olan 10 ayrı iyilik treni gönderdik. Ukrayna topraklarındaki savaş başladığından beri bu ülkeye 100 tır insani yardım malzemesi sevk ettik. Ciddi sıkıntılar yaşayan Lübnan’a, sivil toplum kuruluşlarımızın desteğiyle 3 iyilik gemisi ulaştırdık. Suriye’nin çeşitli bölgelerinde toplamda yaklaşık 6 milyon insana ulaşan yardım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Velhasıl tüm mazlumların ve mağdurların yanında yer almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Daha önce dünyanın milli gelirine göre en çok yardım yapan ülkesiyken, şimdi artık tüm alanlarda dünyanın en çok yardım yapan ülkesi durumundayız. Paylaşmanın, infakın bereketine inanan bir millet olarak, yaptığımız bu yardımların karşılığını, Rabbimizin çok daha fazlasıyla bize ihsan ettiğine inanıyoruz. Tabii sadece mazlumların canlarını ve onurlarını kurtarmalarını sağlamak için kapılarımızı açmakla kalmadık, onların yeniden evlerine dönebilmeleri için de her türlü gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Türkiye’nin Suriye’de derinleşen insani trajedi karşısında sınır ötesi harekatlarını başlattığı 2016 yılından bugüne kadar oluşturduğu güvenli bölgelere yaklaşık 500 bin Suriyeli geri dönüş yapmıştır. göçü sınır ötesinde tutmaya yönelik stratejilerini gönüllü geri dönüşleri teşvik edecek projelerle destekliyoruz. Briket evler bu adımlardan biriydi. Şimdi de ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz. Bu projeyi, ülkemizdeki ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata geçireceğiz. Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Resualyn başta olmak üzere 13 ayrı bölgedeki yerel meclislerle birlikte yürüteceğimiz bu proje, bir hayli geniş kapsamlıdır. Konuttan okul ve hastaneye kadar günlük hayatın tüm ihtiyaçları ile tarımdan sanayiye kadar kendi kendine yeterli tüm ekonomik altyapı, bu projenin içinde yer alacaktır. İnşallah Suriye’nin diğer kısımları da zaman içinde güvenli hale geldiğinde, oralarda da benzer çalışmaları yürüterek, gönüllü geri dönüşler için gereken zemini hazırlamanın gayreti içinde olacağız. Bu duygularla bir kez daha yapımı tamamlanan ve teslim edilen briket evlerin, Suriyeli kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu evlerin inşasında katkısı olan tüm sivil toplum örgütlerine, herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Suriye’nin en kısa sürede güven, huzur, istikrar iklimine kavuşmasını ve herkesin evine, toprağına, işine kavuşmasını temenni ediyorum. Bayramınızı tekrar tebrik ediyor, sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.” dedi.

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın video mesajının ardından sivil toplum kuruluşları temsilcileri selamlama konuşmalarını yapmalarıyla İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, bir konuşma gerçekleştirdi. İçişleri Bakanı Sayın Soylu konuşmasında, “Ramazan Bayramınız mübarek olsun. Allah nice bayramlara huzurla, özgürlük, kardeşlik, birlik içerisinde ulaşmayı nasip etsin. Bugün insanlığın, mazlumun, vicdanın sesi olan Recep Tayyip Erdoğan’dan size selam getirdim. Kıymetli kardeşlerim, burası sadece briket evlerin açılışının yapıldığı bir alan değildir. Burası, zenginliğin şımarttığı dünyaya karşı, mazlumların zulümle karşı karşıya kaldıktan sonra sesi çıkmayan dünyaya karşı, ikiyüzlü dünyaya karşı itirazın olduğu ve hakkın sesinin yükseldiği alandır. Allah’ın, dinimizin ve inancımızın bize bir emri var; biz kardeşiz. Cumhurbaşkanımız söyledi; rengimiz, milletimiz, milliyetimiz, konuştuğumuz dilden maada, hep beraber kardeşiz. Burada gördüğünüz 12 sivil toplum kuruluşumuzla birlikte yıllardır, burada adları ve sanları olmayan milyonlarca insana Türkiye, bu sivil toplum kuruluşlarıyla yardım köprüsü kurmuştur. Huzurunuzda her birine şükranlarımı ifade ediyorum. Bugün burada 77 bin olarak projelendirilen, 57 bin bitirilen, 9 bini devam eden 50 bini de taşınılan evlerin açılışını yapıyoruz. Günün birinde sizler topraklarınızdan sökülüp buraya gönderildiğinizde Sayın Cumhurbaşkanı’mız ‘Bizim kardeşlerimiz, kim ne derse desin sahip çıkacağız. Onları yalnız bırakmayacağız. Çoluğu da çocuğu da yetimi de yaşlısı da biz onları yalnız bırakamayız.’ dedi. Bu arkadaşlarımızın hepsi harekete geçtiler. AFAD koordinasyonunda, kendi organizasyonlarıyla Hatay Valiliğimizin koordinasyonuyla burada yerel otoritenin ortaya koymuş olduğu faydalılıklarla güçlü bir adım attılar. Burada Cumhurbaşkanı’mız talimat verdi, ’20 bin briket ev yapılacak’ diye. Birlikte rahmet vardır. Biz birlik olunca Cumhurbaşkanı’mız bizi gördü ve dedi ki ’50 bine çıkarıyoruz briket evleri’. Şimdi yine birliği gördü, biraz önce konuşmasında söyledi. Bu bölgede 50 bin sayısını Allah’ın izniyle 100 bine çıkarıyoruz. Burada, özellikle Türkiye’den 81 vilayetten valiliklerimizin koordinasyonunda da sivil toplum kuruluşlarının organizasyonda da briket evler yapıldı. Bir gün bakanlar kurulundaydık, kabinedeydik. Cumhurbaşkanı kabinede bakanlar kurulunda, tek tek bakanlara sordu, ‘Sen kaç briket ev yapacaksın? Elinizi cebinize atın, aldığınız maaşlardan kardeşlerimize yardımcı olun.’ Meclis grubunu topladı, ‘Hepinizi göreceğim. Siz kardeşlerimize kaç briket ev yapacaksınız’ dedi. Burada 81 vilayetimizin, bakanlarımızın, milletvekillerimizin her birinin katkısı, desteği, kardeşlik imzası var. Bilesiniz sevgili kardeşlerim, burada 85 milyonluk Türkiye’nin kalbi var.” dedi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir müjde daha verdiğini ifade eden İçişleri Bakanı Sayın Soylu, “Cerablus, Azez, El Bab, Resulayn ve Tel Abyad’da, Türkiye’de yerleşik bulunan Suriyeli bir milyon kişiye evler yapılacak. Bunu da hem uluslararası hem kendi hayır kuruluşlarımızla yapacağız. Yine AFAD koordinasyonunda yapılacak inşallah. Allah’ın izniyle projeleri tamamlandı, yakın zamanda başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem G20 hem Birleşmiş Milletler toplantısında bütün dünyaya seslendi. Dedi ki, ‘Kuzey Suriye’nin Türkiye’ye yakın olan bandında Suriyeli yerinden edilen kardeşlerimize konutlar yapalım’. Bütün dünyaya ceplerinde çok parası olduğuna iddia edenlere yüzyıllardır dünyayı sömürenlere o ‘biz Batı medeniyetiyiz’ diye haykıranlara söyledi. Ama onların gözleri yok görmezler, kulakları yok duymazlar, kalpleri katıdırlar anlamazlar. Biz yıllarca birlikte yaşadık, aynı kıbleye secde ettik. Biz üç gün önce Kabe-i Muazzama’daydık Cumhurbaşkanı’mızla. Allah’a niyazda bulunduk; ‘Allah’ım bu mazlumlara sen yardım et. Sen yardım edicisin. Sen güç ve kudret sahibisin’ dedik. Allah şahittir, kardeşliğimiz kıyamete kadar sürecek. Sizi zulme teslim etmeyeceğiz. Kardeşliğimizi kıyamete kadar devam ettireceğiz. Allah bizi dünyaya ve mazlumlara mahcup etmesin.” dedi.

Bölgede ki çalışmalarla ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, “Burada sadece 77 bin ev projelendirmedik. 57 bin 306 ev tamamladık, 9 bin 700 ev devam ediyor, 10 bin eve başlıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan talimat verdi. Yıl sonuna kadar 100 bini arkadaşlarımızla birlikte Allah’ın izniyle bitireceğiz. Burada 50 okul bitirdik, 23 okul devam ettiriyoruz, toplam 73 okul. 26 cami bitirdik, 24 devam ettiriyoruz ve 10 sağlık tesisi yaptık, 13’ünü devam ettiriyoruz. 11 sosyal tesis yaptırdık, 7’sini devam ettiriyoruz. 7 park bitirdik, 18 çocuk parkı yapıyoruz. 21 fırın bitirdik, 13 fırın devam ettiriyoruz. 36 su kuyusu yaptırdık, 4 su kuyusu devam ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine bölgeyle ilgili talimat verdiğini dile getiren İçişleri Bakanı Sayın Soylu, “Briket evlerin içerisinde yollar topraktı. Bana dedi ki ‘Çok yakın zamanda bunların hepsini parke yapacaksınız çünkü benim kardeşlerim eksiklik çekmeyecekler’. Birçoğunu yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Yine gelen otoriteyle bir taraftan suyuydu, elektriğiydi, her birini buraya getirdik. Allah sizden razı olsun. Bize bizi tekrar hatırlattınız. Biz Allah’ın nezdinde bir sınavda olduğumuzu biliyoruz. Bu sınavda bizi sınıfta bırakmamaya vesile oldunuz. Türkiye sadece İdlib’e, Cerablus’a, Azez’e, El Bab’a, Resulayn’a, Tel Abyad’a yardım yapmıyor. Batı sömürgesine devam ediyor, biz Lübnan’da, Yemen’de, Afganistan’da, Pakistan’da, Bangladeş’te, Arakan Müslümanlarıyla beraber varız. Biz Ukrayna’da varız, biz dünyada nerede zulüm varsa, Allah şahittir karşısında durarak hep birlikte varız. Eğer biz olmasaydık şu çocuklar bizden hesap sorarlardı, bu dünyada da öteki dünyada da. Buradan vicdanları katılaşmış olanlara sesleniyorum; bu dünyanın nimetlerine aldanmayın. Müslümanlar büyük bir sınavdadır. Batıdan kimse kendisine bir nimet beklemesin. Biz kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz. Dünyaya, insanlığa neler yapılması lazım geldiğini anlatmalıyız, onun için birlik içerisinde olmalıyız. Tam da Allah’ın emrettiği gibi. Bayramınız mübarek olsun.” dedi.

Konuşmalarının ardından dua eden İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, diğer kamplara video konferans aracılığıyla yetkililerden, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alarak akabinde protokol üyeleri ile birlikte açılış kurdelesini kesti.

Daha sonra Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindeki heyet ile birlikte, KIYAMDER tarafından İdlib’te yaptırılan Yetim Köyü’nü ziyaret eden İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, açılış kurdelesini keserek buradaki çocuklarla bir süre sohbet etti. Akabinde İdlib’deki yetim ve öksüz çocukların barınma ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye Diyanet Vakfı Yetim Köyü’nü ziyaret eden İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, futbol oynayan çocuklara bir süre eşlik etti.

Tören ve ziyaretlerde İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya, Hatay Valisi Rahmi Doğan, AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Hatay Milletvekilleri TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, Lütfi Kaşıkçı, il protokolü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri eşlik etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.