Laparaskopik (Kapalı) Böbrek Ameliyatı Nedir?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Defne Hastanesinin tecrübeli hekimi Doç. Dr. Mehmet Murat Rifaioğlu,Laparaskopik (Kapalı) Böbrek Ameliyatı ile ilgili kapalı böbrek ameliyaları ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi…

Doç. Dr. Mehmet Murat Rifaioğlu, 2018 yılından itibaren Antakya Özel Defne Hastanesi‘nde böbrek ameliyatlarınının laparoskopik olarak son teknolojiyi kullanarak, birçok vaka ile ileriteknoloji ile tedavi yöntenlerini uyguladıklarını ifade etti.

Günümüzde Böbrek Alınması Ameliyatları Nasıl Olmalıdır?
Böbreğin ameliyatla alınmasına ”nefrektomi” denir. Açık ve laparoskopik (kapalı) böbrek cerrahisi, eskiden aynı temel cerrahi prensiplere göre yapılmaktayken, günümüzde gelişen teknoloji ve cerrahi uygulamalarla, yeni trend olarak böbrek ameliyatları, laparoskopi veya robotik olarak kapalı yöntemlerle yapılmaktadır.

Kapalı Nefrektomi Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Açık operasyon, böbreğin olduğu bölgeye, 15-20 cm uzunluğunda kesilerle yapılıyorken kapalı operasyonlarda ise bu kesinin yerine vücuda 1 cm’lik bir kesiden sokulan kamera yardımı ile amliyatlar yapılmaktadır.

Kanser Olmayan Durumlarda Böbrek Cerrahisi Nasıl Olmalıdır?
Kanser olamayan böbrekte yapılan cerrahiye ”basit nefrektomi” denir. Son yıllarda benign böbrek patolojilerine cerrahi müdahalelerde açık cerrahi yöntemler giderek yerini laparoskopik prosedürlere bırakmıştır. Basit nefrektomi için yeni standart cerrahi teknik laparoskopik nefrektomi olmuştur.

Kanser Olan Böbrek Cerrahisi Nasıl Olmalıdır?
Böbrek tümörlerinde ise durum biraz tartışmalı olmakla birlikte, yaklaşım için öneriler genelde tümörün evresine göre değişiklik göstermektedir; lokal evreli dediğimiz, böbrek içinde sınırlı kanser varlığında, böbrek tümörlerinde laparoskopik radikal nefrektomiyi yani kapalı böbrek cerrahisini standart kabul eden birçok cerrahi merkez mevcuttur ki Defne Hastanesi’nde rutin olarak uygulamaktayız.

Kapalı Nefrektomi Kimlere Uygulanıyor?
Normal şartlarda açık nefrektomi olacak tüm hastalara, kapalı nefrektomi ameliyatı uygulanabiliyor. Nadir durumlarda kapalı olarak başlanan ameliyat açık ameliyata döndürülebiliniyor.

Kapalı Nefrektomi Riskleri Neler?
Kapalı nefrektomide görülebilecek komplikasyonlar açıktan daha az sayıda ve şiddettedir.
Kapalı Nefrektomi ameliyatlarının riskleri arasında; kanama sebebiyle tekrar ameliyat olmak, dalak ya da bağırsaklarda yaralanma, büyük damarlarda pıhtılaşma, pulmoner emboli (akciğer embolisi) ve az da olsa ölüm riski bulunuyor. Kısacası açık operasyonda görülebilecek riskler daha hafif ve az oranda laparoskopidede görülebilir.

Kapalı Nefrektomi Ameliyatı Sonrasında Süreç Nasıl Yaşanıyor?
Böbrek kapalı yöntemle çıkarıldığında, ameliyat kesileri küçük olduğundan karında ciddi bir ağrı hissedilmiyor. Ağrı az da olsa, hastanın rutin ağrı kesici tedavisi ile ağrısı hissedilmiyecek seviyeye iniyor.
İlk gün yavaş yavaş sıvı gıdalar alınmaya başlanıyor. İlk gün hastanın yürümesi isteniyor. Ameliyat sonrası, ikinci veya üçüncü günde evine gidebiliyor.
Hastanın ameliyat sonrası ilk bir hafta 5 kg’dan ağır yük kaldırmaması isteniyor. Aktivite düzeyinizi bu süre içersinde giderek arttırılması öneriliyor. İki haftadan sonra, daha önce yapılan normal aktiviteler tam olarak yapılabiliyor.
Taburcu olduktan bir hafta, bir ay, altı ay ve bir sene sonra kontrole gelinmesi isteniyor.

Son Olarak Sizin Tecrubeniz Nedir?
Ben laparoskopi eğitimimi ilk 1997’de başaldığım İstanbul’da üroloji asistanlığım sırasında başladım. 2008’de Amerika UCSF üniversitesinde ürolojik kapalı cerrahiler üzerine eğitim aldım. 2009’da Osmaiye Devlet Hastanesi mecburi hizmet zamanımda ilk kapalı böbrek kisti ve nefrektomi ameliyatlarını gercekleştridim. 2011’de başladığım akademik hayatımda Mustafa Kemal Üniversitesi’nde ilk kapalı böbrek koruyucu kanser ameliyatını gercekleştirdim ve asistan eğitimi verdim. 2015 yılında Almanya Helbron kliniğinde ileri laparoskopi ve robotik cerrahi eğitimi aldım. 2016 yılında Amerika UAB üniversitesinde kapalı ürolojik kanser ameliyaları üzerine eğitim aldım. 2018 yılından itibaren Defne hastanesi’nde böbrek ameliyatlarını laparoskopik olarak birçok vaka ile Hatay ilimizde en son teknolojiyi kullanarak, en ileri tedavi yöntenlerimizi uygulamaktayız

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.