HATAY SAHİLLERİNİ İSTİLA EDEN DENİZANALARI MECLİS GÜNDEMİNDE

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Samandağ’dan Arsuz-Dörtyol’a kadar uzanan sahil şeridini kapsayan zehirli denizanası istilasını meclis gündemine taşıyarak hükümeti göreve davet etti.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Samandağ’dan Arsuz-Dörtyol’a kadar uzanan sahil şeridini kapsayan zehirli denizanası istilasını verdiği önerge ile meclis gündemine taşıyarak hükümet yetkililerini göreve davet etti.

Hatay’ın Samandağ ilçesi başta olmak üzere İskenderun, Dörtyol, Arsuz ilçeleri sahillerine vuran zehirli göçmen denizanaları bölgede endişe uyandırmakta. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şahin, 2021 yılında İsrail ve Lübnan’da görülen zehirli tür denizanalarının bu yıl Hatay’da kıyıya vurduğunu ve yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki sahil şeridine vuran denizanalarının farklı noktalarda yoğun olarak görüldüğünü söyledi.

İstilacı denizanaları ile ilgili olarak İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan yaptığı açıklamalara dikkat çeken Suzan Şahin, uzmanların, denizanalarının Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz’e geçtiğine belirttiğini, ayrıca kıyıya vuran denizanalarının denizlerdeki ekosistemi tehdit ederek balık stoklarını azalttığını, halk ve balıkçı sağlığını tehdit ettiğini, patlayan bir tür olduğu için çok dikkatli olunması gerektiğini, balıkçı ağlarını doldurarak günlük avları engellediğini ve insan vücuduna temas ettiği takdirde yıllarca kalabilecek izler bıraktığını hatta insanlarda kalp krizi geçirme riskini olduğunu belirtmektedir.

Konuyla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanının cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge veren CHP’li Şahin, ‘‘İskenderun teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Üniversitesi hocaları normalde Mart ayında ortaya çıkan denizanalarının erken görülmesiyle ilgili incelemeler başlattı, giriş ve çıkış olması nedeniyle İskenderun Körfezi’nde denizanalarının akıntıya kapılmaları durumunda bu kıyılarda da görülebileceğine dikkat çektiler ve istilacı egzotik bir denizanası türü olan rhopilema nomadica (göçmen denizanası) türünün yoğun bir popülasyonunun görüldüğünü belirttiler. Uzman akademisyenlerin yaptığı açıklamalarda özellikle gırgır avcılığında 35 kulacın üzerindeki derinliklerde görülen denizanasının yoğunlaştığının net bir şekilde görüldüğü, çok erken bir dönemde kıyılarda görülmeye başlandığı, zehirli bir tür olarak bilindiği belirtiliyor.’’ dedi.

Doğu Akdeniz kıyılarında son yıllarda Şubat-Mart aylarında denizanasının aşırı artışları görülmekte. İlk olarak Lübnan, Suriye kıyılarında aşırı artışı gözlenen göçmen denizanası Rhopilema nomadica bir hafta sonra, Türkiye kıyılarında görülmekte. Önce Türkiye’nin doğu kıyılarından yani İskenderun ve Mersin Körfezi’nden, sonrasında Antalya Körfezi’nden bildirilen bu tür için balıkçı ve denizcilerden birçok ihbar kaydedildi. Şubat ayı içerisinde değişen sıklıklarla yapılan gözlemler Mart ayında da devam etmekte.

 

TEMASTAN KAÇININ !

Yakıcı kapsüllerinin olması nedeniyle bu tür deniz anaları ile temas edildiğinde yangı, kaşıntı, deride kızarıklık ve su toplama gibi klinik etkiler görülebileceğinin altını çizen Suzan Şahin, ‘‘Yüzücülerin, dalgıçların ve amatör ve profesyonel balıkçıların dikkatli olmaları ve denizanasıyla temastan kaçınmaları gerekir. Ayrıca alerjik bünyelerde daha ciddi klinik vakalar görülebilir. Özellikle küçük çocukların kıyılara vurmuş denizanalarına elle temas etmemeleri, temas etmişlerse, ellerini vücutlarına ve gözlerine sürmemeleri gerekir. Denizanalarında bulunan yakıcı kapsül hücreleri, deriyle teması sonucunda patlar ve yanma ve kaşıntı başlatır. Kaşıntı daha sonra yerini acıya ve kızarıklığa bırakır. Tatlı su kapsüllerin daha hızlı patlayıp deriye nüfus etmesine neden olur, bu nedenle sadece tuzlu su, amonyak veya sirke ile temas eden bölgenin yıkanması tavsiye edilir. Ciddi yaralanmalarda doktora başvurmak gerekir. Tüm halkımızı dikkatli olmaya, yetkilileri de bir an önce göreve davet ediyorum.’’ dedi.

 

‘BAKANLIK DERHAL GÖREVİNİ YAPMALI’

Hatay sahillerinde balıkçılık, turizm ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaktadır. Denizanalarının olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla izleme programlarının oluşturulması çok önemli olduğunu söyleyen CHP’li Şahin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bir an önce harekete geçerek halk ve doğa sağlığını tehdit eden denizanalarının temizliği ile ilgili çalışma başlatması gerektiğini belirtti ve konuyu meclis gündemine taşıyarak önerge verdi.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin önergesinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanından şu sorulara cevap istedi;

 

  1. Halk ve balıkçı sağlığını tehdit eden denizanalarına ilişkin hangi önlemleri almayı düşünüyorsunuz?
  2. Göçmen türü olan zehirli denizanaları Hatay’ın hangi sahillerinde tespit edilmiştir? Bu türe ilişkin yürütülen çalışma var mıdır? Varsa hangi düzeydedir?
  3. Zehirli denizanalarına ilişkin acil eylem planı oluşturması düşünülmekte midir?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.