Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan YAVUZ, İstiklal Marşımızın kabulünün 101. yılı münasebetiyle kutlama mesajı yayınladı. Başkan Yavuz mesajında şunları söyledi;
“İstiklal Marşımız bayrak gibi Türkiye Cumhuriyetinin Milli Marşı ve Bağımsızlık sembolü olup 12 Mart 1921 birinci TBMM tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Türk Milleti için bir bağımsızlık beyannamesi olan, İstiklal Marşımız, ülkemizin beka mücadele süresinde sahip çıkmamız gereken ruh, birlik ve beraberliğimizden gelen gücümüzü bugüne taşıyan çok önemli bir metindir.
İstiklal marşımız; Gerek söz, gerekse şiir kalitesi tarafından milli marşların hiç biri ile ölçülemeyecek kadar üstün ve zengin manalı bir şiirdir. Türk milletinin duygu ve inançlarına en iyi bir şekilde tercüman olmuş, Türk milletinin ruhunda sözle örülmüş bağımsızlık marşıdır.
İstiklal marşı, şanlı bir mazisi olan, üç kıtaya hükmeden Türk milletinin bayrağının ve vatanının ebediyen yaşayacağını müjdelemiş, milli karakterimizi, ruhumuzu, imanımızı, karakterimizi, milli mücadele günlerinin heyecanını içinde taşıyan, o günleri ve o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesille aktaracak olan emsalsiz bir abidedir. Bayrağımız ve istiklal marşımız milletimizi, tek fikir, tek amaç etrafında birleştiren milli değerlerimizin en başta gelenidir.
İstiklal Marşımı, Türk Kurtuluş savaşının başlarında, istiklal harbinin milli bir ruh içerisinde kazanılmasını sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı 1921 yılına yarışma düzenlemiş olup, bu yarışmaya 724 şiir katılmıştır. Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ankara‘da ki Taceddin Dergâhında yazdığı ve istiklal harbini veren Türk Ordusuna hitap ettiği şiir 12 Mart 1921 yılında büyük coşku ve sevinç ile ayakta alkışlarla kabul edilmiş olup, şiiri ilk okuyan kişi ise döneminin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi TANRIÖVER olmuştur.
Mehmet Akif İstiklal Marşını Türk Ordusuna armağan ederek, şiirlerini toplamış olduğu Safahat adlı eserine koymamıştır. Mehmet Akif İstiklal Marşı mısralarını milli mücadelemizin gerçek anlamı ve ruh yapısını ordumuzla birlikte cephede bizzat yaşayarak yazıyordu.
Türk Milletine Sesleniyor;
“Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.” diyerek Türk Milletine seslenen Mehmet Akif “Allah Türk Milletine bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” dedi.
Şiirin tamamı dörtlükler halinde 10 kıta olarak yazılmış olup 41 mısradır, son dörtlük beş mısradır. Milletimizin ruh haline tercüman olup istiklal ve istikbale inancımızı mısralarla ifade eden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, tüm şehitlerimizi milli mücadele kahramanlarımızı, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, milletçe, minnetle, rahmetle ve saygıyla anıyoruz, mekanları cennet, ,ruhları şad olsun. “ Dedi.