Narenciye ve zeytin bahçelerinin ortasına maden açmak istiyorlar ama Arsuz’da madene geçit yok!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Arsuz’da narenciye ve zeytin bahçelerinin ortasına maden açmak istiyorlar ama Arsuz’da madene geçit yok!  Arsuz’da madene geçit yok! Arsuz halkının kararlı duruşu bu günkü toplantıda da gündem oldu… ÇED 4. kez yapılmadı…
 
Hatay’ın Arsuz ilçesinde yer alan Hüyük mahallesinde açılmak istenen krom madeni projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci yurttaşların tepkisi üzerine yapılmadı..
Krommer Madencilik Şirketi Hüyük mahallesinde ormanlık ve yaban hayatı koruma bölgesinde iki adet krom maden ocağını açılması girişimi dolayısıyla bu gün duyurulan ÇED toplantısı halkın duruşuyla engellendi.

“KROM MADENİNE  DUR” DEDİLER

“Bizler bu memleketin taşıyız, toprağıyız, suyuyuz, ormanıyız… Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylülerin hepsi birer emekçidir. Ormanlar ve su kaynakları hayatın can damarıdır. Can damarımız olmazsa nasıl hayatta kalırız, nasıl soluk alabiliriz? Hüyük mahallesi halkı başta olmak üzere tüm mahalle sakinleri doğanın, ormanın ve su kaynaklarının tahrip edilmesine, kirletilmesine, yok edilmesine karşıyız” diye belirttiler.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, İskenderun Çevre Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, siyasi parti temsilcileri,  çevreciler ve halkın tepkisi üzerine bu günkü toplantıyı engelledi.

Geçen seneden beri iki defa yapılmak istenen toplantı  ‘toplantı yapılamamıştır’ denilerek ertelendi. Şirketin yapmak istediği maden projesi evlerin, limon bahçelerinin, içme suyunun tam ortasında yer alıyor.

Eylemde açıklama yapan mahalleliler, Hüyük halkının yıllarca yurt dışında çalışarak yaptığı narenciye ve zeytin bahçelerinin maden şirketinin çalışmalarıyla yok olacağını söyledi: “Bölgemizde 2020 yılında yapılmak istenen ÇED toplantısı 2021’e atanarak yapılmak istendi. ‘Burada toplantı yapılamamıştır’ tutanağına rağmen hala buradalar, Yarın yine burada olacaklar ama biz de toprağımız, suyumuz için burada olacağız.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.