Son TÜİK verilerine göre; yabancılara yapılan konut satışı, kasımda geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 48,4 artarak 7 bin 363 oldu. Bu rakam tüm zamanların yıllık rekoru olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde Türkiye’den en çok konutu alırken, Alman ve ABD vatandaşları da ciddi miktarda alım yaptılar.
Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, yabancılara yapılan konut satışında tüm zamanların rekorunun kırıldığını hatırlatarak, iç piyasadaki sakinlik döneminde bu satışın çok değerli olduğunu söyledi. Gül “Yabancıya satışta yıl sonu hedefi olan 50 bin barajı şimdiden aşıldı. İç talebin neredeyse durma noktasına geldiği dönemlerde yabancıya satış önemlidir. Bu nedenle, bu rakamlar sektöre can suyu oldu” dedi.
Gayrimenkul değerler konusunda global yatırımcılara yatırım danışmanlığı hizmeti veren Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, yabancılara yapılan konut satışında kasımda tüm zamanların rekorunun kırıldığını hatırlatarak, iç piyasadaki sakinlik döneminde bu satışın sektöre can suyu olduğunu söyledi. Zorlu koşullara rağmen gayrimenkul sektörünün geçmiş yıllardaki satış rakamlarını korumak için elinden geleni yaptığını kaydeden Gül, yabancı yatırımcının yüksek getiri sağlayabileceği merkezlere odaklandığını belirtti.
Yabancı yatırımcı açısından döviz artışının da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Gül Gül, son yıllarda başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’nin yabancı yatırımcının yoğun ilgisiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Gül, konuya ilişkin açıklamasında “Son TÜİK verilerine göre; yabancılara yapılan konut satışı, kasımda geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 48,4 artarak 7 bin 363 oldu. Bu rakam tüm zamanların yıllık rekoru olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde Türkiye’den en çok konutu İranlılar, Iraklılar, Ruslar, Afganistanlılar, Kazaklar ve Kuveytliler alırken, Alman ve ABD vatandaşları da ciddi miktarda alım yaptılar.
Yıl sonu hedefi olan 50 bin barajı aşıldı. İç talebin neredeyse durma noktasına geldiği dönemlerde, yabancıya yapılan satış çok büyük önem taşıyor. Bu nedenle bu rakamlar sektöre can suyu oldu” dedi.
Sektörün yabancıya gayrimenkul satışı hizmetinin ‘hizmet ihracatı’ kapsamında değerlendirilerek desteklenmesini beklediğini hatırlatan Gül, böyle bir durumda 2025’te yıllık 20 milyar dolarlık gayrimenkul ihracatı hedefi koyan sektörün bu hedefinin gerçekleşmesinin hayal olmayacağını dile getirdi.