Aralarında İskenderun Limanı’nın ihalesiz 9 ile 19 yıl uzatılmasını öngören düzenlemede geri adım atıldı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Aralarında İskenderun limanının da bulunduğu  Türkiye’nin özelleştirilen 20’den fazla  limanın ihalesiz 9 ile 19 yıl uzatılmasını öngören düzenlemede geri adım atıldı. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren Torba Kanun’dan ilgili maddenin çıkartılması ile ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından hazırlanan önerge kanun teklifinden çıkartıldı.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi ve devri yöntemiyle gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarını kapsıyordu. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren Torba Kanun’dan ilgili madde çıkartıldı. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Şimdilik, limanların Katarlılara ve yandaşlara peşkeş çekilmesinin önüne geçildi” dedi.

Enerji ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifindeki 16. madde, 49 yıldan az süreli olan sözleşmelerin süreleri, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 4 ay içinde başvuruda bulunulması halinde ihalesiz olara 9-19 yıl arasında uzatılmasını öngörüyordu.

Teklifin komisyon görüşmeleri sırasında düzenlemenin öncelikle geçtiğimiz yıl Antalya Limanı‘nın işletmesini devralan Katarlı şirket için yapıldığını öne süren CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Şimdilik, limanların Katarlılara ve yandaşlara peşkeş çekilmesinin önüne geçildi. Bu düzenlemenin birinci hedefi, Katarlıların geçen sene 2028 yılına kadar devraldıkları Antalya Limanı‘nın süresini ihalesiz bir biçimde 2047 yılına, yandaş LİMAK’ın işlettiği İskenderun Limanı’nın işletme süresini 2061 yılına, Mersin Limanı‘nın işletme süresini 2056 yılına kadar uzatmaktı.” Şeklinde görüşlerini dile getirdi.

CHP Kocaeli Mv. Tahsin Tarhan, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak,  İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş’ın “sömürgeciliğinin adı liman sahibi olmak” şeklinde yorumladı.

Komisyonda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayarak, düzenlemeye ilişkin bilgi veren Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mehmet Hamdi Yıldırım, şunları söyledi:

“Bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğuna baktığımızda özel sektör önünü görmek istiyor. Bu konu özelleştirme gündemine ilk defa gelmiş bir konudur. Önceden ihalesi yapılmış 18 limanın özelleştirme ihaleleri son derece, açık, şeff af ve işletme hakkı devri şeklinde yapılmış ihaleler. Bu süreçler devam ederken büyüme, yeni yatırım alanları ihtiyacı oluşabiliyor. ‘Biz şunu yapacağız, süremizi uzatın’ şeklinde birtakım talepler bize geliyor. Bunların birçoğuna baktığımızda haklı yönleri var; yatırımlarına devam etmesi gerekiyor, ihtiyaçlar su yüzüne çıkıyor. Bu yatırımların tamamı kamu mülkiyetinde olmaya devam ediyor. Sonuçta kamuya ait yatırımlar oluyor.” Hopa ile Giresun limanlarında yaklaşık 5 yıllık bir sürenin kaldığını ifade eden Yıldırım, “Bu limanların talepleri var. Yatırımların yapılması açısından 5 yıl da normal bir süredir. İşletmeci belli bir süre oraya emek veriyoruz.” 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.