Kadınların yüzde 50 cinsiyet kotası ve fermuar sistemi TBMM’yi gerdi: Eşit temsile tartışmalı “RED”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP’lilerin yüzde 50 cinsiyet kotası ve fermuar sistemiyle kadınların siyasete eşit temsilini öngören TBMM’ye eşit temsil için verdiği teklif AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda tartışmaya yol açtı. TBMM’de yapılan oylamada öneri kabul edilmedi.

Tartışmanın uzaması üzerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç  oturuma ara verdi. Ancak aradan sonra da tartışma devam etti.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP’li 56 milletvekilinden 24’ünün kadın olmasından gurur duyduklarını belirtti.

 Teklif üzerine CHP Genel Sekreteri-İzmir milletvekili AKPM üyesi Selin Sayek Böke, TBMM’de konuştu. Gergin ve atışmalı bir ortamda konuştu.

Böke konuşmasında; “5 Aralık 1935’de tam 88 yıl önce TC Vatandaşı olan kadınlar seçme ve seçilme haklarlının güvence altına alındığı bir günü yaşadılar. 87 yıl sonra, 5 Aralık’a günler kala, karşımızda büyük bir sorumluluk ve tarihi bir fırsat var. Fırsat var çünkü Cumhuriyet Halk Partisi‘nin, Sayın Genel Başkanımızın ilk imzacısı olduğu, kadın-erkek tüm milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclise sunulmuş olan, siyasette eşit temsili sağlayacak teklifimiz bugün gündeme alınıyor. Oylayacağımızın ne olduğunu hatırlatmak istiyoruz size: Eşitlikçi, özgür, demokratik bir geleceği birlikte kurup kurmayacağımıza dair bir oylama yapacağız bugün ve her birimiz, her birimiz, kullanacağımız oyla bazı sorulara yanıt veriyor olacağız.” Dedi.

 

CHP Genel Sekreteri-İzmir Milletvekili-AKPM üyesi Selin Sayek Böke, daha sonra attığı twette; “Bugün TBMM’de EşitTemsil için verdiğimiz teklif AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Biz EŞİTLİK dedikçe iktidar vekilleri öfkeyle, şiddetli bağrışmalarla sözlerimizi boğmaya çalıştı. Bırakın eşitliğin kendisini, lafından rahatsız olanlar bilsinler; biz bu düzeni değiştireceğiz!” şeklinde görüşlerini paylaştı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi CHP Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, teklif ile ilgili attığı twette; “Siyasette Kadınların #EşitTemsili için verdiğimiz kanun teklifi AKP+MHP oylarıyla reddedildi! Umutsuzluğa yer yok #GeliyorGelmekteOlan İktidarımızda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı demokrasiyi hep birlikte inşa edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

CHP Bartın Milletvekili – CHP PM Üyesi – TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, attığı twet ile; “Kanun teklifimiz AKP+MHP oyları ile reddedildi! Kimler kadınlardan yanaymış gördük!” dedi.

CHP olarak mecliste verdiğimi siyasette kadınların eşit temsili ile ilgili kanun teklifimiz görüşüldü. Yüzde 50 cinsiyet kotası ve fermuar sistemiyle kadınların siyasete eşit temsilinin olmasını öngörüyorduk. Ama ne yazık ki AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarlıyla reddedildi. Anlayamadığımız bir şekilde AKP’li arkadaşlardan ciddi bir tepki var. Ama kimse şunu unutmasın. Bu toplumum yarısı kadınlardan oluşuyor. Ve kadınların Mecliste yüzde 50 temsili de sorumluluktur. Biz mücadelemizden asla vaz geçmeyeceğiz. Haklarımızı alacağız” teklifin reddedilmesinin hemen  ardından görüşlerini TBMM’den görüntülü olarak paylaştı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.