KADINLAR “ŞiDDETE SAVAŞA ERKEK EGEMENLİĞİNE EKONOMİK KRİZE KARŞI İSYANDAYIZ” DİYE HAYKIRDI!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Kadın Platformu, eski Bit Pazarı’nda açıklama yaparak, erkek şiddetini protesto etti. “ŞiDDETE, SAVAŞA, ERKEK EGEMENLİĞİNE EKONOMİK KRİZE KARŞI İSYANDAYIZ” diye pankartla alanlara inen İskenderun Kadın Platformu, attıkları sloganla, söyledikleri türkülerle erkek şiddetine dikkat çektiler…

İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Filiz Yeşildağ,  Türkiye’de, 2021’in ilk 10 ayında 326 kadın öldürüldüğüne dikkat çektiği konuşmasında; sadece ekim 2021’de  22 kadın cinayetinin kayıtlara geçtiğini, 53 kadının şiddet şikâyette bulunduğunu, 9 kadının cinsel şiddete, 280 kadının ise tacize uğradığını ifade etti.

İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Filiz Yeşildağ, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Şiddetle mücadelede etkin rol alması gereken siyasi iktidar, kadın cinayetleri bir cins kırımına yol açmasına rağmen hiçbir önlem almıyor. Üstelik toplumun her kesimini şiddetten koruyacak en kapsamlı uluslararası antlaşma olan İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı aldı. Kadına yönelik şiddetin münferit değil politik olduğunu biliyoruz. Şiddetin önlenmesi için iktidarların alması gereken sorumluluğun farkındayız.

Biz kadınlar her gün daha fazla tehdit altında, her gün daha tedirgin yaşamaya çalışırken bizleri koruyan mekanizmalara göz dikenlerin amacını biliyoruz. Kadınlar şiddet karşısında yalnızlaşmayacak, boyun eğip ‘kader’ diyerek şiddeti kabullenmeyecek, kendine dayatılan hayatla yetinmeyecek. Kadına yönelik şiddete karşı gittikçe derinleşen cezasızlık politikasına, siyasi iktidarın şiddeti körükleyen şiddet diline inat İstanbul sözleşmesine sahip çıkmaya devam ediyoruz, barış dilini kullanmaya devam edeceğiz.

Artan sömürü, şiddet ve yoksulluk ise en çok biz kadınları etkiliyor. Pandemi döneminde erkeklere oranla işini kaybeden kadınların oranı yüzde 32 daha fazlayken, ev içi iş yükü artışı ise yüzde 65 daha fazla. Evlerin içi kadınlar ve kız çocukları için daha çok yükün, daha çok şiddetin ve daha çok baskının alanı haline geldi, geliyor. Artan hayat pahalılığı, neredeyse her kadını birer ev ekonomistine çeviriyor. Ekonomik şiddetin de en derinini yaşıyoruz. Biz kadınlar 25 Kasım’ın mücadele ruhuyla şiddete, emek sömürüsüne, erkek egemenliğine boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Yaşasın feminist dayanışma”

 

25 KASIM NEDEN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ?

Birleşmiş Milletler 1999 yılında Kadına yönelik şiddetle mücadelede, toplumun bütün fertlerinde sevgi, şefkat ve merhamet duygularının güçlenmesi adına bu günü kadına Yönelik Şiddete karşı Ulusal Mücadele Günü olarak ilan etti.

BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo’nun: “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürüldüler.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.