Kilis’te Yemenicilik baba dede mesleği olarak yürütülüyor…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Geleneksel El Sanatlarından birisi olan yemenicilik Kilis’te yaşatılıyor. Baba dede mesleği olarak yürütülen Yemenicilik mesleğini  yemeni ustaları köşkerler tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. El emeği göz nuru yemeniler, ayağı terletmiyor, kaşıntı, koku, romatizma, mantar hastalığı yapmıyor.

Yemeni, üstü yumuşak deri, tabanı kalın deri olan ve köşkerler tarafından elde dikilen ökçesiz ayakkabı olarak tanımlanan yemeni yapımında farklı hayvanların derisi kullanılıyor. Yumuşak olan üst yüzü ‘havır’ denilen oğlak derisinden yapılan yemeniler, sert olan tabanı, ‘gön’ yani kalın sığır veya manda derisinden yapılıyor. Astarda koyun derisi kullanılıyor. Emek yoğun üretilen yemeniler; kaliteli doğal malzemeden yapıldığı için teri çekerek, vücudun elektriğini alıyor.

Geçmişi çok eskilere dayanan yemenicilik mesleği günümüze kadar ulaşan meslekler arasında. Günümüze ulaşan bu meslek, gelişen teknoloji karşısında direnişini sürdürüyor.

Teknoloji geliştikçe yemeniler, çeşitli renklerde üretilmeye başlanmış ve çeşitlenerek günümüze kadar ulaşmıştır. Yemeni yapımında kullanılan deri malzemeler günümüzde de hammadde olarak kullanılıyor.

Dana, manda, keçi, oğlak, koyun, kuzu derisinden yapılan yemenilerin, kullanım ve sağlık açısından ayağı terletmiyor, kaşıntı, koku, romatizma, mantar hastalığı yapmıyor.

Köşkerlik mesleğini baba dede mesleği olarak sürdüren Köşker Ustası Ahmet Alluş, Mesleğin son temsilcilerinden birisi. Altı yaşında babasının yanında baba-dede mesleğini Kilis’in merkezindeki dükkanında icra ediyor. El sanatı ile uğraşan ustaların yaşadığı kaygıyı o da yaşıyor. Köşkerlik mesleğinin gelecekte de yaşatılmasını istiyor. Usta çırak ilişkisiyle öğrenilebilecek köşkerlik mesleğin gelişen teknolojiye direndiğini söyleyen Köşker Ustası Ahmet Alluş’un babası Kilisli Annesi Suriyeli. “Köşkerlik mesleği Dedemden babama, babamdan da bana miras kaldı. Gerçek deriden yemeni dikiyoruz. Keçi, dana, koyun derileri kullanıyoruz. Siparişe göre yemeni yapıyoruz. İç tabanda dana derisi kullanıyoruz. İç astar olarak da koyun derisi kullanıyoruz yemenilerde. Koyun derisi koku yapmaz. Bazan tek tek bazan da onlarca yemeni teklifi alıyoruz. Eskişehir’e Antep’e gönderiyoruz. Bir yemeniciyi imal etmek ortalama üç günümüzü alıyor. 1. gün: yüz kalıbı alıyoruz bu paye kesiyoruz demektir. Dikişini yapıyoruz. kalıba çekiyoruz. kenarını dikiyoruz.  Ve sonra tekrar kalıba koyuyoruz. Kalıba koyduğumuz yemeni şekil alıyor ve giyilecek konuma geliyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.