Özdemir: Diyabet Önlenebilir Ve Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Batıgöz İskenderun Cerrahi Tıp Merkezi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. Hakan Özdemir, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla diyabet hastalığının neden olduğu sağlık sorunları ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.


Diyabet hastalığının tanımını yapan Özdemir,: ‘’pankreasın, kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insülini yeterli üretemediği ya da üretilen insülinin kullanımında bozukluk sonucu oluşan kandaki şeker düzeyinin yükselmesiyle gelişen süreğen (kronik) bir hastalıktır.’ dedi.

Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığı, vücudumuzun temel enerji kaynağı olan glikoz (kan şekeri) seviyesinin olması gerektiğinden daha yüksek seyretmesi ve bunun sonucu oluşan metabolizma bozukluğu olduğunu belirten Özdemir; Diyabetin çeşitli alt tipleri mevcut olup esas olarak Tip 1 ve Tip 2 olarak iki ana tipi mevcuttur. Toplumda daha çok görülen tip 2 diyabettir ve sıklıkla 40 yaş üzerinde karşımıza çıkıyor. Daha ziyade çocukluk çağında ortaya çıkan tip1 diyabet ise 20 yaş öncesi görülüyor. Diyabet hastalığı tip 1 diyabette olduğu gibi pankreas organının insülin salgılayan özel hücrelerinde hırpalanma gibi nedenlerle insülin üretememesi nedeni ile ya da tip 2 diyabette olduğu gibi vücudun salgılanan insülin hormonuna yeterli yanıtı verememesi ile olur” şeklinde konuştu.

Özdemir, “Diyabet hastalığının belirtilerinin idrara çok ve sık çıkma, çok su içme, kilo verme, açlık hissi, cilt yarlarının geç iyileşmesi, sık sık enfeksiyon geçirme, el ve ayaklarda uyuşma-yanma hissi olarak sayılıyor” diyerek ifade etti.

Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastalıkları için farklı tedavilerin uygulandığını belirten Özdemir, diyabet tedavisi için şunları söyledi:
Diyabet Tedavi Edilir Mi?
EVET!
‘Diyabet (Şeker Hastalığı) tedavisinde amaç kan şekerinin normal düzeylere indirilmesi ve hastalığın bilinen diğer zararlı etkilerini en alt düzeye çekmektir. Tedavi klinisyenler tarafından düzenlenmekte ve hastanın düzenlenen tedaviye uyumu olduğu sürece diyabetin ortaya çıkardığı sağlık sorunlarından korunmak mümkün olmaktadır. Kan şekeri düzeyi yanında diyabetli bir bireyde, kan basıncı kontrolü ve kolesterol düzeyleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Kan basıncı kontrolü (140/90 mmHg’nin altında olmalı). Ayak bakımı yapılmalıdır. Körlüğe neden olabilen retinopati tarama ve tedavisi yapılmalıdır. Kan kolesterol seviyesi kontrolü. Diyabetle ilgili böbrek hastalığının erken belirtileri için tarama düzenli olarak yapılmalıdır. Yaşam tarzı önlemleri diyabetten koruyucu ya da tip 2 diyabet başlangıcını geciktirmede etkilidir. Normal vücut ağırlığına ulaşmak, düzenli bedensel etkinlik (haftada 150 dakika; düzenli aralıklarla) ,kilo kaybı sağlamak, kan basıncını düşürmek, insülin duyarlılığını artırmak açısından önemlidir. Her gün 3-6 öğün şeklinde sağlıklı besinler, özellikle sebze ve meyve tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sigara içmemek gerekmektedir. Diyabet (Şeker Hastalığı) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Diyabet tedavisi hastaya göre değişir ve hastaya özeldir. Takiplerimizi ve kontrollerimizi kesinlikle ihmal etmemeliyiz.’’

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.