Kilis Mardin’e rakip olabilir! Neden mi? Serhat şehri Kilis, Mardin’i aratmayacak güzellikte…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Serhat şehri Kilis Mardin’i aratmayacak güzellikleri ile Mardin’e rakip olabilir!

 Serpil Korkmaz/Kilis

Güneydoğu Anadolu’nun tarihi ve kültürel dokusuyla en önemli kentlerinden biri olan Mardin’in sahip olduğu güzellikleri aratmayan serhat şehrimiz Kilis, tarihi ve kültürel varlıklarıyla da keşfedilmeyi bekliyor…

Tarihi kent merkezindeki; dini ve sivil tarihi yapıları, özgün konutları, Antakya’nın dar sokaklarını aratmayan dokusu ile görülmeye değer Kilis, her haliyle zengin ve köklü bir tarih sunuyor. Suriye sınırına 10 km mesafede bulunan bu tarihi kentin sokaklarını gezerken insanının da samimiyetini yüzlerine baktığınızda görebilirsiniz.

Kentin tarihi mekânları; Tarihi Hükümet Konağı (Valilik Binası), Yahudi Havrası (Sinegog), Cüneyne Camii, Hz. Muhammet’in (S.A.V) cennetle müjdelenen bacanak ve kuzenleri Hz.Zübeyir ve Hz.Talha’ın (Aşereyi Mübeşerre)’deki kutsal mekânı, ‘Şehitlerin olduğu cadde’ de halk eskiden buradaki şehitlikten geçerken saygı icabı ayakkabılarını çıkartıp yürürlermiş’ yolların altında Şehitlerin yattığına inanılan Meşhetlik Mahallesindeki sokaklar, Hz. Muhammet’in (S.A.VSakal-ı Şerifi ve Kabe’nin örtüsünün muhafaza edildiği Ulu Camii ziyaretinin ardından  Canpolat Konağı görülmeye değer mekanlardan sadece bir kaçı. 

Bu topraklar kadim topraklar. Öyle güzel ve öyle zengin bir kültüre sahip ki bize düşen görev sıkı sıkıya sarılmak ve gelecek kuşaklara miras olarak bırakmak boynumuzun borcu. Bu gün İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak Sayın Kilis Valimizi makamında ziyaret ettik. Serhat şehir ilimizin kültürel zenginliklerini yerinde ve Valimiz Recep Soytürk’ün ev sahipliğinde gezip görmek çok keyifli idi… Benim ve arkadaşlarım adına da; Sayın Valim ev sahipliğiniz için başta size ve çalışma arkadaşlarınıza teşekkürler. Sağ olun, var olun. Teşekkürler ev sahipliğiniz için.

Kilis Hitit Devletinin en önemli kentlerinden birisiydi

Akdeniz Bölgesi’nden Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ne de geçiş güzergâhı üzerinde olan Kilis, M.Ö. 1700 yıllarında Hitit Devleti’nin önemli kentlerinden birisiydi.

Şehir M.Ö. 700-550 yılları arasında Asur, Med ve Pers İmparatorlukları’nın egemenliği altında yaşayan Kilis, Büyük İskender’in Pers Devleti’ni yıkmasıyla, Roma İmparatorluğu’na bağlanmıştır.

Kilis’in tarihi konaklarından bir görüntü…

Bu Avrupa İmparatorluğun bölünmesinden sonra da, M.S. 636 yılına kadar Bizans İmparatorluğu’nun bir kenti olan Kilis Hz. Ömer döneminde İslam topluluğuna katılmıştır. Kent, 639 yılında Roma (Bizans) için büyük önem taşıyan Ravanda Kalesi ile birlikte, savaşmadan alınmıştır.

Bölgede yaşayan Türkler, Oğuz soyundandır ve yerel halka Türkmen denilir. 1071 Malazgirt savaşından sonra bu bölgede Selçuklu İmparatorluğuna bağlı bir Türk Devleti kurulmuş, 1084’ten sonra Kilis ve çevresine Türk Beyleri ve Oymakları yerleştirilmiştir.

Kentin kuzey batısındaki Yesemek, Hititler’in heykel atölyesinin bulunduğu önemli bir merkezdir ve dünyada bu türden tek örnektir.

Bu kadim şehirde Devlet Babayı Vali Recep Soytürk temsil ediyor…

İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak Başkanımız Diyap Atar’la birlikte Kilis Valimiz Recep Soytürk’ü ziyaretimizde Kilis merkez çarşı ve kültür mirası yapıların restorasyon çalışmalarını birlikte gezdik.

Halkın içinde esnafa, pazarcıya, demirciye selam vererek, ayak üstü sohbetler yaparak arşınladık Kilis sokaklarını. Vali Soytürk’ün devletin şefkatli yüzü olduğuna İskenderun’da olduğu gibi Kilis’te de hissettik. Serhat şehir Hatay’ın İskenderun ilçesinde Kaymakamlık görevini icra ederken sınır ötesi harekatlarına ev sahipliği yapan İskenderun Limanı ve İskenderun deneyimini yaşayan bir Devlet adamı olan Soytürk, Kilis’te göreve başlayınca onca deneyiminin üzerine bir de Kilis deneyimini ekleyerek görevini başarıyla yürütüyor.

Halkıyla yan yana omuz omuza, baba şefkatiyle halkla kucaklaşan, sorunlarını, sıkıntılarını görev ve insani sorumlulukla yapan Valilerimiz – Devlet Adamlarımız sağ olsun, var olsun…

TARIHI-SABUNHANE-BINASI-KILIS-MUZESI

Eski yapı incir ağacı-Kilis

 

Kilis’in dar sokakları

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.