Antakya’nın sokak lezzetleri okurla buluştu

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Antakya’nın sokak lezzetleri, Hatay Keşif Yayınları ve Antakya Gastronomi Derneği katkılarıyla kitap haline getirilip okuyucuyla buluştu. Yazar Mehmet Tanrıverdi’nin derlediği ve kaleme aldığı “Geçmişten Günümüze Antakya Sokak Lezzetleri” adlı kitap 60’lı yıllardan günümüze değin Antakya’daki çarşı, sokak lezzetlerini ve unutulmaz satıcılarını yazı ve fotoğraflarla gözler önüne seriyor.

Antakya, sokak
Yazar Mehmet Tanrıverdi şöyle diyor:
“Kitabımda, Antakya’da çarşı-sokak lezzetlerini ve ev dışında neler yiyebileceğinizi geçmişten örneklerle yeni nesile aktarmak istiyorum. Anlatacağım pek çok lezzet ve pek çok satıcı maalesef artık çok gerilerde, yıllar öncesinde kaldı. Bu durumda eser, bir anı kitabı hüvviyetine de bürünmüş oldu.
Aktardıklarım, çocukluğumdan gençliğime, Antakya’da yaşadıklarım ve gördüklerimden ibarettir. 60’lı yılların sonundan 1990 yılına kadar işlettiğimiz, yaklaşık sekiz yaşımdan itibaren her yaz tatilinde çalıştığım dükkanımızın çarşının tam da orta yerinde, beş sokağın buluşma yerinde olmasından dolayı, geçen bu 20 yıl boyunca tarih neredeyse gözlerimin önünde cereyan etti; bundan dolayı kendimi şanslı sayıyorum.

 Çarşının, geçmişin izlerini taşıyan belki de son ve güzel zamanına denk geldim; pek çok lezzete şahit oldum, pek çok satıcıyı tanıma imkanım oldu.

Okuyacağınız kitabımda, bahsettiğim tarihe kadar çarşının henüz bozulmamış dokusunu kaleme aldım. Hatırladığım lezzetleri ve satıcılarını isimleriyle vermeye çalıştım. Çünkü onların da bizim kültürel birikimimizin ve gastronomik geçmişimizin önemli birer unsurları oldukları unutulmamalıdır.
Kitabı okuduğunuzda, aslında kültürel zenginliğimizden çok, neleri kaybettiğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Oysa, hoyratça harcadığımız geçmişimize ait bir anıyı hatırladığımızda ya da bir fotoğrafa baktığımızda gözümüzde canlanan o eski, günümüz karmaşasından uzak, basit, samimi ve güzel günleri, her ne kadar imkansız olsa da, geri getirmeyi hangimiz istemiyoruz?”
Mehmet Tanrıverdi, 1961 Antakya doğumlu. Emekli, jeoloji mühendisi, İstanbul’da ikamet ediyor. Halen Antakya Gastronomi Derneği başkanlığı görevini yürütüyor. Yazarın aynı zamanda “Çokkültürlü Bir Geleneğin Mutfağı Antakya Yemekleri” ve Antakya ağzıyla yazdığı “Antekeli Deli Hösün” adlı kitapları var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.