Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) işbirliği ile İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) bünyesinde kurulan Liman Vinç Simülatörü Merkezi’nin açılışı törenle gerçekleşti. Hem limancılık eğitimine hem de istihdama önemli katkılar sağlayacak ‘İSTE – TÜRKLİM Simülatör Merkezi’açılışında konuşan TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Genç “Üniversite eğitiminde teorik bilgi kadar pratik bilginin ve tecrübenin de önemine inanıyoruz. Bu simülatörle, hem öğrencilerimiz farklı senaryolarda çalışma olanakları bulacak; kendilerini geliştirecekler hem de bu mesleğe ilgi duyan yurttaşlarımız için ön eğitim verilmiş olacak“ dedi.
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM), İskenderun Teknik Üniversitesi ile anlamlı bir protokole imza attı. Protokole göre; dernek bünyesinde bulunan ‘Rıhtım Gemi Köprülü Liman Vinci (SSG)’ve ‘Lastik Tekerlekli Saha Köprü Vinci (RTG)’ iş makinelerini simüle edebilme özelliklerine sahip liman vinç simülatörünüüniversiteye hibe etti.
Hem limancılık eğitimine hem de istihdama önemli bir katkı sağlayacak‘İSTE–TÜRKLİM Simülatör Merkezi’,düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış törenine İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu,Abdulkadir Özel, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yusuf Yıldırım, Doğu Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç ve limancılık sektörünün temsilcileri katıldı.Protokol üyelerinin kurdele kesiminden sonra Rektör Depci önderliğinde Liman Vinç Simülasyon Merkezi gezildi. Simülatörün ilk denemesini ise İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci yaptı.
“Pratik Bilginin ve Tecrübenin Önemine İnanıyoruz”
Limanlar, sadece bugün değil, tarih boyunca da ekonomiyi besleyen en önemli damarlardan biri olduğunu belirten TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Genç,“Limanların yarattığı ekosistem sadece belli bir bölgenin değil, bulundukları ülkenin ve dünya ticaretinin de gelişmesini sağladı. TÜRKLİM olarak, nitelikli iş gücünü geliştirmek, limanların operasyonel risklerini azaltmak ve bu risklerden doğan iş kaybını önleyebilmek için kendi imkanlarımızla 307 bin dolar bedelle ‘Gemi Saha Köprülü Rıhtım Vinci’ ve ‘Lastik Tekerlekli Saha Köprülü Vinci’ simülatörünü aldık.İskenderun Limanı vedeniz ticaretinin bu bölgedeki yoğunluğunu göz önüne alarak, gençlerimizin meslek edinmesine katkı sağlamak, limanlarımızın nitelikli eleman ihtiyaçlarını desteklemek amacıyla İskenderun Teknik Üniversitesi ile anlamlı bir protokol imzalayarak busimülatör cihazını üniversitemize hibe ettik’’ dedi. Genç sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Pratik bilginin ve tecrübenin önemine inanıyoruz. Bu simülatörle, hem öğrencilerimiz farklı senaryolarda çalışma olanakları bulacak; kendilerini geliştirecekler hem de bu mesleğe ilgi duyan yurttaşlarımız için ön eğitim verilmiş olacak”.
Öğrenciler Sahaya İnmeden Mesleki Yeterlilik Kazanabilecek
Simülasyon eğitimlerinin önemine değinen İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, “Teorik eğitimin tek başına yeterli olmadığının bilincindeyiz ve pratik eğitim için imkânlarımızı geliştirmek için çabalıyoruz’’ diye konuştu. Prof. Depci, ‘’Şüphesiz ki simülasyon kullanımı öğrencilerin sahaya inmeden önce mesleki yeterliliklerine yönelik bilgileri kazanması için inovatif fırsatlar sunmaktadır. İskenderun Teknik Üniversitesi- Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin iş birliğiyle üniversitemize kazandırdığımız Liman Vinç Simülatörü, üniversite stratejimizi güçlendirme ve güncelleme amaçlı çalışmaların bir parçasıdır. Liman İş Makinası Simülatörünün öğrencilerimize, öğretim elemanlarımıza ve denizcilik sektörüne faydalı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
KUTU
Öğrencilere teorik bilgiyi uygulalama imkanı veren bu merkezden Sürekli Eğitim Merkezi(İSTE-SEM) bünyesinde açılacak kurslar ile isteyen herkes de eğitim alabilecek. Proje kapsamında okul içine kurulan simülasyon odasında; fırtınalı, yağmurlu, karlı gibi farklı hava durumları, gemi ve yük tipleri gibi 30’un üzerinde farklı senaryoda birebir liman canlandırılması yapılarak, rıhtım operasyonları kesintiye uğramadan geleceğin vinç operatörleri yetiştirilecek.