Üniversite gençliğinin barınma sorununu T.B.M.M.’de

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç,Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ile üniversite gençliğinin barınma sorununu meclise taşıdı.

 

Aşağıdaki sorularımın, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlutarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 22.09.2021 şeklinde TBMM’ye başvuru yapan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, üniversite gençliğinin yurtsuzluktan parktlarda konakladığını ifade ederek konuyu TBMM’nin gündemine taşıdı.

Milletvekili Tülay Hatımoğulları’nın önergesinde şu ifadeler yer aldı; Üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite öğrencileri yurtların yetersiz sayıda olmasınedeni ile barınma sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalamayan öğrenciler, pandemi sürecinin ardından yüz yüze eğitime tekrar geçilmesi ve içinden geçilen ekonomik krizin etkisi ile ev kiralarındaki fahiş artışnedeni ile barınma sorunu yaşamaktadır. Üniversite öğrencileri “barınamıyoruz” diyerek, barınma sorununa dikkat çekmek ve çözüm bulunmasını talep etmek için birçok şehirde parklarda geceyi geçirmektedir.

KYK yurtlarının kapasitesi yıllar içinde artan üniversite öğrencisi sayısına oranla oldukça yetersizdir. 2002-2003 eğitim ve öğretim yılında üniversite öğrenci sayısı 1 milyon 918 bin iken bugün 8 milyonu aşmıştır. KYK yurtlarının kapasitesi ise yalnızca 700 bindir. Öğrencilerin onda bir oranından daha düşük bir oranına ancak barınma imkanı sağlanmaktadır.

Özel yurtlarda kalmak zorunda kalan öğrenciler ise aylık 1250 TL ile 8 bin TL arasında bedel ödemektedir.Cemaatlere ait olduğu gerekçesi ile özel yurtlarda kalmamayı tercih eden birçok öğrenci barınma sorununu çözememektedir.Her yıl yarım milyona yakın öğrencinin üniversiteyi terk etmesinde önemli etkenlerden biri barınma koşullarına sahip olmamasıdır. Eğitim hakkına eşit erişimin sağlanması için; KYK yurt kapasitesi artırılmalı, talep eden öğrenciler için kalıcı ve geçici barınma imkanları ücretsiz olarak sağlanmalıdır, yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmalıdır.

Bu bağlamda;

1.2021-22 eğitim yılı üniversite öğrenci sayısı ve KYK yurtlarına başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Başvuran öğrencilerden yüzde kaçı yerleştirilmiştir? Yerleştirilenlerin cinsiyet dağılımı nasıldır?

2.Türkiye’de üniversite öğrencilerinin kalabileceği toplam yurt sayısı ve kapasitesi nedir? Yurtların kaçı kamu ve kaçı özeldir?

3.Yurtlara yerleştirilmeyen öğrenciler için barınma imkanı sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

4.KYK yurtlarına yerleştirmelerde ayrımcılık, torpil vs. yaşanmaması ve özel yurtlardaki fiyatların denetlenmesi hangi sıklıkla yapılmaktadır?

5.Üniversite öğrencisi sayısına göre yetersiz olan KYK yurtlarının sayısını ve kapasitesini arttırmak için Bakanlığınızın çalışmaları olacak mıdır?

6.KYK yurtlarının ücretsiz olması ve KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılanması için Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?

7.Cemaatlere ait olduğu iddia edilen özel yurtlar denetlenmekte midir? Bu konuda çalışmalarınız nelerdir?

8.Özel yurtların ve ev kiralarının yüksekliği sorununu çözmek için acilen hayata geçirmek üzere planınız var mıdır?

9.Özel yurtlara sağlanan devlet desteği ne kadardır? Bunlar hangi Vakıflara ait hangi yurtlardır?

10.2022bütçe çalışmalarında öğrencilerin yaşadığı bu barınma sorununu çözmek üzere bütçe talebiniz olacak mıdır?”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.