Beyazperdede izlediğimiz bilim kurguları yaşıyor muyuz?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Serpil Korkmaz

Çocukken birçoğumuz bilim kurgu, uzaylar ile ilgili filmleri izledik. Hatta bir dönem uzay dizileri akımı vardı beyaz perdede.

 

Kendiliğinden açılan-kapanan kapılar, göz bebeklerinden ya da yüzden kimlik okuyan, ekrandan konuşan, ışınlanan kişi ve objeler gibi gibi… Bir çok sahneleri heyecanla ve merakla izledik.

Hatta uzaylı dizilerin sahneleri sokakta oynadığımız oyunlara da yansımaktaydı.

O günden bu güne geldiğimizde, izlediğimiz bilim-kurgu filmlerinin gerçeği yaşamaya başladı. Açılan kapanan kapılar, yüz – göz hatta bazen ses okuyan ve tanıyan komutlar, görüntülü konuşmalar v.s. Teknoloji baş döndüren bir hızla ilerliyor. Bu gün günlük yaşamımız için sıradan olan bu gelişmeleri babaannem düşünemezdi elbet. Mahallemizin ilk siyah-beyaz televizyonu bizim eve gelmiş ve evin en güzel köşesine kurulan bu televizyon çocukluğumuzun en güzel eğlencesi olmuştu. Hiç unutmam babaannem, banyodan yeni çıkmış başında havlu sarılı Halam’a “çık bu odadan elin adamının karşısında bu şekil oturma” dediğinde çocuk aklımızla bu televizyon bizi görüyor mu diye sohbete bile konu etmiştik bile.

Oysa o masum bilim kurgu filmleri ve diziler meğer gerçeği yansıtıyormuş da bizler farkında değilmişiz. Geçen yıldan bu yana pandemiyi yaşıyoruz tüm dünyada. Korku ve gerilim filminin sahnesinde yaşıyoruz sanki geçen yıldan bu yana.

Filmler gelecekten haber verebilir mi? Yıl 2011. “Salgın” orijinal adı Contagion  2011 ‘de seyircisiyle buluşuyor. Yönetmen Steven Soderbergh

Konusu ise adından anlaşılacağı gibi yaşanan bir salgın olayını anlatıyor.  “Hava ve solunum yoluyla rahatlıkla geçen ve insanları birkaç gündür içinde öldüren, ölümcül bir virüs salgın şeklinde yayılmaktadır. Dünya çapında uzmanlardan oluşan medikal bir ekip, hem salgına çare bulmaya çalışır hem de insanlarda virüsten daha da hızlı yayılan panik halini kontrol altına almaya çalışırlar. İnsanlar şimdi hem canlarını kurtarmaya çalışırken hem de dağılmanın eşiğine gelen toplumsal hayata tutunma mücadelesi verirler…

Sinemanın senaryo yazarı Scott Z. Burns nasıl öngörmüş? Nasıl bir senaryo? Nasıl bir film? İnsanın aklı almıyor… Bu filmi izledikten sonra bakış açınız nasıl olur bilemem ama izledikten sonra kompo teorisi de diyenler olabilir…

Contagion (Salgın) adlı sinema, 2011’de günümüzün salgınını tahmin etmiş miydi?

Fimde Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Marion Cotillard, Michael Douglas gibi ünlüler filmde rol almasına rağmen, 2011 yılında vizyona giren Contagion (Salgın) adlı film,  gişede büyük bir başarı elde edememiş sinema sevelerin dikkatini çekememişti. Ancak yakın zamanda Google’daki aranması hızla artan Contagion, yanı Salgın filmi, Amerika’daki Apple Uygulama Mağazası’nda en çok indirilen filmlerden biri haline ge

Bu ve benzeri bir çok bilim kurgu filmi var… Bu filmi izledikten sonra, İklim savaşları, zeka transferi, starlink uyduları, bunların gücü, ağustos ayının ortasında sel felaketleri, yangınlar, hatta dünyanın yaşadığı salgın kabusunu çok ama çok iyi araştırmalı. Çevrede ne olup bitiyor anlamaya ve çözmeye çalışılmalı diye düşünmeden edemiyor insan.

Çünkü bilinmeyen bir zaman tünelinden geçiyor insanlık dilerim sonu aydınlık olur…

11 Eylül 2020’de Netflix’de yayınlanmaya başlayan dizinin ilk sezonu 13 bölümden oluşuyor. Distopik bir dizi olan “La Valla’ -The Barrier” filmi ile ilgili dikkatin salgın ve yeni dünya düzeni ile alakalı dizi ve sinema araştırmalarım sonucu karşıma çıktı.

 

Bir toplumda yaşanan salgını, salgınla mücadeleyi, çocuklar ile ilgili ürkütücü sahneleri izleyince bu dizinin de linkini paylaşma gereği duydum.

 

İzlemek isteyenlere iyi seyirler derken, 2011 yılında gösterime giren “Salgın” filmi de beni oldukça düşündürdü…

https://www.diziroll.com/the-barrier/sezon-1/bolum-1-izle

Bu ve benzeri geleceğe ilişkin ütopik dizi ve sinemalardan çok var…

Sevgi ve sağlıkla güzel günler temennilerimle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.