Hatimoğlu: Ekolojik sistemine karışan petrolün temizlenmesinde yeterli midir?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HDP Adana Milletvekili TÜlay HATIMOĞULLARI ORUÇ,  TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA MÜSİLAJI “Ekolojik sistemine karışan petrolün temizlenmesinde yeterli midir?”

Aşağıdaki sorularımın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 07.09.2021

                                                                      

HDP Adana Milletvekili

 

 

24 Ağustos 2021 tarihinde Suriye’debir enerji santralinden sızan 15 bin ton petrolAkdeniz’e kıyısı olan ülkeleri tehdit etmeye devam etmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile İskenderun Körfezi ve Mersin kıyılarında önlemler alınmaya başlandığı bilgisi kamuoyuna duyurulmuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 1 Eylül’de, yaptığı yazılı açıklama ile bakanlığa ait gemilerle, tarafımızdan yardım talep eden KKTCsularına müdahale edildiği ve henüz Türkiye ve KKTC kıyılarına ulaşan bir kirlilik olmadığı bilgisi verilmişti.

 

Maalesef geçtiğimiz günlerde Hatay Samandağ sahiline petrol sızıntısının ulaştığı görüntüleri basına yansımıştır. Petrol sızıntısına karşı Akdeniz bariyerle kapatılsa da bu önlemin yetersiz kaldığı uzmanlarca ifade edilmiştir. 2 Eylül 2021 tarihinde“…petrol sızıntısı maalesef Samandağ sahilimize de ulaşıyor.” denilerek Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından yurttaşlara denize girmemeleri uyarısında bulunulmuştur. Hatay Valisi Rahmi Doğan tarafından gerekli temizliğin yapıldığı ve tehlikeli bir durumun kalmadığı ifade edilse de rüzgar ve dalganın etkisiyle petrol kalıntısı tekrar sahile ulaşmıştır. Havaya ve kuma karışan, denizin dibine çöken petrol kalıntısıekoloji açısından tehlike yaratmaya devam etmekte ve acilen geri dönüşümsüz zararları engellemek üzere uzmanlar tarafından müdahale edilmesi gerekmektedir.

 

Bu bağlamda;

1.Yaklaşık iki hafta önce yaşanan böylesi bir doğa felaketi karşısında neden zamanında ve yeterli önlemler alınmamıştır?

2.Petrolden arındırma çalışmaları nerede ve nasıl yapılmaktadır?

3.Yaşanan petrol sızıntısı felaketinin doğada yarattığı etkiler üzerine Bakanlığınızın açıklaması olacak mıdır?

4.Petrol sızıntısı felaketi karşısında Bakanlığınızın nasıl bir planlaması vardır? İlgili Bakanlıklarla ortak çalışmalarınız nelerdir?

5.Sadece yukarıdan çekilen görüntülerle tespiti yapılan petrolün temizlenmesi kuma, havaya, bölgenin ekolojik sistemine karışan petrolün temizlenmesinde yeterli midir?

6.Deniz kaplumbağaları üreme alanlarından olan Samandağ sahili için petrol sızıntısı etkilerini en aza indirmek için yapılan çalışmalar nelerdir?

  1. Sahilde ve denizde sadece yüzeysel temizlik yapıldığı iddiası doğru mudur?

8.Petrol sızıntısı etkilerini bilen uzman kişiler tarafından/liderliğinde doğada petrolden arındırma çalışmalarının yapılması sağlanacak mıdır?

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.