Hatimoğulları zincir marketlerdeki çalışma koşullarını TBMM’ye taşıdı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Zincir marketlerdeki çalışma koşulları hangi sıklıkla denetlenmektedir?

 

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e cevaplanması istemi ile ilettiği soru önergesi ile Meclise taşıdı.

Adana Milletvekili   Tülay Hatımoğulları Oruç, Mağaza Market Sen’in işçilerle gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda hazırladığı raporda; zincir market işçilerinin en çok yaşadığı sorunlar 8 saatten fazla çalıştırılma, fazla mesai haklarını alamama ve işten çıkarma tehditleri yer almaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgintarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim.24.08.2021

Tulay HATIMOĞULLARI ORUÇ

Adana Milletvekili

 

Mağaza Market-Sen 17 Ağustos’ta işyeri ziyaretleri raporunu kamuoyu ile paylaşmıştır. Sendikanın 15 Temmuz-15 Ağustos 2021 tarihleri arasında İstanbul’da 16 ilçede 261 zincir mağaza-marketi ziyaret ederek, her mağazada işçilerle gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda hazırlanan rapora göre; market işçilerinin en çok yaşadığı sorunlar 8 saatten fazla çalıştırılma, fazla mesai haklarını alamama ve işten çıkarma tehditleri.

Rapora göre; A101’in 102 mağazasında market işçilerinin paylaştığı sorunların başında, eksik personelle çalışma, yeni açılacak şubelere mevcut işçilerin gönderilmesi, son kullanma tarihi geçen ürünleri zorla sattırma gelirken; 78 şubesi ziyaret edilen ŞOK’ta eksik personel nedeniyle yoğun mağazalarda sadece 2-3 işçinin tüm işi yaptığı ve en az 12 saat çalıştırıldığı, envanter saydırma işinin de mağaza işçilerine yaptırıldığı, biriken izinlerin mağaza değişikliği ile gasp edilmesi iken; BİM’in 64 şubesinde görüşülen işçilerin paylaştığı sorunların başında sendikalı olmanın yasak olması, “gelen sendika temsilcileri ile görüşmeyin” uyarılarının yapıldığı gelmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Bakanlığınızca zincir marketlerdeki çalışma koşulları hangi sıklıkla denetlenmektedir?
  2. Zincir market işçilerinin ağır çalışma koşullarını düzenlemek, fazla mesai ve izin haklarının gasp edilmesini, yaşadıkları baskı ve mobingi engellemek üzere çalışmalarınız var mıdır?
  3. Raporda yer alan market zincirlerinde sendikalı çalışan sayısı ne kadardır? Sendikalı çalışanların market zincirlerine göre dağılımı nedir?
  4. A101, ŞOK ve BİM’de 11 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar toplam kaç çalışan Kod-29, Kod-42 ve Kod-50 referanslı işten çıkarılmıştır?
  5. Ücreti ödenmeksizin fazla mesai yaptırılması ve eksik personel nedeni ile yoğun iş yükü altında çalıştırılması zincir marketler için olağan hale gelmiştir. Bunu engellemek üzere adımlar atılacak mıdır? Söz konusu marketler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
  6. BİM’deçalışanların sendikalı olmasının yasaklanması iddiası Bakanlığınız tarafınca araştırılacak mıdır?
  7. A101’de çalışanlara son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin zorla sattırılması iddiası Bakanlığınız tarafınca araştırılacak mıdır?
  8. ŞOK mağazalarında 12 saate kadar işçilerin çalıştırılması iddiası Bakanlığınız tarafınca araştırılacak mıdır?
  9. Bakanlığınızca raporda yer alan zincir marketlerin çalışma koşulları hakkında açıklama yapılacak mıdır?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.