Milletvekili Hatimoğulları: Her yıl dünyada 250 bin kadın rahim ağzı kanserine yeniliyor!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Yüzde 99’una HPV enfeksiyonunun sebep olduğu ve dünyada her yıl 250 bin kadının hayatının kaybetmesine neden olan rahim ağzı kanseri, HPV aşısı ile büyük oranda önlenebiliyor. Türkiye’de aşılama takviminde yer almayan HPV aşısı ile ilgili olarak Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

verdiği önergenin tam metni şöyle:

 

 “Aşağıdaki sorularımın, Sağlık Bakanı Fahrettin Kocatarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 17.08.2021 Tülay Hatımoğulları Oruç

Adana Milletvekili

 

Human Papilloma Virüs (HPV) deriyi ve mukozaları enfekte eden, yaklaşık 200 farklı çeşidi olan, yaygın şekilde zannedilenin aksine kadınlara olduğu gibi erkeklere de bulaşan ve dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşıcı hastalıklardan biridir. Rahim ağzı kanserinin yüzde 99’u HPV enfeksiyonu sebebiyle oluşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl dünyada 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulmakta ve her yıl yaklaşık 250 bin kadın rahim ağzı kanserinden yaşamını yitirmektedir.

Buna karşın HPV enfeksiyonunun ve buna bağlı olarak rahim ağzı kanserinin aşı ile büyük oranda önlenebileceği bilimsel olarak ortaya konulmuştur. 2006 ile 2020 yılları arasında bu aşı 100’den fazla ülkenin ulusal aşı programındadır. Aşılama bu kanser türünün önlenmesinde en etkin yöntemse de Türkiye HPV aşısını ulusal aşılama programına almamıştır. Türkiye’de bu aşıyı yaptırmak isteyen kişiler üç doz kullanımı gerekli olan bu aşının tek dozu için yaklaşık 600 TL ödemek zorunda kalmaktalar. Oysa HPV aşısı ulusal aşı programına alınmasıyla binlerce kadının hayatı kurtulabilecekken, aşıyı Sağlık Bakanlığı aşılama takvimine almayarak yaşam hakkı ve sağlık hakkı ihlallerine sebep olmaktadır.HPV aşısının sigorta kapsamına alınması ve herkesin aşıya ücretsiz erişebilmesinin sağlanması elzemdir. Bu sayede aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu olan HPV aşısının uygulanma sayısı artırılarak, toplumda koruma sağlanması virüsün genel bulaşıcılığını da azaltacaktır.

Bu bağlamda;

 

  1. HPV aşısı neden halen aşılama takvimine dahil edilmemiştir? Bu konuda çalışmalarınız var mıdır?
  1. HPV aşısının sigorta kapsamına alınarak ulusal aşı programına eklenmesiile ücretsiz erişimi sağlanacak mıdır?
  2. Son beş yılda rahim ağzı kanseri teşhisi konulan kadın sayısı yıllar bazında kaçtır?
  3. Son beş yılda rahim ağzı kanseri nedeni ile hayatını kaybeden kadınların sayısı kaçtır?

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.