“Yüce Altar’ın oğlu Tarkan” karakteriyle de tanınan Kartal Tibet kimdir?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Türk sinema tarihinin yapı taşlarından, Yeşilçamın ustalarından, oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet’in vefatı sevenlerini üzdü.

Yeşilçam’ın usta ismi yönetmen ve senarist Kartal Tibet, 83 yaşında yaşama veda etti.

Kültürümüzde ve kadim tarihimizde eşsiz eserleri olan “Yüce Altar’ın oğlu Tarkan” Kartal Tibet, icra ettiği sanatıyla haltın gönlünde taht kurmuştu.

Kartal Tibet, 27 Mart 1938’de  Ankara’da doğdu. Türk sinemasının önemli isimlerinden birisi olan Kartal Tibet, yaşadığı döneme damga vuran eserler kazandırdı.

Sinema oyuncusu, yönetmen, senarist olan Kartal Tibet, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu.

Uzun yıllar Ankara’da tiyatro oyunculuğu yapan Kartal Tibet, Suat Yalaz’ın 1960 yılında yarattığı çizgi roman karakteri Karaoğlan’ın sinemaya uyarlanan Karaoğlan: Altay’dan Gelen Yiğit adlı filminde başrolü üstlendi. Cüneyt Arkın’ın çizgi roman karakterleri Malkoçoğlu ve Kara Murat olarak seyircinin karşısına çıktı. Malkaoçoğlu ve Karamurat karakterleri ile macera filmlerinin popüler yüzü oldu.

Karaoğlan’ın Orta Asya’da başlayan serüvenleri, Kartal Tibet’in başrolü üstlendiği 1966 yapımı Karaoğlan:

Baybora’nın Oğlu ve Karaoğlan: Camoka’nın İntikamı, 1967 yapımı Karaoğlan:

Bizanslı Zorba ve Karaoğlan: Yeşil Ejder ve 1972 yapımı Karaoğlan Geliyor adlı filmlerle devam etti.

Tibet daha sonra Sezgin Burak’ın yarattığı Tarkan’ı, 1969’da sinemaya uyarlanan Tarkan adlı filmde canlandırdı.

Bu filmi 1970’de Tarkan: Gümüş Eyer, 1971’de Tarkan: Viking Kanı, 1972’de Tarkan: Altın Madalyon ve 1973’de Tarkan: Güçlü Kahraman takip etti.

Tosun Paşa filmiyle 1976 yılında oyunculuğu bırakıp yönetmenliğe başladı. Önemli filmleri arasında Ölmeyen Aşk, Dağlar Kızı Reyhan, Senede Bir Gün, Sultan, Zübük, Gol Kralı, Şalvar Davası yer alıyor.

2007 yılında Kanal D’de yayınlanan Zoraki Koca adlı televiyon dizisini yönetti. 2008 yılında Show TV’de yayınlanan Hayat Güzeldir dizisinin yönetmenliğini üstlendi. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Aldığı ödüller
2006 Antalya Altın Portakal Film Festivali Yıldırım Önal Anı Ödülü
2002 Antalya Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü

Rol aldığı tiyatro oyunları
Caligula : Albert Camus – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1960
Ekmek Parası : Félicien Marceau – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1959

Filmografi
Oyuncu
1960’lar
Karaoğlan: Altay’dan Gelen Yiğit (1965) – Karaoğlan
Hıçkırık (1965)
Serseri Aşık (1965) – Doktor / Kartal Tibet
Ölmeyen Aşk (1966) – Ali
Çalıkuşu (1966) – Kamuran
Baybora’nın Oğlu (1966) – Karaoğlan
Kanunsuz Yol (1966)
Yiğit Kanı (1966)
Beyoğlu’nda Vuruşanlar (1966)
Fatih’in Fedaisi (1966)
Ben Bir Sokak Kadınıyım (1966) – Ferdi
Ölüm Temizler (1966)

Bir Millet Uyanıyor (1966) – Yüzbaşı Davut
İnsan Bir Kere Ölür (1966)
Camoka’nın İntikamı (1966) – Karaoğlan
Arzunun Bedeli (1966)
Siyah Gül (1966)
Damgalı Kadın (1966)
Son Gece (1967) – Yüzbaşı Faruk
Parmaklıklar Arkasında (1967) – Ali Erhan
Osmanlı Kabadayısı (1967) – Deli Murat
Kader Bağı (1967) – Korkusuz Bill
Ölünceye Kadar (1967)

Wikipedia’dan:
Türk kültüründe ve kadım tarihinde önemli bir karakter olan TarkanTürklerde  ve Moğollarda  demirci,  demir ustası ve aynı zamanda devlet görevlisi veya savaşçı/asker demektir. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde generallere verilen ad. Tarhan, Targan, Dargan, Darkan olarak da söylenir. Tarkanların, toplumda saygın bir konumu vardır. Hatta zaman zaman Türk ve Moğol devletlerinde tarkanlar vergi dışı tutulmuşlardır.[1] O kadar ki, tarkanlık yüksek bir unvandır.[2] Sezgin Burak tarafından oluşturulmuş Tarkan adlı bir Hun savaşçısının çizgi öyküleri 1967 yılında yayınlanmaya başlamış ve özgün bir karakter haline gelmiş, daha sonra da filmleri çevrilmiştir. Bu öyküler pek çok kültürel unsuru bünyesinde barındırmıştır. Örneğin kahramanın yanında dolaşan bir kurdu vardır ve onun ayrılmaz bir arkadaşıdır.Bir kurt tarafından büyütülür. Ailesini katleden Alan Kralı Kostok’tan intikam alır. Atilla Han’ın fedaisi ve ona hizmet bir savaşçı olarak görünür. Gülmeyen yüzü, hedefinden şaşmayan kişiliği, cesurluğu, iyi silah kullanması öykülerde hep öne çıkar. Avrupa mitolojisindeki motiflerden zaman zaman yararlanılır. Örneğin dünya egemenliğini simgeleyen Marsın Kılıcını arar. Vikingler ile savaşır. Çinliler Tarkan’ın peşinden Avrupanın içlerine kadar gelir onu takip ederler. Roma askerleri dövüşür. Kendisinin Hun Türkü olduğunu ara sıra vurgular. 1969 yılında ilk Tarkan filmi Mars’ın Kılıcı, daha sonra Gümüş Eyer, Viking Kanı, Altın Madalyon ve Güçlü Kahraman maceraları sinemaya aktarılmıştır.

Türklerde tarkanların adını taşıyan Darhan adlı bir savaşçı/demirci tanrısı bile vardır.[3] Manas Han, demircisine Darkan unvanıyla seslenir. Manasın kendisi de zaman zaman Darkana benzetilir.

 

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.