Kabotaj’ın diğer adı Türk deniz ticareti üzerindeki hakimiyettir

Published on:  /   Yorum yapılmamış

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 95. yıldönümü İskenderun ve Arsuz’da düzenlenen tören ve etkinliklere kutlandı.

 

95nci yılı kutlanan Kabotaj Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıt alanında başlayan törene İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, Sahil Güvenlik Komutanı Kıdemli Binbaşı Oğuz Emre Çiçek, İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir, İMEAK Deniz Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu, Meclis Başkanı Adnan Yener, Yönetim Kurulu Üyeleri ve kurum kuruluş temsilcileri katıldı.

İskenderun Liman Başkanı Hüseyin Demir, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Demir konuşmasında “Türk denizciliğinin bugünlere gelmesi açısından kabotaj kanununu 95 yıl önce bugün yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile yabancı ülkelerin Türk deniz ticareti üzerindeki hakimiyeti sona ermiş, karasularımıza ve limanlarımıza her türlü denizcilik faaliyetleri Türk bayrağı taşıyan gemilerle ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve firmalarıyla yerine getirilmeye başlanmıştır. Bugün ülkemizde gördüğünüz, yaşadığımız, uyguladığımız tüm denizcilik faaliyetlerinin tüm denizcilerimizin, bu alanda eğitim veren tüm okullarımızın bu seviyelere gelmesinde ve mavi vatanda söz sahibi olmamız elbette kabotaj kanununun sayesinde olmuştur” dedi.

Protokol üyeleri tarafından denize çelenk bırakılmasının ardından sahil güvenlik botları ve römorkörler su fışkırtıp sürat yaparak deniz üzerinde görsel şölen sundu.

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Kaymakamlığın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kutsal vatan topraklarımızın bütünlüğü ve necip milletimizin selameti adına canlarını feda ederek şehadete intikal eden bütün aziz şehitlerimizi bir kez daha şükran, rahmet ve saygıyla anarken, denizcilik sektörünün tüm dinamikleri ve mavi vatan olarak adlandırılan denizlerimizin kolluk güçlerini; bu müstesna gün dolayısıyla tebrik ediyor, tüm görevlerinde kolaylıklar ve başarılar diliyoruz.” Dedi.

Daha sonra protokol üyeleri tarafından denize çelenk bırakılmasının ardından sahil güvenlik botları ve römorkörler su fışkırtıp sürat yaparak deniz üzerinde görsel şölen gerçekleştirdiler.

İskenderun’da gerçekleştirilen törenin ardından Liman Başkanı Hüseyin Demir, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu ve yönetim kurulu üyeleri Özhan Akgünlü, Atilla Demirkent ve Ümit Özdemir Madenli Yat Limanı ve Su Sporları Merkezine geçtiler. Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ve Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven’in de katıldığı törende Madenli Yat Limanı ve Su Sporları Merkezinde denize çelenk bıraktılar.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.