Hatay yangına hassas bölge

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 Akdeniz iklim kuşağında olan Hatay, yangın bölgesi olarak hassas bir bölgede bulunuyor.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, ‘Orman Yangınları İle Mücadele Protokolü’ Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’nı bu yıl da Arsuz’da düzenledi. Ardsuz’daki programa Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci,  Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Meteris, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen, İskenderun Orman İşletme Müdürü Rıdvan Aksu, Dörtyol Orman İşletme Müdürü Hüsnü Çelik, yetkili kurum amirleri, yangın söndürme ekibi ve basın mensupları katıldı.

Arsuz Orman Yangınlarına Müdahale Helikopter Pisti’nde gerçekleştirilen programda basını bilgilendiren Orman Bölge Müdürü Mustafa KOÇ “Orman Bölge Müdürlüğümüz olarak yangına hassas bir coğrafyadayız. Müdürlük olarak Orman yangınlarında etkili bir mücadele ortaya koyuyoruz. Orman yangınlarıyla hem havadan, hem karadan, teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ediyoruz. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 533 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 74  ilk müdahale aracı, 8 dozer, 7 greyder ve 5 treylerin kara gücünü oluşturuyor. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde yangınları erken fark edebilmek ve anında müdahale gerçekleştirmek için 16 yangın gözetleme kulemiz de personellerimiz tarafından nöbet tutulmakta ve ayrıca bu yıl ilk kez Bölge Müdürlüğümüz Antakya orman işletme müdürlüğümüz sınırları içerisinde 4 adet insansız yangın gözetleme kulesinin kurulumu yapılarak gözetleme faaliyetlerine başladık. Bölge Müdürlüğü olarak  orman yangınlarınahavadan da müdahale etmek için 2 adet yangın söndürme helikopteri 1 adet amfibi uçak bulunmaktadır. Ayrıca 2021 yılında Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 1 adet İHA ormanlarımızı gözetleme çalışmalarında bulunmakta ve anlık bilgi aktarımı yapmaktadır” dedi.

Dünyada  iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle  2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıcak ve kurak bir yıl geçmiştir.

Ülkemiz Akdeniz iklim kuşağında yer alıp, yangın riskinin yüksek olduğu ülkelerden birisidir. Özellikle Akdeniz ve Eğe Bölgesi sahile yakın yerler yangına birinci derecede hassas bölgelerdir.

Aynı iklim kuşağında İspanya’da 2020 yılında 3.100 adet yangın çıkmış, 63.443 hektar orman  alanı zarar görmüştür.  Yangın başına düşen alan 20,4 hektardır. ABD ‘de 48.613 adet yangın çıkmış 3.320.000 hektar orman alanı zarar görmüştür. Yangın başına düşen alan 68 hektardır. Güney Fransa’da 973 adet yangın çıkmış, 7.368 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. Yangın başına düşen alan 7.6 hektardır. Türkiye’de 2020 yılında 3.412 adet orman yangını meydana gelmiş, toplam 20.935 hektar orman alanın zarar görmüştür.  Yangın başına düşen alan 6.13 hektardır. Avusturalya da 2020 yılının başlarında toplam 11 milyon hektar orman alanı zarar görmüştür.

Hatay İlimizde 2020 yılında toplam 101 adet orman yangın meydana gelmiş 4.978 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. 4.878 hektarı Samandağ, Belen ve İskenderun yangınlarında   yani sadece 3 yangında meydana gelmiştir.

Bu üç yangında 25’i hava aracı olmak üzere 1.127 araç, 2.400 personel, 183 saat süreyle mücadele etmiştir.  Hava araçları 28.000 ton, kara araçları yaklaşık 43.000 ton su atmıştır. Bu yangınlarda yangına ulaşabilmek için 200 kilometre yol yapılmıştır.

Hatay ilimizde 2020 yılının eylül ve ekim aylarında meydana gelen 3 büyük yangın sonucunda Orman İşletme Müdürlüklerimiz tarafından yangında zarar gören ağaçların sahadan uzaklaştırmak işine başlamıştır. Üretim çalışmalarında Samandağ yangınındaki alanın %90 nı bitirilmiştir. Belen yangın sahasında alanın %100’ü, İskenderun yangınındaki alanın %80 nin üretimleri bitirilmiştir.

Bu sahalarda üretimi biten alanlarında aynı anda fidan dikim yapılabilmesi için toprak hazırlığı işine başlanmıştır. Yanan alanların yaklaşık 1 / 4 tabii yollarla gençleştirilmiştir. Bu sahalara 2.500 kilogram tohum ekilmiştir. Yanan alanların geri kalan 3 /4 ise fidan dikilerek gençleştirilecektir. Fidan dikilecek sahaların %65nin toprak işlemesi yapılmıştır. Geri kalan kısımlarda toprak işlemeleri devam etmektedir. Toprak işlemesi yapılan sahalarda 2021 yılı Mart ayının sonuna kadar 1.250.000 adet fidan dikilmiştir. Geriye kalan sahalara yıl sonuna kadar, dikim mevsiminde 4.750.000 adet daha fidan dikilerek yanan sahalar yeşillendirilecektir.

2021 yılında Hatay ilimizde bugüne kadar 28 adet örtü yangını meydana geldi, bu yangınlarda 39 hektar ormanlık alan zarar gördü. Orman Genel Müdürlüğümüz politikası gereğince yanan sahalarımız aynı yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz. Maalesef Orman Yangınlarımızın en büyük sebebi insan kaynaklıdır, insanlarımızın daha dikkatli ve duyarlı olmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız  herhangi bir yangın gördükleri anda 112 veya 177 hatlarını ücretsiz arayarak bizleri bilgilendirirler ise bizler yangına en yakın müdahale ekiplerimiz ile müdahale ederiz ve yangın büyümeden söndürebiliriz.” Dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.