CHP’li Şahin’den Hatay’ın GAP’a Katılması İçin Kanun Teklifi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 1 milyon 700 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Hatay’ın potansiyelini gerekçe göstererek GAP illeri arasına alınması yönünde kanun teklifi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 1 milyon 700 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Hatay’ın potansiyeli ile UNDP ve UNICEF gibi uluslararası kuruluşların bölgede yaptığı yatırımlardan yararlanmak Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) illeri arasına alınması istemiyle TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu.

388 sayılı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılması yönünde TBMM Başkanlığına kanun teklifi veren Şahin, UNDP ve UNICEF gibi uluslararası kuruluşların bölgede yaptığı yatırımlar dikkate alınarak bu dinamiklerle işbirliği yapma şansı olan Hatay’ın potansiyelinin GAP’a dahil edilerek hem bölge hem de ulusal ekonominin kalkındırılması, bölgenin işsizlik sorununun çözülmesi ve Hatay’ın tarım, turizm, sanayi potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, GAP illeri arasına Hatay’ın da dahil edilmesini istediklerini belirtti.

 

CUMHURİYET TARİHİNİN EN KAPSAMLI PROJESİ: GAP

 

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı projelerinden birisi olan Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP), bugüne kadar hazırlanan bölgesel kalkınma plan ve programları arasında bölgesel kalkınma yaklaşımı, sürdürülebilir insani gelişme felsefesi ile uluslararası literatüre geçen önemli bir proje olma özelliği taşıdığını söyleyen CHP’li Şahin,GAP’ın kapsadığı bölgenin sahip olduğu kaynakların değerlendirilmesi, yöre halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermek, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını arttırarak hem ulusal hem de uluslararası ölçekte ekonomik gelişme ve sosyal istikrar açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

 

1989 yılında hazırlanan Master Plan ile tarım, sanayi, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapı yatırımlarını da içine alan bir bölgesel kalkınma projesine dönüştürülen GAP’ın, gelecek kuşaklar için kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratılmasını amaçlayan sürdürülebilir insani kalkınma felsefesi üzerine kurulduğu; kalkınmada adalet, katılımcılık, çevre korunması, istihdam, mekânsal planlama, alt yapı geliştirilmesi, yatırım uygulamalarında kamu-özel sektör ve halk katılımının sağlanması temel stratejileri arasında yer aldığını,çok sektörlü, sürdürülebilir insani gelişmeye dayalı, bölgenin rekabet gücünü artırmayı, ekonomik ve sosyal bütünleşmeyi güçlendirmeyi hedeflediğini ve entegre bir bölgesel kalkınma projesi olarak uygulanmasının altını çizen Suzan Şahin, ‘‘İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden birisi olan Hatay, geçmişten günümüze farklı kültürlerin ve farklı inançların bir arada yaşadığı, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması açısından turizm açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Coğrafi olarak Anadolu’yu Çukurova yoluyla Suriye-Filistin’e bağlayan yolların kavşak noktasında bulunması, Mezopotamya’dan Akdeniz’e çıkmak için kullanabilecek en uygun limanları barındırması, ülkemizin güneyinde İskenderun körfezinin doğu kıyılarında, batıdan Akdeniz, güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoğuda Gaziantep ile çevrili, Hatay’ıstratejik açıdan önemli bir yerde konumlandırmaktadır. Ticaret, tarım, sanayi, ulaştırma, inşaat, demir-çelik, otomobil filtresi, tarım araç ve gereçleri başta olmak üzere yaş sebze ve meyve ile narenciye üretim ve ihracatı açısından da önemli olan Hatay, tarihi ve kültürel eserleri, uzun sahil şeridi, termal kaynakları, doğal güzellikleri, yaylaları ve zengin mutfak kültürü, farklı dinlere ait mekânlara ev sahipliği yapması gibi birçok özellikleriyle turizmde bir cazibe merkezi olma şansına sahiptir.Sınır komşumuz olan Suriye’de süren kriz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Mardin illerini etkilediği gibi yine sınırı bulunan Hatay da etkilemekte, yoğun göç ile değişen sosyoekonomik yapı yatırım ihtiyacını daha önemli ve acil hale getirmektedir. GAP illerinde yapılacak çalışmalara Hatay’ın dahil edilmesi, yatırım olanakları bakımından yararlı olacak, bununla birlikte en çok Suriyelinin bulunduğu iller arasında olan Hatay, ucuz işgücü açısından sahip olduğu avantaj da değerlendirilebilecektir.’’ dedi.

 

 

‘Hatay GAP’a GAP Da Hatay’a Güç Katar’

 

GAP için hazırlanan 2014-2018 Eylem Palanında yer alan Orta Ceyhan Menzelet Projesine Kahramanmaraş, Gaziantep ile birlikte GAP illeri arasında yer almamasına rağmen Hatay’ın da dahil edildiğini söyleyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin,‘‘Bu proje kapsamında Kılavuzlu Barajının tamamlanması, sulanacak olan Kahramanmaraş’taki Merkez Ova, Sağlık Ovası, ardından Nurdağı ve Islahiye Ovaları ve Hatay’daki Amik Ovası ile GAP’ın daha geniş bir alana yayılmasına olanak tanımış olacaktır. Hatay’ın GAP Bölgesine en yakın liman olan İskenderun limanına sahip olması hem bölge hem de Hatay için ticari hedeflerin yönlendirilmesi ve lojistik katma değer açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle GAP illeri içerisinde Hatay’ın yer almasıyla birlikte ulaşım ve ticaret konularında yapılacak planlamalarda GAP illerinin geliştirilmesi açısından Hatay’daki potansiyelin de dikkate alınması anlamını taşıyacaktır. Hatay’ın tıpkı diğer GAP illeri gibi İnanç ve Gastronomi koridoru içerisinde yer alması ve kültürel farklılıkları hiç bozulmadan beraber yaşayabilmesi uyum bakımdan önemli bir göstergesidir. Hatay GAP’a, GAP da Hatay’a güç katar.’’ ifadelerini kullandı.

 

 

‘Hatay 1 Milyon 700 Bin Suriyeliye Ev Sahipliği Yapıyor’

Meclis Başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile Hatay’ın potansiyelinin GAP’a dahil edilerek hem bölge hem de ulusal ekonominin kalkındırılması, bölgenin işsizlik sorununun çözülmesi ve Hatay’ın tarım, turizm, sanayi potansiyelinin değerlendirilmesi amaçladığını ayrıca Hatay’da yaşayan 1 milyon 700 bin Suriyeli olduğunu ve bunlarınçoğunun çocuk, genç ve kadın olduğunu belirten CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin,‘‘GAP’a dahil olmamızla birlikte bu insanların eğitimini ve rehabilitesini yapabiliriz. Hatay halkı ile birlikte misafir ettiğimiz bu Suriyeli çocukların eğitimini ve yaşamını da düşünmek zorundayız. Hatay’ın da GAP’a dahil edilmesi, bölgesel ve işgücü konusunda potansiyel ve avantajının değerlendirilmesine zemin hazırlayacak, GAP’ın ekonomik anlamdaki avantajı, organizasyon gücü ve uluslararası kurumlarla işbirliği Hatay’ın potansiyeli ile birlikte değerlendirildiğinde Hatay’ın kalkınmasına da büyük katkı sağlayacaktır. Coğrafi, ekonomik ve iş yapma açısından büyük bir potansiyeli olan Hatay’ın çevre illeri gibi GAP’a dahil edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda GAP illeri ve Hatay’ın, sosyal ve ekonomik yapı bakımından gösterdikleri benzerliklerden istifade edilerek, sosyal kalkınma, ekonomik kalkınma, kültür ve turizm gibi alanlarda yapılacak plan programlar içerisinde Hatay’ın da değerlendirilmesi hem bölge hem de Hatay için karşılıklı faydaya dayalı önemli bir adım olacaktır.’’ dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.