İdrarda kanama kanser belirtisi olabilir!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

‘Mesane Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden mesane kanseri hakkında bilgilendirmede bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yusuf Diker, mesane kanserinin en sık belirtisinin idrarda kanama şikâyeti olduğunu belirterek, mesane kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Mesane kanserinde en sık görülen belirtileri açıklayan Op. Dr. Yusuf Diker, “Genelde orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkan mesane kanseri, erkeklerde en sık görülen dördüncü kanser türüdür ve bu oran, sigara içenlerde dört kat daha fazla görülmektedir. Mesane kanserinin en fazla görülen belirtisi, idrarda ağrısız kanamadır. Kanama, pıhtılı veya pıhtısız görülebilir. Ayrıca sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, zor idrar yapma gibi yakınmalar ise tümörün yerleşimi ve cinsine bağlı, mesane kanserinin ilk belirtileri olabilir” açıklamasında bulundu.

“Mesane kanserinde erken teşhis önemlidir”

Mesane kanserinin tanı ve tedavisi ile ilgili açıklamada bulunan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yusuf Diker, “Mesane kanserinde en önemli tanı yöntemi, ultrasonografidir. Belirli bir büyüklüğe ulaşan kitle, ultrasonografi aracılığıyla görüntülenebilir. Fakat ultrasonografide, küçük tümörler görülmeyebilir. Mesane tümöründen şüphelenildiğinde, kesin tanı için en kolay ve emin yöntem sistoskopidir. Eğer tümörden şüpheleniliyorsa, görüntüleme yöntemlerinde tümör görülmese bile, sistoskopi muhakkak yapılmalıdır. İdrar yolundan optik bir aletle girilerek mesanenin içerisi görülebilir ve mesanedeki patolojik oluşum temizlenerek; hem tanı konmuş, hem de tedavi yapılır” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.