Rektör Depçi; Filistin halkının uğradığı durumları insanlık dışı diye niteledi!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, 6. Teknoversite Günleri pandemi nedeniyle bu yıl çevrimiçi olarak gerçekleştirildiği buluşmada Filistin halkının uğradığı insanlık dışı şiddet, baskıcı politikalar ile ilgili bir konuşma yaptı.

Ahlaki değerlere sahip çıkmak tüm insanlığın sorumluluğu olduğunu vurgulayan  İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, üniversitelerin toplumsal hayattan ve dünya meselelerinden bağımsız kurumlar olmadığını, bu kurumların insanlar için var olduğunu konuşmasında değindiği hususlarla bir kez daha ortaya koydu.

“Kudüs’te sivil ve savunmasız Filistin halkının uğradığı insanlık dışı şiddet, baskıcı politikalar ve ibadet özgürlüklerinin engellenmesine yönelik her türlü girişimin insan hakları hukuku çerçevesinde büyük bir suç olduğunu” vurgulayan Rektör Depci: Bizlerin her türlü inanca saygısı bulunmaktadır. Bu kadim geçmişimizde de bu şekilde olmuş ve olmaya devam edecektir. Bunun en güzel örneklerinden biriher türlü inancın bir arada yaşadığıHatay’dır. Bu topraklarda insanlar yüzyıllar boyunca bir arada huzur içinde yaşamıştır ve böyle yaşamayı sürdürmektedir. İbrânîce’si “on söz” anlamında ve Türkçe ’ye on emir (evâmir-i aşere) şeklinde geçmiş olan ve İsraillilerin kutsal bildikleri emirlerine kalplerinin,  gözlerinin ve kulaklarının tıkalı olmasına ise anlam veremiyorum. Bu emirlerden katletmeyeceksin. Çalmayacaksın. Komşuna karşı yalan şahitlik etmeyeceksin. Komşunun evine tamah etmeyeceksin; komşunun karısına yahut kölesine yahut câriyesine yahut öküzüne yahut eşeğine hiçbir şeyine tamah etmeyeceksin emirleridir.

Hristiyanlıkta, Saint Augustine on emirde her insanın fıtratında bulunan tabii ahlâkın bir özetini bulmaktadır demiştir.

Kutsal dinimizde de (el-Bakara; en-Nisâ; el-Mâide), bu hususlar aynı şekilde yer almaktadır.

Tüm semavi dinlerin insan öldürmemeyi emretmektedir. Daima bir arada huzur ve barış içinde yaşadığımız bir dünya için bu kurallara uymak son derece önemlidir. Bize düşen insanlığı gelişmesi ve ilerlemesi için bu kurallara riayet edilmesini

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.