DEÇE’den idarecilerden destek çağrısı: Amanoslar’da taş ocağı açılmasın !

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Amanosların eteğinde toplam 999 hektar alanda yapılması planlanan Olivin Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesinin hayata geçirilmesinin çevresel boyutlarıyla bölgede ekosistemin değişmesine neden olacağı gerçeği çevrecileri ve bölge halkını kaygılandırıyor.

İnsanoğlunun maden aramak amacıyla yer yüzünün altını üstüne getirmeye başladığına vurgu yapan DAÇE‘liler, bunun sor örneğinin de İskenderun Akçay Mahallesinde yaşandığına dikkat çekerek 22 Nisan 2021 Dünya Gününde başta Büyük Şehir Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve diğer büyükşehir, il ve ilçe Belediye Başkanlarını, tüm yerel yöneticileri çevrecilerin ve Akçay halkının verdiği mücadeleye destek çıkmaya çağırdı.

Geçtiğimiz haftalarda Amanosların eteğine Akçay Mahallesi’nde yapılan ÇED toplantısına mahalle sakinlerinin izin vermediğine dikkat çekilen açıklamada; Dünya Ekosistemi ve ekolojik denge milyarlarca yılda oluştuğuna dikkat çekerek ‘22 Nisan Dünya Günü’ dolayısıyla yaptığı  DAÇE topluluğunun yaptığı yazılı basın açıklamasında; Ekosistemi bozan her etmen bir çevre sorunu oluşturduğuna vurgu yapıldı.


DAÇE: Ekosistemi bozan her etmen bir çevre sorunu oluşturuyor!

Çevreye duyarlı olmak, doğayı sevmek Biraz da onun için bir şeyler yapmaktır.”

DAÇE açıklamasının devamında şu görüşler dile getirildi:

Dünya Ekosistemi ve ekolojik denge milyarlarca yılda oluşmuştur. Ekosistemin işleyişini bozan her etmen bir çevre sorunu oluşturmaktadır.
Ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma, ormanların yok oluşu, çölleşme, su kıtlığı, tarım alanlarının daralması, hızlı nüfus artışı hemen akla gelen birkaç küresel çevre sorunudur.
Neyin, neyi ne zaman ve ne şekilde etkileyeceği önceden bilinmemekte, çoğu zaman iş işten geçtikten sonra fark edilmekte ve geri dönüşü olamamaktadır. Dünyamız son yüz yılda artan bir hızla kirlenmekte ve çevre sorunları yaşanmaktadır. Bu yok oluş süreci inanılmaz bir hızla sürmektedir. Örneğin ormanlar tüm yeşil bitkiler gibi Dünya Ekosistemi’ nin üreticileridir. Havadaki karbon di oksit alarak yerine oksijen verirler. Tüm ekosistemin gereksinimi olan oksijenin de en önemli kaynağıdırlar. Bu nedenle ormanları korumalı ve geliştirmeliyiz. Oysa her yıl Dünya’ dan insan kaynaklı; yangın, kesim ve tarım arazisi kazanma vb. nedenlerle milyonlarca hektar orman alanı yok edilmektedir. Bu inanılmaz hızda bir yok oluş demektir. Yüz yıllardır yer yüzünü geri dönülmez bir şekilde yok eden insanoğlu son yıllarda yerin altına da göz dikti. Maden arama amacıyla yer yüzünün altını üstüne getirmeye başladık. Bunun son bir örneği de İskenderun Akçay Mahallesinde yaşanmaktadır.  Olivin Maden Filizi arama amacıyla Amanosların eteğine toplam 999 hektar alanda yapılması planlanan Olivin Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesine yönelik Akçay Mahallesi’nde ÇED toplantısına mahalle sakinleri izin vermedi.
Maden arama ve Taş Ocağı işletme ruhsatlarının yeniden gündeme gelmesi, çevreye ve yeraltı sularımıza çok fazla zarar veren sondaj çalışmaları, ülkemizin her yerinde, her bölgesinde sürdürülmektedir.
Bu nedenle 22 Nisan 2021 Dünya Gününde başta Büyük Şehir Belediye Başkanımız Dr. Lütfü Savaş, İskenderun Belediye Başkanımız Fatih Tosyalı ve diğer büyükşehir, il ve ilçe Belediye Başkanlarımız olmak üzere tüm yerel yöneticilerinizi bu mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.