YAYFEN YAYINLARI ve ERDAL ÇAKICIOĞLU BULUŞMA

Published on:  /   Yorum yapılmamış

2017 yılı… Büyük bir yayınevi ajans sorumlusu olan Sevil Değirmenci yazarları toplantıya çağırmıştı. Toplantıya, yayınevinin genel müdürü Nurullah Hatipoğulları başkanlık edecekti. 

 

Editör, düzeltmenler, ressamlar ve grafikerler de toplantıya katılacaklar ve kitapların son şekillerini tartışıp değerlendireceklerdi. Ancak sadece Nurullah Hatipoğlulları ve editör hazırdılar toplantı için…

 

Yazarlardan da sadece ikisi katıldı toplantıya. Bunlardan biri, Erdal Çakıcıoğlu’ydu.

Yaşamını yayıncılığa adayan, kafası yeni projelerle dolu olan Nurullah Hatipoğulları, Erdal Çakıcıoğlu’nun adını, sayıları üç yüze varan çocuk kitaplarından biliyordu. Kendisiyle ilk kez tanışacaktı. Heyecanlıydı. Bu nedenle de Sevil Değirmenci’yi ve beraberinde gelen yazarları, büyük bir sevgiyle kapıda karşıladı. Ve daha ayaküstü yaptıkları ilk sohbette, kanı ısındı Erdal Çakıcıoğlu’na, sevdi onu. Bir çırpıda aklındaki projeleri sıralamaya başladı.

Zaten aklı çocuk edebiyatıyla ve yeni öykülerle dolu olan Erdal Çakıcıoğlu da bu enerjik, heyecan dolu adamı sevdi. Toplantıyı umursamadan bu genç adamla sohbete koyuldu. Böylece çocuk edebiyatının ciddi bir iş olduğunu savunan bu iki insan arasında, birkaç dakika içinde sıcacık bir dostluk oluştu. Bu nedenle, toplantı da ikisinin sürüklemesiyle coşkulu ve doyurucu geçti.

Ancak toplantı sonrasında, hiçbir şey kararlaştırıldığı ve beklendiği gibi gelişmedi. Nurullah Hatipoğulları, yayınevinin kendisine ayak uyduramadığını görerek görevini bıraktı, yayınevinden ayrıldı.

Yayınevine 40 (kırk) kitap kazandıran Erdal Çakıcıoğlu da emeğinin karşılığını alamadı ve o yayıneviyle çalışmayı bıraktı. Başka bir yayınevinde eserlerini üretmeye başladı.

Nurullah Hatipoğulları, yayıncılığın hemen her aşamasında çalışmış ve pişmişti. Okuyucu kitlesini çok iyi tanıyordu. Anadolu’nun her köşesindeki bayi ve öğretmen profillerini de… Onların yayınevlerinden ve yazarlardan ne beklediklerini de çok iyi biliyordu. Bu nedenle de hep herhangi bir görüşe yaslanmadan, evrensel değerleri temel alan, yazınsal değeri yüksek eserler üretecek bir yayınevi hayal ediyordu. Hedef kitlenin kültürel değerlerini iyi bilen ve onlara önderlik yapabilecek, eğitim/ kültür misyonu olan bir yayınevi… Ürettiği eserler yüz yıl sonra da okunabilecek değerde olan bir yayınevi.

Piyasadaki birçok yayınevinden teklif aldı. Ama hiçbiri, kafasındaki yayınevi değildi. Bu nedenle de hiçbir teklifi kabul etmedi. Beklemeyi yeğledi. Bu arada, tanıdığı, görüşlerine değer verdiği dostlarına danıştı. Ve hepsinden aynı yanıtı aldı: “Şu anda piyasada senin hayalini kurduğun bir yayınevi yok. Böyle bir yayınevini ancak kendin kurabilirsin.”

Eh, bunca destekten sonra, artık daha fazla bekleyemezdi. Hemen kollarını sıvadı. Bütün birikimlerini seferber etti ve Yayfen Yayınları’nı kurdu. Bu kuruluş çalışmaları sırasında, birçok yazarın metinlerinden oluşan ve içinde değerlendirme testleri de olan bir öykü kitabı çıkardı. Ama bu kitap, onun hedefinden ve asıl yapmak istediklerinden çok uzaktı. İstediklerini, ancak kafasındaki tek isimle gerçekleştirebilirdi: Erdal Çakıcıoğlu…

Hemen onu aradı. Durumu baştan sona anlattı. Ve o daha sözünü tamamlamadan, parasal konulara girmeden, Erdal Çakıcıoğlu’ndan beklediği yanıtı aldı:

“Her zaman ve her koşulda yanındayım can çocuk…”

O dakikadan sonra da hep Nurullah Hatipoğulları’nın yanında oldu Erdal Çakıcıoğlu. Kendisine yapılan en cazip teklifleri bile elinin tersiyle iterek yalnızca onun yayınevi için yazdı. Ve birbirini çok iyi anlayan, çok seven, artık neredeyse baba- oğul kadar yakın olan bu ikili, iki yıl gibi kısa bir sürede onlarca, yüzlerce öykü kitabı ürettiler. Her eserleri, çıtayı biraz daha yükseltti. Binlerce, on binlerce, yüz binlerce çocuk tarafından büyük bir beğeniyle okundu, okunuyor.

Okunuyor, çünkü bu muhteşem ikili, yanlarına genç ve dinamik yeni yazarları da katarak hâlâ büyük bir coşkuyla üretmeyi sürdürüyorlar. Güçleri ve ömürleri yettikçe de sürdürecekler…

Yayfen Yayınları’nın bugüne kadar ürettiği eserler:

  1. Atasözleri ve Değerler, Ödül Eda Çakıcıoğlu, 1. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  2. Bağımlı Olma, Erdal Çakıcıoğlu, 4. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  3. Bizim Nuri, Erdal Çakıcıoğlu, 3. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  4. Canlı Yayın, Erdal Çakıcıoğlu, 4. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  5. Çılgın Bahçıvan, Erdal Çakıcıoğlu, 2. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  6. Duygusal Robot Korkut, H. Deniz Arıkuşu, 2. sınıf düzeyi, 9 kitaplık öykü seti,
  7. Duygusal Robot Korkut Kozak Yaylasında, H. Deniz Arıkuşu, 3. sınıf düzeyi, 9 kitaplık öykü seti,
  8. Duygusal Robot Korkut- Büyük Başlangıç, H. Deniz Arıkuşu, 4. sınıf düzeyi, 9 kitaplık öykü seti,
  9. Gözde Sınıf, Erdal Çakıcıoğlu, 2. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  10. Her Yanım Kitap, Erdal Çakıcıoğlu, 2. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  11. Küçük Mucit, Erdal Çakıcıoğlu, 3. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  12. Mahallenin Dedektifleri, Sevil İnan Bingöl, 4. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  13. Meraklı Eymen, Erdal Çakıcıoğlu, 2. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  14. Son Ejder Zümrüt 1, Erdal Çakıcıoğlu, 3-4. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  15. Son Ejder Zümrüt 2, Erdal Çakıcıoğlu, 3-4. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  16. Şamata- Efsane 1, Sevil İnan Bingöl, 2. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  17. Şamata- Efsane 2, Sevil İnan Bingöl, 3. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti,
  18. Şamata 25, Sevil İnan Bingöl, 2. sınıf düzeyi, 9 kitaplık öykü seti,
  19. Zeki Zekâi, Berra Akıncı, 1. sınıf düzeyi, 10 kitaplık öykü seti.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.