T.B.M.M’nin kabul ettiği sözleşme Kararname ile iptal edilemez”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Kadın Platformu,  19 Mart tarihinde yayınlanan bir kararname Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesine karşı İskenderun’da eski Bit Pazarı şimdilerin Sağlık Parkı olarak adlandırdığı alanda kitlesel açıklama yaptı.

İstanbul Sözleşmesi Bizimdir, Vazgeçmeyeceğiz!” sloganı ile yapılan açıklamada;

Türkiye’nin İstanbul sözleşmeden çekilmesi ile ilgili değerlendirmeleri “Cumhurbaşkanı otokratik bir şekilde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karar verdi!” şeklinde dile getiren İskenderun Kadın Platformu,  yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 2011 yılında kabul edilmiş ve 2014 yılında yürürlüğe girmiştir. İlgili sözleşme, cinsiyete dayalı ve cinsel şiddet ile mücadele etmeye yönelik Avrupa düzeyinde yasal olarak bağlayıcı standartlar belirleyen ve imzacı devletleri şiddeti cezalandıran yasalar kabul etmekle yükümlü kılan ilk sözleşmedir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen bu metin, hukuki meşruyeti tartışmalı bir cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle iptal edilemez.

İstanbul Sözleşmesi’nin “boşanmaya teşvik ettiği, Türkiye’nin toplumsal değerleri ile  bağdaşmadığı ve eşcinselliği normalleştirmeye çalışan bir kesim tarafından manipüle edildiği” gerekçesiyle hukuki olmayan bu karar meşrulaştırmaya çalışılıyor. Böylece kadınlara sert bir mesaj gönderiyor: Türk aile yapısı maço, feodal, homofobik ve kadın düşmanı kalmalıdır. Makbul ve makul kadın olmayı red ediyoruz

Türkiye’de geçtiğimiz on yıllık süreçte toplumsal cinsiyete dayalı ve cinsel şiddet gitgide artmaktadır: 2020 yılında 300’den fazla kadın cinayeti işlenmiştir. Kız çocukları ,kadınlar ve LGBTİ+ ların yaşamları üzerinde somut ve korkunç sonuçları olacak bu karar 15 yılı aşkın süredir muhafazakâr, ataerkil ve kadın düşmanı bir toplum yaratmak yönündeki çabaları güçlendirmenin bir başka halkasıdır.

“İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz “ dedik

 “İstanbul Sözleşmesini Uygula” dedik.

“Haklarımızdan ve Hayatlarımızdan Vazgeçmiyoruz” dedik.

Biz kadınlar toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde özgürce yaşamak istiyoruz. Fırsat eşitliği istiyoruz .Evde, işte , sokakta güvende olmak istiyoruz . Toplumun her kesiminden kadın günlerdir sokakta, yazılı, görsel basında tek ses haykırıyor. İstanbul Sözleşmesi Bizimdir, Vazgeçmeyeceğiz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.