Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB), gıdasektörlerinde ihracatçı firma sayısını artırmak amacıyla düzenlediği Birlik’te İhracat Projesi’nin ilk etabı tamamlandı. Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman illerinde üretici konumunda olan ve ihracat potansiyeli bulunan firmalara yönelik ücretsiz olarak yürütülen projede katılımcılar pazar araştırması konusunda yetkinlik kazanıp, ihraç edecekleri ürünler bazında uygun hedef pazarları tespit ederekihracat için ilk adımı attılar.
Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, yaş meyve sebze ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinde 5 bini aşkın üyeye sahip olan AKİB, Türkiye’ye yeni ihracatçılar kazandırmak hedefiyle yürüttüğü Birlik’te İhracat Projesi’nin ilk etabında 6 ayrı faaliyete imza attı. Katılımcı firmaların ihraç edecekleri ürünlere yönelik GTİP numarasının belirlenmesi ve ilgili ürünler için hedef pazar araştırması ile başlayan projede Gümrük Müşaviri Ömer Ünal, belirlenen hedef pazarlara yönelik teknik bilgiler aktardı. Potansiyel ithalatçı firmalara erişimde AKİB’den veri desteği de alan katılımcı firmalar, ihracat hedefleri doğrultusunda tedarikçilerle iletişime geçip pazarlama faaliyetlerinde de bulundu. İlk dönem sonundaürünlerinin ihracat potansiyeli ve hedef pazarlar hakkında detaylı bilgi sahibi olan firmalardan biri Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne kuru soğan ihracatı gerçekleştirdi.
Birlik’te İhracat Projesi’nin yeni dönem programında gıda üreticisi firmalardan katılım talepleri toplanacak, projeye uygun firmalar belirlenecek ve ilk dönemde gerçekleştirilen faaliyetler tekrarlanacak.