Yayladağı’nda Çanakkale Şehitleri Müzesi açıldı…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde Çanakkale Şehitleri Müzesi açıldı… Hatay Valisi Rahmi Doğan, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü anısına oluşturulan 18 Mart Çanakkale Şehitleri Müzesi’nin açılış törenine katıldı.

18 Mart 2021 Perşembe günü saat 15.30’da Mahallesinde gerçekleşen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından,  Kuran-ı Kerim okundu.

Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın konuşmasında, “Bizler Çanakkale’de iman gücüyle mücadele ederek Çanakkale geçilmez dedirten ecdadın torunlarıyız. Çanakkale Zaferi ile her daim gururlanmaktayız. Çanakkale ruhu ile başladığımız bu yolculuğa 3 yılsonunda varabildik ve sizlerin huzurunuzda birazdan açılışını gerçekleştireceğimiz bu müzenin yapımında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor Hatay’ımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

konuşmasında, “Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma programı münasebetiyle bir aradayız. Kurtuluş Savaşı mücadelesinde gözlerini kırpmadan canlarını feda eden ve bu toprakları bizlere vatan kılan şehitlerimizi huzurlarınızda bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyorum.  Birazdan açılışını gerçekleştireceğimiz 18 Mart Çanakkale Şehitleri Müzesi’nin beldemize, ilçemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik konuşmasında, “Bugün burada benim için de çok anlamlı bir gün olan Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Günü. Bu kutlu günün anısına yapılan 18 Mart Çanakkale Şehitleri Müzesi’nin açılışı için sizlerle bir aradayız. Hatay’ın her yerinden çocuklarımız evlatlarımız gelsin burada o ruhu görselleriyle beraber yaşayabilsin diye bu müzenin yapımında emeği geçen bütün herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu tematik müzenin ilimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan konuşmasında, “Çanakkale Deniz Zaferinin 106. yıl dönümü münasebetiyle ülkemizde, ilimizde ve ilçelerimiz de bir takım etkinlikler düzenleyerek şehitlerimizi yâd etmekteyiz. Rabbim onlara gani gani rahmet eylesin mekânları cennet olsun. Bundan tam bir asır önce yaşamış olsaydık onların yaşamış olduklarını bizler de yaşamış olacaktık, çok uzun bir süre değil aslında bir insan ömrü kadar olan bir süre. Bundan 100 yıl öncesine gittiğimizde bu milletin evlatları Çanakkale’de yedi düvele karşı mücadele ederken, ülkenin doğusunda Sarıkamış’ta da -35° de mücadele etmiştir. Sarıkamış’ta donarak şehit olan vatan evlatları bu kez de Yemen’in çöllerinde sıcaktan kavrularak şehit olmuştur. Bu asil millet daha Sarıkamış’taki beyaz hüznün yaralarını saramamışken Çanakkale’de de bir ulusun var olma mücadelesini veriyordu. Dünyanın en büyük devletleri toplanıp, güçlerini birleştirerek bu millete diz çöktürmek istemiş, bu milletin evlatları da gerekli cevabı kendilerine vermiştir. O günden bugüne dimdik ayaktayız. Son 300 yıla baktığımızda bu milletin en güçlü olduğu dönemdeyiz. Kendi milli silahlarımızı yapıyoruz, kendi SİHA larımızla ülkemizin her bir tarafında mücadelemizi veriyor, teröre karşı mücadele ediyoruz. Libya’dan Azerbaycan’a kadar her alanda mücadelemizi sürdürüyoruz. Şehitler tepesi boş değil, vatan evlatları gözlerini kırpmadan canını veriyor, şehit oluyor. Bu toprakları bize vatan kılıyorlar. Allah onlara rahmet eylesin. Buraya gelmeden önce Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan adına şehitlerimizin yakınlarına madalya tevcih töreninde bulundum. Şehit ailelerini zaman zaman ziyaret ediyoruz, onlarla bir araya geliyor, hasbihal ediyoruz. Şehitlerimizin yakınları dimdik ayaktalar. Yürekleri, metanetleri çok büyük. Vatan sağolsun diyerek âdeta onlar bizi teselli etmeye kalkıyorlar. Bu bizim milletimizin ne kadar yüce bir millet olduğunu gösteriyor. Tüm Şehitlerimize Allah’tan gani gani rahmet diliyorum. Gazilerimize sağlık, sıhhat diliyorum.

Bugün burada bir müze açacağız. Arkadaşlar çalışmışlar, çabalamışlar kıt imkânlarla bu müzeyi hayata geçirmişler. Emeği geçen öğretmen arkadaşlarımıza, idareci arkadaşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Mustafa Sayın başkanı herkes yâd etti ben de yâd etmeden geçemeyeceğim. Allah gani gani rahmet eylesin, çok iyi ve hizmet aşkıyla dolu bir insandı. Zaman zaman ilçe ziyaretlerinde bir araya gelir görüşürdük. Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde özellikle buradaki tarihi dokunun onarılması hayata geçirilmesi konusunda ciddi emekleri olduğunu biliyorum. Ben tekrardan kendisine Allahtan rahmet diliyorum. Sayın Mehmet başkan, onun burada bıraktığı hizmetleri tamamlayacaktır, kendisi de göreve heyecanla başladı. Sayın Vekilim, Sayın İl Başkanımız gereken desteği veriyor, biz de Valilik ve Kaymakamlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız. İnşallah o da Mustafa Sayın başkandan almış olduğu emaneti daha ileriye daha büyük başarılara götürecektir diye düşünüyorum. Sayın Vekilimiz az önce söyledi Çanakkale Alan Başkanlığıyla da görüşülmüş bu müzenin daha da zenginleştirilmesi konusunda biz de Valilik olarak her türlü desteği vermeye hazırız.  Benzer bir müzeyi de biz Kars’ta Sarıkamış için açmıştık. Sayın Vekilim sizin o hayal etmiş olduğunuz tematik seslendirme sistemi de Kars’taki müzemizde yapılmıştı. Kars’a gelenler en çok o müzeden etkileniyorlardı.  Burada da benzer çalışmalar yapılır burası da zenginleştirilir. Milletlerin tarihlerinde başarılar, savaşlar, hüzünler vardır, bunları çocuklarımıza anlatmamız lazım. Çanakkale, Sarıkamış bunlar bizim evlatlarımıza hatırlatmamız gereken önemli hususlar. Çünkü ecdat nasıl bu toprakları bize emanet ettiyse biz de bu toprakları çocuklarımıza evlatlarımıza emanet edeceğiz onları bu şuurla yetiştireceğiz ki evlatlarımız da bu milleti geleceğe taşıyabilsinler. Dünya çok çetin, mücadele çok hırslı. Bunun içinde çocuklarımıza iyi bakmamız, iyi yetiştirmemiz lazım. Bizden sonra bu mücadeleyi onlar sürdürecekler. Ben tekrardan bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık, sıhhat ve huzur diliyorum. Bu müzenin açılışında emeği geçen tüm arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyor, teşekkür ediyorum. Katılımlarınızdan dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum, köy ahalisi toplanmış gelmiş bizi karşılamış,  gerçekten müteessir oldum hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Vali Doğan ve Protokol üyeleri gerçekleştirilen konuşmalarının ardından 18 Mart Şehitleri Anma Günü adına düzenlenen futbol turnuvasında dereceye giren futbol takımı oyuncularına kupalarını verdiler.

Kupa Töreni sonrası, Seyit onbaşı maketi, şehitler anıtı, mevziler, Nusret mayın gemisi, tematik savaş krokileri ve sinevizyon odası olmak üzere toplam altı oda da eserlerin sergileneceği 18 Mart Çanakkale Şehitleri Müzesi’nin açılışını gerçekleştiren Vali Doğan, müzeyi gezerek müze hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

18 Mart Çanakkale Şehitleri Müzesi açılış törenine Hatay Valisi Rahmi Doğan ve eşi Gülden Gülüzar Doğan’ın yanı sıra, Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik, Yayladağı Kaymakamı Muhammed Sait Baytok, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz,  Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, AK Parti İl Başkanı Adem Yeşildal, kurum il müdürleri ve Şenköy mahalle sakinleri katıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.