Milletvekili Hatimoğulları Bakan Soylu’dan yanıt istedi…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Aydın geri gönderme merkezinde zaman zaman gündeme gelen hak ihlalleri iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ilettiği soru önergesi ile meclis gündemine taşıdı.

Türkiye’ye sığınmasının ardından intihar eden mültecilerin durumunu TBMM’ye soru önergesi ile taşıyan  Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları önergesinde Bakan soylu’dan şu soruları yanıtlamasını istedi.

Savaş ve baskılardan kaçarak Türkiye’ye geldikten sonra Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan mültecilerin kötü muameleye uğradıkları iddiası basına yansımıştır. Mülteciler için kurulan 26 merkez arasında bulunan Aydın Geri Gönderme Merkezi hak ihlalleri iddialarıyla sık sık gündeme gelmekte, burada 24 Şubat’ta Afgan mülteci Sayyid Ümit Sadat intihar etmişti. Geçen yıl 14 Nisan’da da bir mülteci intihar girişiminde bulunmuştu.

Mültecilerin avukatlığını yapan Duygu İnegöllü,“Kaloriferler çok kısıtlı ısıtıyor, sıcak su çok kısa süre aktif oluyor, odalarda 20 kişiye kadar kalabalık bulunabiliyor ve banyo sırası yetişmeyebiliyor. Yemekler yetersiz. Havalandırma hakkı sürekli bir sebeple kısaltılıyor ya da iptal ediliyor. Koşullar çok kötü. Yabancılar, içinde bulundukları şartlar gözetilmeden bu merkezde/merkezlerde tutuluyor. Örneğin İranlılar genelde aynı odada tutuluyor. Bir kişi İran’dan LGBTİ olduğu için kaçtıysa, kendini bir anda ülkesinden kaçma sebebi olan insanların bir kısmıyla aynı odada ve hürriyetinden yoksun halde buluyor.” açıklamasını yaptı.

Bu bağlamda;

  1. Afgan mülteci Sayyid Ümit Sadat’ınintihari ile ilgili kurum bir açıklama yapmış mıdır? İntiharın nedenleri/olası hak ihlalleri araştırılmış mıdır?
  2. Sayyid Ümit’in oda arkadaşlarının/yakındaki odalarda tutulan yabancıların ifadesi alınmış mıdır?
  3. Afganistan gibi riskli, imkanları kısıtlı bir ülkede intihar etmeyen genç Türkiye’ye ulaşıp geri gönderme merkezinde 15 gün kaldıktan sonra neden intihar etmiştir?
  4. Hürriyetten yoksun halde kalmayı kaldırabilecek psikolojisi yoktu ise neden burada tutuldu?
  5. Sayyid Ümit’in bulunduğu odada tutulmak istemediğine dair şikayetlerde bulunduğu ancak destek almadığı doğru mudur?
  6. Geri Gönderme Merkezlerinde tutulurken mültecilerinülkelerini terk etme nedenleri ve içinde bulundukları şartlar neden gözetilmemektedir?
  7. İHD İzmir ve Aydın Şubelerinin yayınladıkları raporda ifade edilen, mültecilere korona testi yapılmadığı halde yapıldığına dair evrakların imzalatılması iddiası doğru mudur?
  8. Mültecilerin 10 gün boyunca karanlık yerde tutulduklarını, 12 kişilik kalabalık odalarda kaldıklarını, özel eşyalarını alamadıkları, ısınma ve sıcak su sorunu yaşadıklarıiddiaları araştırılmış mıdır?
  9. Geri Gönderme Merkezi görevlilerinin kadınlara sözlü ve psikolojik şiddet uyguladığı, erkeklere ise kameraların kör noktalarında fiziksel şiddet uyguladığı iddiası doğru mudur?
  10. Mültecilere yönelik uygulanan hak ihlallerinin engellenmesi ve sorumluların açığa çıkartılması için Bakanlığınızın nasıl çalışmaları vardır?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.