Êzidî kız çocuğunun internette satışa çıkarılmasını TBMM’ye taşıdı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

24 Şubat 2021 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün  Musul’da düzenlediği operasyonda  IŞİD içinde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren S.O  gözaltına alınmıştır. S.O’nun Irak’tan kaçırarak getirdiği 7 yaşındaki Êzidî kız çocuğunun derin internette satışa çıkarıldığı ve fotoğrafıyla birlikte Kürtçe ve Arapça ‘satılığa çıkarıldığı’ ilanının yayınlandığı ortaya çıkmıştır. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi.

24 Şubat 2021 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü, Musul’da IŞİD içinde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren S.O.’nun düzenlenen operasyonla gözaltına alındığını açıklamıştır. Operasyonda S.O’nun Irak’tan kaçırarak getirdiği 7 yaşındaki Êzidî kız çocuğunun kurtarıldığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görevlilerine teslim edildiği bilgisi basına yansımıştır. Ardından kız çocuğunun derin internetten satışa çıkarıldığı, derin internetteki satış odasında çocuğun fotoğrafıyla birlikte Kürtçe ve Arapça “satılığa çıkarıldığı” ilanının yayınlandığı ortaya çıkmıştır.

IŞİD’in 2014 yılındaki saldırısı sırasında binlerce Êzidî öldürüldü, binlerce kadın ve çocuk kaçırıldı. Kaçırılan kadınların ve çocukların cihadistlerin cinsel istismarına uğradığı, Irak ve Suriye’de kurulan köle pazarlarında ve derin internette açık artırmayla satışa çıkarıldığı insan hakları raporlarına yansımıştır. Son iki yıl içinde dört Êzidî kadın Ankara Keçiören ve Sincan’da tutuldukları evlerde IŞİD tarafından derin internette satışa çıkarılmasının ardından, yakınları tarafından para ödenerek Türkiye’den çıkarılmıştı. Yine iki Êzidî kardeş Kırşehir’de kurtarılmışlar, uzun uğraşlar sonucu ailelerine kavuşmuşlardı.

Bu bağlamda;

  1. 7 yaşındaki Êzidî kız çocuğu nasıl Türkiye’ye getirilmiştir?
  2. Çocuğun kaçırılarak Türkiye’ye getirilmesinde ve satılmak istenmesinde rol alan kişiler tespit edilmiş midir?
  3. Çocuğun kimliği tespit edilebilmiş midir? Çocuğun ailesiyle irtibata geçilmiş midir?
  4. Çocuğun ailesine teslimi için Irak resmi makamlarıyla temas kurulmuş mudur?
  5. IŞİD tarafından kaçırılmış kadınlar ve çocuklar, Türkiye’ye nasıl bu kadar kolay getirilmekte, uzun süreler boyunca burada yaşayabilmektedir?
  6. 2014’ten bugüne kadar IŞİD’in kaçırdığı kaç çocuk ve kadın Türkiye’de bulunmuştur ve kurtarılmıştır?
  7. Kaç Êzidî çocuk ve kadın halen Türkiye’de resmî kurumlara bağlı koruma merkezlerinde bulunmaktadır?
  8. Türkiye’de yaşanan birçok IŞİD saldırılarına rağmen, IŞİD yapılanması nasıl halen varlığını korumaktadır?
  9. Türkiye’de IŞİD’in varlığını önlemekte yetersiz kalınmasının nedenleri nelerdir?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.