Reyhanlı katliamı ve Niğde Ulukışla’daki IŞİD saldırısı davaların firari sanığı TBMM’de önerge oldu…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “aranan bir firari iken Karapınar-Konya yolunda bir trafik kazasında hayatını kaybeden ‘Reyhanlı katliamı ve Niğde Ulukışla’daki IŞİD saldırısıyla ilgili açılan davaların firari sanığı Heysem Topalca ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi verdi.”

  TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 01.03.2021

Tülay Hatimoğulları Oruç

HDP Adana Milletvekili

Suriye savaşının başladığı 2010’dan beri ismi sık sık Türkiye gündemine gelen Heysem Topalca’nın, 10 Şubat’ta Karapınar Konya yolunda bir trafik kazasında hayatını kaybettiği kamuoyuna yansımıştır. 11 Mayıs 2013’te, 53 kişinin öldüğü Reyhanlı patlaması ve 20 Mart 2014’te Niğde Ulukışla’daki IŞİD saldırısıyla ilgili açılan davaların firari sanığı olan Heysem Topalca hakkında, Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin 29 Aralık 2015’te verdiği 12 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunuyordu.

IŞİD’in 2013’te Suriye’de kaçırdığı Milliyet Gazetesi muhabiri Bünyamin Aygün’ün serbest bırakılmasında da aracılık ettiği belirtilen Topalca hakkında Jandarma Genel Komutanlığı’nın hazırladığı 9 Haziran 2014 tarihli raporda; Suriye’den kaçak yollarla tarihi eser getirip Türkiye’de satılmasının organize edilmesi, Halep sanayi bölgesindeki makinelerin çalınarak Türkiye’de satılması,  El Kaide ve Nusra Cephesi’ne sürekli Türkiye üzerinden mühimmat temin edilmesi, Reyhanlı’da patlayan araçları gönderen kişi olması, Adana’da ele geçirilen 931 adet havan mermisi, 10 füze rampası ile yakalanmış olması bilgileri yer almaktadır. Ayrıca Ağustos 2013’te cihadist çeteler Topalca’nın rehberliğinde Lazkiye’nin kuzey kırsalındaki Alevi köylerine saldırmış, HRW raporuna göre 190 sivil bu saldırıda hayatını kaybetmişti.

Ailesi Hatay’ın Yayladağı ilçesinde ikamet eden, kendisi aslen Suriye’nin Lazkiye ilinin kuzey kırsalından olan Heysem Topalca’nın aranıyorken trafik kazasında hayatını kaybetmesi dolayısı ile “Susurluk Kazası” benzetmesi yapılan olay araştırılarak, aydınlatılmalıdır. Bu konuda varsa sorumluluğu olan kamu personelleri de açığa çıkartılmalıdır.

 

Bu bağlamda;

  1. Aranan bir firari iken Heysem Topalca’nın, 2011-2014 yılları arasında en az 873 kez Türkiye’ye giriş yaptığı iddiası doğru mudur?
  2. 2013 yılında Adana’da bir tırdaki havan mermileri ve çeşitli mühimmatla yakalanmış olduğu dosya ile ilgili neden tutuklanmamıştır? İfadesinin alınmasının ardından nasıl serbest bırakılabilmiştir?
  3. Hayatını kaybettiği trafik kazası dolayısı ile serbestçe ülke içinde dolaştığı ortaya çıkan ve 12 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Heysem Topalca nasıl yıllarca tutuklanamamıştır?
  4. Jandarma Genel Komutanlığı raporunda hakkında yazanların ülke güvenliğini tehdit eden birine işaret ettiği çok açıktır. Bu kişinin yakalanması için nasıl çalışmalar yürütülmüştür?
  5. Arap basınına yansıdığı gibi, Topalca Türkiye istihbaratı ve Suriye muhalefeti arasında koordinasyon mu sağlıyordu? Bu koordinasyondan sorumlu olduğu iddiası doğru mudur?
  6. Basında,Suriye’den gizemli bir şekilde yok olması, Türkiye’de firari sanık olarak seyahat etmesi ve trafik kazası ile hayatını kaybetmesi Türkiye istihbaratı ile ilişkili olduğuşüphelerine yer verilmiştir. Bu iddialar doğru mudur?
  7. Ölümüne neden olan trafik kazasının oluş biçiminde şüpheli bir şey var mıdır? Araştırılmış mıdır?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.