HDP Suriye-Halep’te fakülte ve yüksekokul kurulmasını T.B.M.M’ye önerge olarak sundu

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Suriye’de Tıp Fakültesi ve Yüksekokul kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararını Meclis gündemine taşıdı. 

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç’un Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önerge şöyle:

Tulay HATIMOĞULLARI ORUÇ HDP Adana Milletvekili

5 Şubat 2021 tarihli 3519 Karar Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile; “Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Suriye’de (Çobanbey/Halep) Çobanbey Tıp Fakültesi ile Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurulmasına, … karar verilmiştir.”

Suriye’nin resmi haber Ajansı SANA’da yer alan habere göre;Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin kararının kati surette kabul edilmediği duyurulmuştur. Bakanlık tarafından, “Bunun açık bir şekilde tehlikeli bir adım olduğunu, uluslararası hukuk ve BM yönetmeliğinin açık bir ihlali olduğu” ifade edilmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne, Cumhurbaşkanlığınca yapılan atama nedeni ile üniversite öğrencilerinin yükselttiği, tüm Türkiye’yi saran itiraz ve demokrasi talebi bir ayı aşkın süredir tüm sıcaklığı ile gündemdeyken; bahsi geçen Cumhurbaşkanlığı kararı yayınlanmıştır. Boğaziçi Üniversitesine İletişim ve Hukuk fakülteleri açma kararının da birlikte yer aldığı kararnamede, Türkiye iktidarının izlediği Suriye politikası ekseninde, Halep’te fakülte ve yüksekokul kurma kararı oldukça düşündürücüdür. Türkiye iktidarı, Suriye’de attığı bu adımla çözümsüzlüğü derinleştirecektir.Suriye’de ve bölgede kalıcı çözüm, ancak barış politikası izlenerek ve Suriye’nin iç siyasetine müdahale etmeksizin sağlanabilir.

Bu bağlamda;

1.Suriye topraklarında fakülte ve yüksekokul kurma kararı hangi nedenle alınmıştır?

2.Türkiye, Suriye’nin Halep şehrinde İstanbul’da bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Fakülte ve Yüksekokul nasıl kurabilir?

3.Suriye Dışişleri Bakanlığının bahsi geçen açıklamasına rağmen, hangi yetki ya da anlaşmaya dayanarak Suriye’defakülte ve yüksekokul kurma kararı alınabilmektedir?

4.Suriye’de fakülte ve yüksekokul kurma kararı ile, TürkiyeSuriye’de kalıcı olma niyetini mi ortaya koymaktadır?

5.Çobanbey Tıp Fakültesinde ve Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda kimlerin öğrenim görmesi planlanmaktadır?

6.Türkiye’de ve bölgede istikrarıtesis edebilmek için, izlenen bu politikalara son verilecek midir?

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.