Hatay’da COVID 19 ölümleri 55 ‘ten 5’e düştü

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Geçtiğimiz haftalarda pik yapan COVID 19 ölümlerinin ortalaması 55’den 5’e düşerken vaka sayılarında da düşüş gözleniyor.

Hatay’daki koronavirüs vaka sayılarında azalma olduğunu açıklayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Hastalık sebebiyle gerçekleşen vefat sayılarında azalma var. Şu anda günde ortalama 5 vatandaşımız hastalık sebebiyle vefat ediyor. Bu sayı geçen zamanlarda 55’e kadar yükselmişti. Vaka sayılarında da azalma var ama tedbiri elden bırakmamalıyız. Virüs belki yok olmayacak ama daha rahat günleri karşılamamızın yakın olduğuna inanıyorum” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, hafta sonu katıldığı televizyon programlarında kent ve ülke gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Lütfü Savaş, Türkiye’deki Z kuşağından Hatay’daki gelişmelere kadar birçok konuda, düşüncelerini katıldığı televizyon programlarında paylaştı.

Başkan Savaş Z kuşağından umutlu

Türkiye’deki Z kuşağının yanlışa karşı Dur! demeyi bildiğini belirten Savaş, “Z kuşağı gençleri, empati yapmayı, tefekkür etmeyi biliyorlar. Dijital dünyayı maksimum seviyede kullanıyorlar. Yanlışa yanlış demeyi biliyorlar. Bundan sonraki dönemin en parlak kuşağı olarak görünüyor” diyerek genç kuşaktan duyduğu umudu yineledi.

Hatay’ın ekonomik verileri düştü

Özellikle esnafın pandemiden dolayı zor durumda olduğunu belirten Savaş, “Esnafımız zor durumda ve bazen siftah yapamıyor. Hizmet sektörü kapalı. 2018’den 2019’a geçerken ülkemiz yüzde 9 büyürken şehrimiz yüzde 7 küçüldü. Ülkemizdeki çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 49 azalırken bu oran şehrimizde yüzde 69 oldu. Şehrimizde çiftçilik yapan her 100 kişiden 69’u üretim yapamaz oldu” diyerek merkezi hükümetin Hatay ile ilgili ekonomik önlemler alması gerektiğini ifade etti.

Hatay Büyükşehir Belediyesi zor günlerde vatandaşın yanında

Şehirdeki ekonomik sıkıntılara karşı çıkış noktaları aradıklarını da sözlerine ekleyen Savaş, “Belediyemizin kiracısı olan ve iş yeri kapalı haldeki esnafımızdan bu süreçte kira almıyoruz. İş yeri açık olanları ise hazirana kadar öteledik. Haziranda yeniden değerlendireceğiz. Şehrimizde 50 bin aile yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 17 bin ailemize temel ihtiyaçlarını gidermesi noktasında maddi yardımda bulunuyoruz” dedi.

Lütfü Savaş, Hatay’ın yaşadığı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik sorunların giderek derinleştiğini de önemle belirtti.

“Ankara’nın önlem alması gerekir”

Bu derinliğin en önemli faktörlerinden birinin de Suriye savaşı olduğunu söyleyen Savaş, “9 yıldır devam eden savaş sebebiyle büyük mağduriyet yaşadık. Çiftçiliğin gerilemesinde, kişi başına düşen gelirimizin 6 bin 580 dolardan 5 bin 617 dolara gerilemesinde hep bunun etkisi var. Ekonomik olarak pastamız küçüldü. Biz kimsenin düşmanı değiliz ancak Ankara’nın bunlara önlem alması gerekir” dedi.

 “Bayrağımız altında yaşamaktan çok mutluyuz”

Başkan Lütfü Savaş, Hatay’ın derin geçmişe, zengin birikime sahip kültür, tarih ve medeniyet şehri olduğunu ifade ederek, “Geçen yıl içinde 3 büyük yangın felaketi yaşadık. Bu yangınlar sıcaktan veya tesadüfen çıkan yangınlar değildi. Hatay ve ülkemiz üzerinde hesapları olanların taşeronları aracılığıyla çıkarttıkları yangınlardı. Ancak biz tüm renklerimizle Türk bayrağımız altında yaşamaktan çok mutluyuz. Bu her zaman böyle olacak” dedi.

Lütfü Savaş, şehirde devam eden projeler hakkında da düşüncelerini dile getirdi.

HATAY İÇİN ÖMÜRLÜK PROJE: EXPO

10 Aralık’ta kapılarını açacak Expo’nun şehrin ticaret ve turizmine katkı sağlayacak ömürlük proje olduğunu belirten Lütfü Savaş, “Hatay’ın birikimini geleceğe taşımak, ticaret ve turizmine katkı sağlamak, esnafın yüzünü güldürmek için projeler üretiyoruz. Expo da bunlardan biri. Şehrimizin iki farklı bölgesinde yapacağız. Ticaretin, eğlencenin, eğitimin, kültürün can damarı burada olacak. Bu bölgeler çekim merkezi olacak. Üretimimizi pazarlama merkezi olacak. Gastronomi kentlerinin bahçeleri ve mutfakları olacak. Onların mutfaklarını öğreneceğiz. Ve biz onları burada yaşatmaya devam edeceğiz” diyerek projenin şehre, bölgeye ve Türkiye’ye büyük değer katacağını açıkladı.

SEVGİ KENTİNİN LOGOSU BARIŞ ÇİÇEĞİ

Şehrin var olan potansiyelini ve Expo projesinin detaylarını da aktaran Savaş, “Tıbbi ve aromatik bitkilerde, fidancılıkta, narenciye ve hububat üretiminde, çiçekçilikte zirvede yer alan bir şehiriz. Yeni keşfettiğimiz bir çiçek türüne Barış Çiçeği ismini verdik ve Expo’nun logosu olarak belirledik. Son yılda ihracatımız yüzde 16,1 oranında düştü. Bu durumu Expo ile tersine çevirmek istiyoruz” dedi.

TÜRK BAYRAĞI HADO İLE AKDENİZ SULARINDA DALGALANACAK

Hatay Deniz Otobüsü(HADO) projesi ile de Akdeniz’de Türk bayrağını dalgalandırmayı hedeflediklerini sözlerine ekleyen Savaş, “İlkbahardan itibaren Mersin, Kıbrıs ve Orta Doğu’dan bir bölgeye seferlerimiz başlayacak. Akdeniz’de enerji ve güvenilir gıda arayışları var. Biz de HADO projemizle bayrağımızı dalgalandıracağız” dedi.

HATAY’IN KIRSAL KALKINMA PROJESİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Lütfü Savaş, kırsal kalkınma hamlelerinde şirketleşme çalışmalarını tamamladıklarını belirtti. Şirketin lokomotif olacağını ve üretilen ürünlerin pazarlanmasında öncü olacağını söyleyen Savaş, “Kırsaldan kente göçün arttığı bölgelerdeki vatandaşlarımıza yardımcı olmak için projemizi hayata geçirdik. Üretilen ürünlerin endüstriyle buluşmasında yardımcı olacağız. İki buçuk yılın sonunda tüm Türkiye’ye örnek olacak bir proje olarak anılacak. Yereldeki imkanları dünyaya entegre edip insanımıza destek olacağız” dedi.

Başkan Lütfü Savaş, kırsal kalkınma hamlelerinin milli ekonomiye büyük ivme kazandıracağını da önemle belirtti.

Milli ekonomi vurgusu

Teknoloji ve güvenilir gıdanın, dünyanın evirildiği iki önemli olgu olduğunu söyleyen Lütfü Savaş, “Endüstri 5.0 konuşulduğu dünyada bereketli topraklara ve suya sahibiz. Bu değerlere sahip çıkıyor ve proje üretiyoruz. Bunları doğru kullanırsak ülkemiz önemli noktalara gelir. Bunlara sahip olmayan ülkeler gelecekte büyük sıkıntı yaşayacak. Çok çalışmalı ve kendimizi geleceğe hazır tutmalıyız” diyerek rutin hizmetlerin yanı sıra bu projelerle ülke ekonomisine katkı sunmayı amaçladıklarını belirtti.

“BİREYLERİN AŞI OLMASI TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Başkan Lütfü Savaş, açıklamalarının devamında Covid-19 aşısı yapıldığını açıklayarak, “Şehrimize 23 bin civarında aşı geldi. Aile hekimimiz tarafından arandıktan sonra Sağlık Bakanlığına bağlı toplum sağlığı merkezinde aşı oldum. Yapılan aşı inaktif ve bizi tahrip etmeyecek bir aşıdır. Bireylerin antikor seviyesinin yükselmesi toplum sağlığı açısından çok önemlidir. Bunun için vatandaşlarımızın aşı yapılmasını tavsiye ediyorum” dedi.

“Sürecin kahramanı sağlık çalışanlarımızdır”

Pandemi sürecinde Türkiye’deki sağlık sisteminin orta seviyede reaksiyon verdiğini ifade den Savaş, “Tanımadığımız bir virüsle karşılaştık. Doğal olmayan, laboratuvar ortamında geliştirildiğini düşündüğüm virüs herkesi etkiledi. Ancak bu süreçte sağlık çalışanlarımız kahramanca mücadele verdi. Hepsine teşekkür ediyorum. Şehit olan sağlık çalışanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Spor Kenti Hatay’ın başarıları gündemden düşmüyor

Son yıllarda spor kenti olarak anılan Hatay’ın elde ettiği sportif başarılar Başkan Savaş’a sorulan sorular arasında yerini aldı.

“Bir gün Barcelona ile oynayacağımıza inanıyorum”

Hatayspor’un Süper Lig’deki başarısının tesadüf olmadığını ifade den Lütfü Savaş, “Hatayspor’un başarısı tesadüf değil. 5 yıllık emeğin ürünü. Hatayspor, 3. Lig’e düşmek üzereyken takıma sahip çıktık ve bugünlere geldik.  Hatayspor’la birlikte farklı kategorilerde üst düzey liglerde mücadele eden takımlarımız var. Kadın basketbol, erkek voleybol, satranç, su topu, hentbol, atletizm takımlarımız üst liglerde başarıyla mücadele ediyor. Hatayspor’un da 3 yıl içinde Avrupa kupalarında mücadele edeceğine ve bir gün Barcelona ile oynayacağına inanıyorum” dedi.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.