Başkan Savaş EXPO 2021 hakkında önemli bilgiler verdi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Başkan Savaş EXPO 2021 hakkında önemli bilgiler verdi. Başkan savaş gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 11 Ocak Pazartesi günü bir televizyon programının canlı yayın konuğu oldu.

 

“Hatay’ın tanınırlığına, turizmine ve ticaretine katkı sağlamak istiyoruz”

 

Hatay’ı uluslararası alanda tanıtacak olan EXPO 21 hakkında önemli bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “ Expo dünyanın en büyük üçüncü organizasyonudur. Biz de 2017 yılı Ocak ayında Düsseldorf’ta Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak başvurmuştuk.  Medeniyetler Bahçesi adı altında Expo 2021’i kazandık. Pandemiden dolayı oluşan komplikasyonlar birçok büyük organizasyonu ertelenmesini gerektirdi. Biz d 23 Nisan açılışı yapılacak şekilde hazırladığımız bu organizasyonu biraz ötelemek zorunda kaldık. EXPO yönetim kurulu ile birlikte çalışmalarımız sonucunda bu karar alındı. 10 Aralık’tan itibaren başlayacağımız Expo, 30 Mayıs 2022 yılında sonlanacak. Ortadoğu’da savaştan en çok etkilenen şehirlerden bir tanesiyiz. Yüzyıllarca ticaret merkezi olan bir şehiriz. En çok da kardeş kanının aktığı Suriye’deki komplikasyonları hisseden şehiriz. Bu nedenle Medeniyetler Bahçesi adı altında Expo’yu yapmak istedik. Hatay’ın tanınırlığına, turizmine ve ticaretine katkı sağlamak istiyoruz. Hem yurt içinden hem yurtdışından insanlar bu organizasyona gelip kendini ifade etsinler. Hatay’ı tanısın ve Hatay’ın ekonomisine katkı sağlasınlar. Bunu yaparken de Hatay’ın medeniyet birikimini, birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunu da görmelerini istiyoruz” dedi.

 

Başkan Savaş, Hatay’ın tıbbı aromatik bitkilerden yayla turizmine kadar birçok zenginliği içinde barındıran önemli bir coğrafi konuma sahip olduğunu belirtti.

 

 

“İnsanlarımızın kendi coğrafyasında ve kendi topraklarında kalarak üretimlerine devam etmelerini istiyoruz”

 

Kırsal kesimdeki insanların oldukça zor durumda olduğunu ifade eden Başkan Savaş, “ Kırsal kesimdeki insanlarımız oldukça zor durumda ve geçinemez pozisyona geldi. Kırsaldan kente göç çok fazla miktarda hissediliyor. Ve kırsaldaki topraklar ekilip biçilemiyor. İnsanlarımız zor durumda kalıyorlar. İnsanlarımızın kendi coğrafyasında ve kendi topraklarında kalarak üretimlerine devam etmelerini istiyoruz. EXPO yapma sebebimiz de bu. EXPO ile birlikte kırsal kalkınma planı yaptık. Şuanda aktif hale getrdik. Ve şirket kurduk. İnsanlarımızı ekerken, üretirken ve pazarlarken ekonomik kayıplarını azaltarak minumum seviyeye indirelim. Tarımla ürettiklerimizi endüstriye kattıktan sonra paketleyerek satalım istiyoruz. Hatay’daki üretilenleri ve birikimlerimizi dünya ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

 

Başkan savaş expo faaliyet alanı hakkında bilgi verdi

Expo faaliyet alanı hakkında detaylı bilgi veren Başkan Savaş, “ Expo’yu iki alanda yapıyoruz. Antakya ve Defne ilçelerinde 209 dönümlük alanda, Arsuz Karaağaç mevkiinde 100 dönümlük alanda yapıyoruz. Antakya ve Defne’de yaptığımız alanda tıbbı ve aromatik bitkileri müzemiz, 13 ayrı medeniyeti tasvir eden medeniyetler bahçemiz ve 13 medeniyeti tasvir eden mozaik alanımız da olacak. Bizim kazılar sırasında sit alanı olmayan bir yerde 5.yüzyıldaki çok önemli bir eseri bulduk. Şapeli ve mozaikleri 10 dönümlük arazi içerisinde arkeopark yapıyoruz. Antakya Defne bölgesinde 13 tane gastronomi binası yaptık. Hatay’a özgü yemekler gelen misafirlere yapılacak. Dikey bahçede organik tarımı yapabileceğimiz insanlarımızın o sebzelerden alıp sipariş verebilecekleri yer olacak. Antakya Defne tarafında  5 bin kişilik amfi tiyatromuz olacak.  Her türlü organizasyonu burada yapabileceğiz. Ayrıca kalıcı bir fuar alanı yapıyoruz. Fuar merkezinde çeşitli konferanslar ve organizasyonları yapabileceğiz.  Alan içerisinde stantlarımız, gezi alanlarımız, yurt içi ve yurt dışından bahçelerimiz olacak” dedi.

 

“Hem hatay’ın hem de dünyanın lezzetlerini tanıtmış olacağız”

Arsuz bölgesinde bulunan EXPO alanı hakkında da bilgiler veren Başka Savaş, “ Arsuz bölgesinde 100 dönümlük arazi içerisinde 10 bin kişinin konser izleyebileceği ve tiyatro izleyebileceği  bir alan yaptık. Aynı zamanda orada hem dışarıdan hem de UNESCO tarafından tescillenmiş lokantalar olacak. 37 şehri davet ettik. UNESCO tarafından tescillenmiş yemekleri halka takdim edecekler. Hem Hatay’ın hem de dünyanın lezzetlerini tanıtmış olacağız. Hatay bu yılın sonunda ve önümüzdeki yılın ortalarına kadar müthiş bir şekilde hazırlanıp sunumunu yapmış olacak. Bu iki alanı sadece 6 aylık olarak kullanmayacağız. Bundan sonraki bütün organizasyonları Karaağaç’taki yapmış olduğumuz 100 dönümlük Expo alanında değerlendireceğiz” dedi.

Başkan Savaş konuşmalarının devamında Expo logosunun Hatay’da bulunan bir çiçek türü olduğunu belirterek bu çiçeğin Hatay’ın 13 medeniyetini temsil ettiğini ifade etti.

“Orman yangınından zarar gören tüm vatandaşlarımıza gücümüz yettiğince destek olduk”

Hatay’ın çeşitli bölgelerinde çıkan yangınlar dolayısıyla gerçekleştirdikleri çalışmaları açıklayan Başkan Savaş, “ Biz belediye olarak izin alarak kampanya düzenlemek istedik. Orman Bakanlığı bu konuda bize izin vermedi ve biz yapacağız dediler. Biz kendimiz ormana ait olmadığı yerlerde kampanya yaptık ve ağaç dikme çalışmalarında bulunduk. Diğer geri kalan yerleri Orman Bakanlığı kendileri yapacaklar diye bize izin vermediler. Biz orman yangınından zarar görmüş tüm vatandaşlarımıza gücümüzün yettiği kadar destek olduk. Vatandaşlarımızın yanlarında olduk. Can kaybı olmadan ve evcil hayvan kaybı olmadan bu yangınları atlattık. Ama ormanın içeresinde birçok canlıyı da kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok şükür Hatay bu çok önemli sıkıntıları aşmayı bildi” ifadelerini kullandı.

 

“Suları tüketirken dikkatli olalım”

 

Türkiye’nin büyük bir sorunu olan kuraklığın Hatay’daki etkisi hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “ Hatay çok sulak bir yermiş gibi görünüyor ama Hatay’ın içme suyu şebekelerine gelen suyun yüzde70’ini biz yeraltından sağlıyoruz. İktidar Karaçay Barajı’nı 2019 yılında bitirdi. Ama iki defa da su kaçağından dolayı sular boşaltıldı. Karaçay Barajı’ndan beklediğimiz verimi alamadık. Şuanda da yaklaşık 30’a bir kadar suyu var. İnşallah yağışların etkisi ile rahatlarız. Suları tüketirken dikkatli kullanalım. Korkmayalım ama temkinli olalım” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.