HDP’li vekil Hatimoğulları: Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitü yeniden açılsın! Dışa bağımlılık kaldırılsın

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türk Tabipler Birliği (TTB), 6 Ocak 2021’de 2011 yılında kapatılan Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitü’sünün yeniden açılması ve aşıda dışa bağımlılığın yerine yeniden toplumsal bir aşı politikasının belirlenmesi çağrısında bulundukları basın toplantısında Sağlık Bakanına aşı ile ilgili sorular sordu.  TTB’nin sormuş olduğu bu soruları Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Soru Önergesi verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu önerge ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç’un önegesi şöyle:           

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 6 Ocak 2021’de 2011 yılında kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün yeniden açılması ve aşıda dışa bağımlılığın yerine yeniden toplumsal bir aşı politikasının belirlenmesi çağrısında bulundukları birbasın toplantısı düzenlemiştir.

Yapılan açıklamada; Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında atıl hale getirilen Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün 2011 yılında tümüyle ortadan kaldırılmasısonucu olarak toplumsal aşı politikasının ve aşı üretiminin büyük ölçüde ortadan kalktığı, tamamen dışa bağımlı bir duruma gelindiğine dikkat çekilmiştir. 2021 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesinin 1/4’ü ve genel bütçenin ise yüzde 1,2 civarının koruyucu sağlık hizmetlerine ayrıldığı,Sağlık Bakanlığı 2021 yılı bütçesinde aşı ve aşı çalışmalarına ayrı bir bütçe ayrılmadığı vurgulanmıştır.

“Sağlık Bakanlığı tarafından sadece tek bir firma ile anlaşma yapılmış, getirileceği iddia edilen 50 milyon aşı sadece 25 milyon vatandaşımız için yeterli olacakken, bu miktarda aşının gelip gelmeyeceği ve gelirse kalan 58 milyon vatandaşımızın aşı olup olmayacağı veya nasıl olacağı da belli değildir. Dünyada birçok ülke farklı firmalardan ve nüfuslarından daha fazla aşı temin etmişken Türkiye aşı temin eden ülkeler arasında ne yazık ki 53. sıradadır. Bu durumun ileride aşı karaborsası oluşturma riski de mevcuttur. Tüm bunların önüne geçilebilmesi için aşı konusunda tam şeffaf bir politika izlenmelidir.” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada Sağlık Bakanına aşı ile ilgili sorular sorulmuştur. TTB’nin açıklamasında Sağlık Bakanlığına yönelttiği bu soruları iletiyoruz.

Bu bağlamda;

1.Aşı firmaları ile yapılan anlaşmalar basınla ve toplumla paylaşılacak mıdır?

2.Aşılar doğrudan firmadan mı alınmıştır, yoksa aracı firma var mıdır?

3.Aşılar kaç parti halinde, ne zaman gelecektir?

4.Aşıların geliş aralıkları ne kadar sürededir?

5.Aşılar ne zaman yapılmaya başlanacaktır?

6.Aşıların kimlere ne zaman yapılacağı programı var mıdır?

7.Aşıların saklanması için yeterli hazırlıklar yapılmış mıdır?

8.Aşıların dağıtımı nasıl yapılacaktır?

9.Aşı merkezleri kurulacak mıdır?

10.Günlük ne kadar doz aşılama yapılacaktır?

  1. Aşılar nerelerde yapılacaktır?

12.Aşılar gelinceye kadar saklanma koşulları Çin Sağlık Bakanlığı veya ülkemiz Sağlık Bakanlığı tarafından mı sağlanacaktır?

 

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.