Hambolat: “Kişisel korunma tedbirleri toplum sağlığının korunması açısından çok önemli!”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası, 9-13 Ocak tarihleri arasında kutlanacak. Pandemi sürecinin yaşandığı ortamda kişisel korunma tedbirleri toplum sağlığının korunması açısından çok önemli olduğuna vurgu yapılacak. Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası kapsamında “öksürüğünü kapa, hayatı yakala!..” sloganıyla yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

 

                  Ülkemizde verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta olarak belirlenen Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası bu yıl 09-13 Ocak 2021 tarihleri arasına denk gelmektedir.

 

                  Verem  (tüberküloz)  hastalığıMycobakteriumtuberculosis”  basili tarafından oluşturulan hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Hasta kişilerin öksürme, aksırma veya konuşmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireyler tarafından solunması; damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin, ağız burun ve göze temasıyla bulaşır.

 

                  Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır.

 

Tüberküloz hastalarına “hasta odaklı” yaklaşım

                   Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hastaya tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içirilir ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.

 

                  Başta Tüberküloz olmak üzere solunum yolu ile bulaşan hastalıklar; bulaş yolunun kolay olması nedeniyle tarihin her döneminde insan hayatını tehdit ederek önemli bir toplum sağlığı sorunu olmuştur. 2020 yılı başlarında başlayarak dünya genelinde pandemiye yol açan ve halen devam etmekte olan Covid-19 salgını da bunlardan birisidir.Yaşanan pandemi sürecinde bireysel olarak alınacak kişisel korunma tedbirleri toplum sağlığının korunması açısından da büyük önem taşımaktadır.

 

                  Bu kapsamda; hastanelere randevu alınarak gidilmesi, el hijyenine özen gösterilmesi, maske kullanılması, toplu halde bulunulan alanlarda sosyal mesafe kuralına uyulması, kalabalık ortamlardan kaçınılması, kapalı mekanların havalandırılmasının sağlanması gibi enfeksiyon kontrol önlemleri alınarak hastalıktan korunma hedeflenmektedir.”

Açıklamasının sonunda Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, Hatay halkına sağlıklı günler diledi.”.

 

 

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.