İnsan Hakları 72 yıl sonra ilkelerin tamamı dehdit altında

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Barosu Başkanlığı 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında bildirgenin imzalanmasının ardından 72. Yıl geçmesine rağmen ilkelerin tamamının tehdit altında oduğunu ifade etti.

İkinci Dünya savaşından alınan derslerle, dünya yok olmasın, insanlar öldürülmesin diye 10 Aralık 1948’de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine imza atan İnsanlık Ailesi’nin bildirgenin kabulünden bu yana ne yazık ki Bildirgenin amaçladığı ilkelerin tamamı tehdit altında olduğuna dikkat çekti..

Hatay Barosu Başkanlığı yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

Yine dünyada ve ülkemizde olanak ve fırsat eşitsizliği, gelir dağılımı adaletsizliği, sağlıklı içme suyuna, eğitime, sağlığa, adalete erişim eşitsizlikleri büyümeye devam ediyor. Dünyada temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan, bu hakları ve demokrasiyi içselleştiren yönetimlerden, hızla otoriter / totaliter rejimlere kayışlar olduğunu üzülerek gözlemliyoruz.

İlimizin ve Ülkemizin de bulunduğu bölgemizde yaşanan olağanüstü koşullar, insanlığın ortak değerlerinin doğrudan ve toptan ihlaline yol açıyor.

Türkiye’de demokrasinin geliştirilmesi, insan haklarının korunması, hukukun üstünlüğü alanında geriye gidişe doğru sürüklenmekteyiz.

Böyle anlamlı bir günün anlamının boşaltıldığı bir süreçten geçmekteyiz.

Biz insanın insan olmasından kaynaklanan değerlerin özümsendiği bir ülkede yaşamak istiyoruz. Herkesin farklı ama herkesin tüm farklılıklarıyla eşit olduğu bir ülke istiyoruz.

Bütün bu nedenlerle, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar ve yasal düzenlemeler, göstermelik olarak değil, hak ve özgürlüklerin tüm insanların ihtiyacı ve demokrasinin bir gereği olduğu için yapılmalıdır. Bu açıdan özgürlük-güvenlik ikilemi yaratılarak mevcut hak ve özgürlüklerden asla taviz verilmemelidir.

İnsanın hakları ile insan olduğu gerçeğinin farkında olarak; özgürlük, eşitlik, adalet ve kardeşlik değerlerinin; insan haklarının özümsendiği bir Dünya ve Türkiye özlemiyle, İnsan Hakları Gününü kutlarız.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.