CHP’Lİ ŞAHİN: DİYANET CAMİLERİN ELEKTRİK FATURALARINI ÖDEMİYOR

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı camilerde iki ayrı elektrik aboneliği bulunduğunu ve aydınlatma için kullanılan elektriğin devlet tarafından, ısıtma-soğutma için kullanan elektriğin ise vatandaştan toplanan paralar ile ödenmek zorunda olmasını eleştirerek ‘tek sayaç’ uygulaması için kanun değişikliği istedi.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın şu sorulara yazılı olarak cevap vermesini istedi;

  1. Kamu hizmeti veren camilerin ısıtma ve soğutma giderlerinin genel bütçeden karşılanması konusunda bir çalışmanız var mıdır?
  2. Faturaları ödeme imkanı olmayan camilerin birikmiş borçlarının silinmesi, ertelenmesi ya da taksitlendirilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı camilerde iki ayrı elektrik aboneliği bulunduğunu ve aydınlatma için kullanılan elektriğin devlet tarafından, ısıtma-soğutma için kullanan elektriğin ise vatandaştan toplanan paralar ile ödenmek zorunda olmasını eleştirerek ‘tek sayaç’ uygulamasına geçilmesi için TBMM Başkanlığına kanun değişikliği teklifi verdi.

 

Şahin, yaptığı açıklamada, ‘‘14.03.2013 tarih ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 6’ncı maddesinin 3’üncü fıkrasında, ‘… toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen ibadethanelere ilişkin aydınlatma giderleri Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.’ düzenlemesine yer verilmiş olması nedeniyle ibadethanelerin aydınlatma giderleri için Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin ilgili tertibine konulan ödenekten bütçe imkânları dahilinde camilerin aydınlatma giderleri ödenmekte iken, ısıtma ve soğutma ihtiyacı için kullanılan elektriğin bütçeden ödemesi yapılmamakta. Camilerimizde ısınma ve soğutma ile ezan ve vaaz cihazlarının bağlı olduğu prizlerin ayrı bir elektrik sayacı, sırf cami aydınlatması için harcanacak elektrik için ayrı bir elektrik sayacı bulunuyor. Devlet ve devlete bağlı olan Diyanet İşler Başkanlığı yasalara göre tüm ibadethanelerin giderlerini karşılamalı bu işi hayırsever vatandaşların bağışlarına bırakmamalıdır. 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 1. maddesinde ‘İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek’ görevi Diyanet İşleri Başkanlığındadır der. Kanunda ‘Camilerin ibadete açılması ve yönetimi” başlıklı 35. Maddesinde ise” Cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığının izni ile ibadete açılır ve Başkanlıkça yönetilir.’ hükümleri yer alır. Derhal camilerin elektriklerinin kesilmesinde ve tüm elektrik giderlerinin devlet eliyle karşılanması yönünde yasal dayanak olan mevzuatta değişiklik yapılmalıdır. Bu değişikliğin yapılması için kanun teklifi verdim.’’ dedi.

 

AYDINLATMAYA BÜTÇE VAR ISITMA/SOĞUTMAYA YOK !

 

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı camilerde iki ayrı elektrik sayacı ve aboneliği bulunmasını eleştiren Suzan Şahin,çift elektrik abonelik sistemi ile camilerin aydınlatma giderlerinin genel bütçeden karşılandığını, ısınma ve soğutma giderlerinin ise vatandaşlardan toplanan bağışlarla ödenmeye çalışıldığını söyleyerek, ‘‘Özellikle kış aylarında ısınma giderlerinin çok yüksek olması elektrik faturalarının artmasına ve borçların ödenememesine yol açmakta.  Camilerin birçoğunun ısıtma ve soğutmadan kaynaklı ödenmemiş elektrik borcu bulunmakta, özellikle 30 bin, 50 bin, 90 bin ve daha fazla elektrik borcu bulunan camiler söz konusu. Faturaların zamanında ödenememesi, faturaların ödenemeyişinden dolayı elektrik şirketleri camilerin elektriklerini kesmekte ya da kesilmesi tehdidi ile faaliyet sürdürmeye çalışmaktadırlar. Bu durum borcun muhatabı olarak görülen din görevlilerini de sürekli para toplamak zorunda kaldıkları için rencide etmektedir. Bizim devletimiz büyüktür. Gereken yasalarda belirtilmiştir. AKP hükümetinin yasa tanımayarak vatandaşlarımızı kışın üşümeye, elektriği kesik camiye göndermeye hakkı yoktur. Derhal bu uygulamadan vaz geçilip ibadethanelerimizin tüm elektrik giderleri, başkanının lüks arabalarla gezdiği Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ödenmelidir’’ ifadelerini kullandı.

 

KANUN DEĞİŞMELİ

Camilerin tüm elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanması konusunda oluşan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla çözümün 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’ndadeğişiklik yapılması olduğunu belirten Şahin,  ‘‘6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 6’ncı maddesinin 3’üncü fıkrasındaki ‘… ibadethanelere ilişkin aydınlatma giderleri Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.’ hükmündeki‘aydınlatma giderleri’sözcüğü‘elektrik giderleri’ şeklinde değiştirilmesi gerekir. Bu değişiklik teklifini yüce meclise sundu. Umarım AKP ve küçük ortağı MHP bu kanun değişikliği teklifimize, milletimiz için verdiğimiz her önergede olduğu gibi yine redoyu vermez’’ dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.