Hatimoğulları, Atakan’ı İç İşleri Bakanı Soylu’ya sordu…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

“Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen teknik bilirkişinin hazırladığı 29 Kasım 2018 tarihli raporda, olay yerinden elde edilen üç gaz kapsülü üzerindeki kanın Ahmet Atakan’a ait olduğunun belirlendiği açığa çıkmıştır. Elde edilen yeni delilin ardından Savcılık, Hatay İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli altı polis memuru hakkında soruşturma başlatılması için Hatay Valiliği’ne başvuruda bulunmuş ancak Hatay Valiliği, delil yetersizliği iddiasıyla soruşturma izni vermemiştir.”

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, cevaplanması istemi ile ilettiği soru önergesi ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Ahmet Atakan’ın ölüm yıldönümünde, cinayetinin soruşturulmasının yıllarca tamamlanmaması ve davasının açılmaması nedeniyle Adalet Bakanlığına soru önergesi vermiştik, maalesef halen ölümünün aydınlatılması için somut bir adım atılmamıştır” diye sordu.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 05.11.2020

Tulay HATIMOĞULLARI ORUÇ  

HDP Adana Milletvekili

10 Eylül 2013’de, Hatay Armutlu’da Haziran direnişinde öldürülen Abdullah Cömert için ve ODTÜ’deki eylemlere destek vermek ve adalet istemek üzere yapılan eylemler sırasında Ahmet Atakan hayatını kaybetti. Ahmet’in öldürülmesinden sonra polislerden Hatay Valisi’ne ve Adalet Bakanı’na kadar farklı açıklamalarda bulunuldu. Ahmet Atakan’ın ölüm yıldönümünde, cinayetinin soruşturulmasının yıllarca tamamlanmaması ve davasının açılmaması nedeniyle Adalet Bakanlığına soru önergesi vermiştik, maalesef halen ölümünün aydınlatılması için somut bir adım atılmamıştır.

Atakan Ailesi’nin eline henüz geçen bir tebligatla haberdar olduğu gelişmeye göre; Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen teknik bilirkişinin hazırladığı 29 Kasım 2018 tarihli raporda, olay yerinden elde edilen üç gaz kapsülü üzerindeki kanın Ahmet Atakan’a ait olduğunun belirlendiği açığa çıkmıştır. Elde edilen yeni delilin ardından Savcılık, Hatay İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli altı polis memuru hakkında soruşturma başlatılması için Hatay Valiliği’ne başvuruda bulunmuş ancak Hatay Valiliği, “kan izlerinin kapsüllere nasıl sirayet ettiği yönünde aydınlatıcı bilgilere ulaşılamadığı ve kapsüller üzerinde herhangi bir parmak izine rastlanmaması”nı gerekçe gösterip delil yetersizliği iddiasıyla soruşturma izni vermemiştir.

Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz ettiklerini belirten Av. Hatice Can, “İtiraz dilekçemizde davanın açılmasını ve adil bir yargılanmanın yapılması gerektiğini belirttik. ‘Şüpheliler kamu görevlileri olunca korunuyor’ algısının toplumda yerleşik olduğunu, bu algıyı kırmak ve adalete erişmek gerektiğini ısrarla vurguladık… Adli Tıp raporunda yer alan, ‘…düşme öncesi sol parietal arkada etrafında 6×5 cm’lik alanda künt yara olduğu belirlenmiştir’ ifadesine atıf yaptık ve bu yaranın gaz kapsülü uyumlu olduğuna dikkat çektik. Bu durumun adli yargılamayla ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek kamu davası açılmasını istedik.” ifadelerini kullanmıştır.

Bu bağlamda;

  1. Savcılığın delil olarak kabul edip polisler hakkında Hatay Valiliği’ne soruşturma talebinde bulunmasının ardından, Hatay Valiliği yetersiz delil gerekçesiyle nasıl soruşturmaya izin vermeyerek kapattırabilmiştir?
  2. Ağır cezalık suçlarda Valilik iznine ihtiyaç mı vardır? İdare yargılama makamı gibi nasıl çalışabilir?
  3. Daha önce Jandarma Kriminal’in ‘Ne lekesi olduğu belirlenemedi’ raporuna rağmen o lekenin Ahmet Atakan’ın kanı olduğu belgelenmiştir. Jandarma Kriminal tarafından delil mi karartılmıştır?
  4. Söz konusu raporu hazırlayan Jandarma Krimanal personel(ler)i hakkında soruşturma açılacak mıdır? Sorumlular hakkında işlem yapılacak mıdır?
  5. 5. Üzerinde Ahmet Atakan’ın kanı olduğu kanıtlanmış olan gaz kapsülleri hangi polis/polisler tarafından ateşlenmiştir? Şüpheli polis memurları, ve sorumlu idari amirleri hakkında soruşturma açılarak olayın aydınlatılabilmesi için Bakanlığınızca ön açıcı adımlar atılacak mıdır?
  6. Ahmet Atakan’ın öldürüldüğü gün görevli personeller hakkında Bakanlığınız herhangi bir işlem başlatmış mıdır?
  7. Soruşturmaların tamamlanarak davanın açılabilmesini hızlandırmak üzere Bakanlığınızca sorumluluk alınacak mıdır?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.