Slow Food Antakya Topluluğu’nun Ekim Ayı Etkinliği Oldu

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Merkezi İtalya’da bulunan, insanların temiz ve güvenli gıdaya ulaşmaları için çalışmalar yürüterek dünya çapında teşkilatlanmış bir topluluk olan Slow Food adlı sivil toplum örgütünün Antakya gönüllüleri ve Samandağ Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri, nar hasadı ve nar ekşisi yaptılar. 
Yerel lezzetlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yapılan çalışmaları yürüten slow food akımının sağlıklı beslenmenin de temelini oluşturduğunu ifade eden, Slow Food Antakya Topluluğu Lideri Kenan Yurttagül, etkinlikle ilgili şunları söyledi: 
“ Sağlıklı gıda farkındalığı slow food hareketiyle ivme kazandı. İnsanlar yediklerine ve içtiklerine daha da dikkat eder hale geldiler. Çocuklarını doğal ürünlerle beslemeye çalışan ailelerin sayısı arttı. Katkısız ve ilaçsız ürünün değeri önem kazandı.
Geleneksel mutfağımızın ve yerel ürünlerimizin korunması, çocuklarımızın güvenli, iyi, sağlıklı, doğal gıdalarla beslenmesi için slow food hareketine sahip çıkmalıyız.
 Mesela tüketiciye nar ekşisi diye sunulan ancak gerçekte nar ekşisiyle tamamen ilgisiz olarak üretilen çok çeşitli endüstriyel ürün var. Bunların çoğu insan sağlığına zararlı ürünler.
Biz de buna karşın geleneksel yöntemlerle üretilen katkısız, doğal ve lezzetli nar ekşisi yapımını Ekim ayı etkinliği olarak belirledik. Samandağ Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleriyle birlikte yaptığımız nar hasadının ardından, ekşimizi kaynattık. Finalde de nar ekşisiyle yapılan lezzetlerimizi tattık. Bu etkinliğin yapımı için çiftliğinin kapılarını ardına kadar açan Filiz ve Nizam Çelik çifti başta olmak üzere katkı veren herkese çok teşekkür ederiz.”
Samandağ Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Yeliz Beyaz; yöresel reçel, yeşil zeytin, zeytinyağı, domates salçası, defne sabununun yanı sıra nar ekşisi ürettiklerini belirttiği konuşmasına devamla;
“Hatay’ın nar ekşisi meşhurdur. Her ilçesinde nar ekşisi yapılır. Nar ekşisi, nar suyunun içindeki şekerin karamelize olmasını sağlayıp suyunun buharlaşmasıyla elde edilen bir üründür. Ekşi ve tatlı bir tadı vardır. Nar ekşisini; Hicaz narı ve Katırbaşı narlarla ve geleneksel yöntemler ile içerisine hiçbir katkı veya kimyasal madde koymadan üretiyoruz. Nar ekşisinin mutfağımızda çok önemli bir yeri vardır. Sarmiçi( kısır) dolma ve sarmaların, mezelerin olmazsa olmazıdır.”dedi.
Etkinliğe ayrıca Tarım İl Müdürü Ergün Çolakoğlu ve eşi, Tarım İl Şube Müdürü Reşat Duymaz, Samandağ Belediyesi Meclis Üyesi Atiye Sönmez Erdoğdu, Tarım İl Müdürleri Ziraat Mühendisi Aysun Yılmaz ve Emel Aba katıldı.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.