HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 1 Ekim 2020 itibariyle Türkiye menşeli ürünlere Suudi Arabistan’ın ambargo uygulama kararını 7 Ekim’de yapılan yeni yasama döneminin ilk Dışişleri Komisyonu toplantısına taşıdı. Dışişleri Komisyon toplantısında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması amacıyla soru önergeleri verdiği konu hakkında Hatimoğulları; Antakya Ticaret Odasının çeşitli açıklamalarda bulunduğunu ve bu sorunu diyalogla ve diplomatik yöntemlerle çözmek üzere Hükûmete bir çağrısı olduğunu hatırlattı.
Ticaret yaptığımız ülkeler arasında 15’inci sırada yer alan ve ağırlıklı olarak tarım ürünleri ihraç ettiğimiz Suudi Arabistan’ın bu kararı Adana, Mersin ve Hatay bölgesinin tarım ürünlerinin ihracat üssü konumundadır.
Bu noktada Akdeniz ve Ege hattını ilgilendiren bu ambargo kararı ile, tarım ürünü ihracatının neredeyse durma aşamasına gelmiş durumda olduğuna dikkat çeken Hatimoğulları:“2011 Suriye savaşı başladığı zaman zaten o bölgede çok büyük yoksulluk başlamıştı. Tam da yakın zamanda tekrar Körfez ülkeleriyle tarım ticareti yeniden, kısmî de olsa başlamışken Suudi Arabistan’ın bu ambargo kararının kamuoyuna bir biçimiyle yansımasının -ki bu konuda resmî açıklamada yapılmış değil henüz- etkilerini bölgemizde çok yoğun bir biçimde hissedeceğimiz aşikar.”
Türkiye’nin ikinci büyük nakliye filosu Hatay’da
Tülay Hatimoğulları ayrıca Türkiye’nin ikinci büyük nakliye filosunun Hatay’da olduğunu vurguladı ve bu nedenle çok sayıda yurttaşın olumsuz etkilenerek mağduriyet yaşadığına dikkat çekti. Her iki konunun,TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından gündemine alınarak ilgili çalışmaların talep etti.
Hatimoğulları, vermiş olduğu soru önergelerinde de yöneltmiş olduğu gibi:Suudi Arabistan’la ambargo kararındaki resmiyet nedir? Bu konuda resmi bir açıklama tarafınızca yapılacak mıdır? sorunun Komisyon tarafından yanıtlanmasını istedi. Bu konuda Komisyonunve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Tülay Hatimoğulları’nın sorularının ardından, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, “Şu ana kadar tarafımıza Suudi Arabistan makamlarından iletilmiş bir resmî ambargo kararı olmadığını, sadece Riyad Ticaret Odası Başkanının bir açıklamasının söz konusu olduğunu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın konuyla ilgili muhatabına bir mektup yazdığını” paylaştı.
Mektuba cevaben Suudi Arabistan Ticaret Bakanının, ambargonun söz konusu olmadığı yönündeki beyanını iletti. Ancak buna rağmen aradan geçen sürede yatırımcıların karşılaştıkları sorunların azalmadığını söyledi. Resmî olarak teyit edilmese de Türkiyeli ihracatçılardan yazılı taahhütler almak suretiyle pek çok zorluğun çıkarıldığını ve bu zorluk sebebiyle de Suudi Arabistan’la ticaret hacmimizde geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 30’lara varan bir daralma söz konusu.
Bakan Yardımcısı, Suud makamlarıyla her tür düzeyde girişimlerini devam ettireceklerini, Dünya Ticaret Örgütü kurallarını da gündeme getirdiklerini ve konunun takipçisi olmaya devam edecekleri bilgisini paylaştı.