Ahilik Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulmuştu… İskenderun’da yılın ahi esnaflarına plaket…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Kuyumcular Odası, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Yılın Ahisi olarak Faruk Doğan, Olgun Esnafı yılların saat ustası Abdülhamit Tümkaya ve Genç Girişimci Filiz Nesrin Güngör layık gördü.
İskenderun Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Uğur Fırat, İskenderun Belediye Başkan yardımcısı M. Ali Dokuzoğlu yılın ahisi seçilen esnaflara kaftanlarını giydirdi ve plaketlerini sundular. Yönetim kurulu üyeleri esnaf ve davetlileri de Ahilik kutlamalarında hazır bulundu. kutlamalar bu yıl pandemi dolayısıyla az sayıda davetli ile gerçekleştirildi.

Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır…

Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Temel mesleği “Dabbaklık” tır. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi Evran’a Ahi Baba da denir.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.