Milletvekili Hatimoğulları: Yüz yüze eğitim için ilgili önlemler alındı mı?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Pandemi koşullarında okulların yüz yüze eğitime hazır olup olmadığını soru önergesi ile gündeme taşıdı. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, 21 Eylül 2020’de ana okulları ve ilkokul 1. Sınıfların  yüz yüze eğitime başlaması ile ilgili önlemlerin alınıp alınmadığı yönünde toplumda ciddi endişelerin bulunduğuna dikkat çekti.

Okullar pandemi koşullarına hazır mı?

Hatimoğulları, konuyla ilgili basına yansıyan haberlere göre; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullar için ayrılan yetersiz bütçeler nedeni ile çok sayıda okul temel temizlik ve hijyen maddelerini karşılamak için velilerden, paraya da temizlik ve dezenfeksiyon malzemesi talep etmiştir. Şırnak Cizre ilçesinde bulunan Menderes Ortaokul Müdürü tarafından, okulun hijyen ve temizliği nedeniyle öğretmenlerden 200’er TL para talebinde bulunulduğu kamuoyuna yansımıştır.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından okulların eğitime hazır olduğu açıklamaları yapılmış olsa da, velilerden ve öğretmenlerden gelen bilgiler bunun tersini ortaya koymaktadır. Okullarda hijyenin sağlanması ve okulların dezenfekte edilmesi, öğrencilerin gerekli koruyucu önlemleri alabilmesi için gerekli malzeme eksikliği, birçok şehirde Belediyeler tarafından karşılanmaktadır. Uzaktan eğitim konusunda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri olan, öğrencilerin internete ve internete bağlanabilecekleri donanıma erişimlerinin olmayışı da, benzer şekillerde Belediyeler tarafından çözülmeye çalışılmaktadır.

Oysa zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin, eğitimle ilgili tüm gereksinimlerinin devlet tarafından karşılanması gerekmektedir.  Pandemi koşullarından geçtiğimiz bugünlerde, salgına karşı gerekli önlemlerin öğrencilere sağlanması da devletin yükümlülüklerinden biridir.” Şeklinde açıklamasına yer verdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 23.09.2020

Bu bağlamda;

  1. Okullardakitemizliğin sürekli olarak sağlanabilmesi için neden daimi çalışanlar istihdam edilmemektedir? Okulun kadrosuna yeterli sayıda temizlik işçisi atanması için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

2.Okullardaki hijyenin, okulların dezenfekte edilmesinin ve maske, dezenfektan, ateş ölçer gibi gerekli malzemelerin öğrencilere sağlanması Bakanlığınızın görevi değil midir?Öğrencilerin sağlığını tehlikeye atan bunun gibi hayati eksiklikler nasıl okulların kendi kaderine bırakılabilir?

3.Okullar yüz yüze eğitime veliler, öğretmenler ya da belediyeler tarafından mı hazır hale getirilmektedir? Bu durum sizce olağan mıdır? Bu Bakanlığınızın görevi değil midir?

4.Sınıfların seyreltilmesiyle ilgili genel bir yönelim belirtilmiş olsa da ayrıntıların belirtilmemiş olması ve uygulamanın okullara bırakılması, öğrenci sayısının seyreltilmesinin uygulanılırlığınışüpheye düşürmektedir.Sınıf seyreltilmesi Bakanlığınızca denetlenmiş/denetlenmekte midir?

5.Öğrencilere ve eğitim emekçilerine ücretsiz test yapılması sağlanacak mıdır?

6.Bakanlığınızca öğrencilere ve eğitim emekçilerine sürekli olarak koruyucu malzeme verilecek midir?

  1. İnternet erişimi, bilgisayarı/tableti, uygun zamanı ve mekanı olmayan çocukların eğitime erişmek konusunda yaşadığı eşitsizliği ortadan kaldırmak üzere çalışmalarınız olacak mıdır?

8.Öğretmen ve ek personel ataması yapılacak mıdır?”

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.