* TÜRSAB Genel Sekreteri Hatay BTK Y.K Üyesi İbrahim Yavuz: Pandemi döneminde iç turizm ve yerli turist kazandırır

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Pandeminin vurduğu turizmin kurtuluşu iç turizm ve yerli turistten geçtiğini belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri, Hatay Bölge Temsil Kurulu (Hatay BTK) yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda İskenderun Belediye Meclis üyesi İbrahim Yavuz, turizmcilerin Suriye olayları nedeniyle yaşadığı ekonomik krizin pandemi ile hat safaya ulaştığını belirtti.

 Serpil KORKMAZ

 Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Hatay Bölge Temsil Kurulu (Hatay BTK) yönetim kurulu üyesi İbrahim Yavuz, “Pandemi döneminde iç turizm ve yerli turist kazandırıyor” diye vurgu yaptığı röportajı keyifle okumanız dileğiyle:

“Pandeminin başında yetkililerin; temiz hava, orman, açık alan vurgusunun yapıldığına dikkat çeken TÜRSAB Genel Sekreteri, Hatay BTK yönetim kurulu üyesi Yavuz turizmci, Belediyeci ve siyasi kimliği ile İbrahim Yavuz, turizm sektörü ve pandemiyi değerlendirdi:

Bu dönemde verilen “nefes kredisi” desteğinden de turizmci yeterince faydalanamadı.

 

Bu nedenle sıkıntıda olan bölge turizmini ayağa kaldıracak yöntem devletin turizm sektörüne yapacağı destektir… 

Turizmci kimliğinin yanı sıra İskenderun Belediye MHP Meclis Üyesi de olan İbrahim Yavuz, İskenderun, Arsuz ve Belen’in  yayla ve deniz turizmi ile ivme kazanabileceğini, yöresel ürünlerin de markalaşması ile ekonomik değere dönüşebileceğini, ilçeler arasındaki ulaşım sorunun da çözüme kavuşması ile de  Turizmcinin ve bölge insanının kazançlı çıkacağını ifade etti..

Devletimiz, bölgemizde yayla turizmini desteklemeli on yıl geri ödemeli tesislerin yaygınlaştırmasını sağlaması gerekir.

Pandemi döneminde iç turizmin en gözde yeri Belen idi… Belen’in bu dönemde gözde olmasının nedeni sahip olduğu doğa ile iç içe sosyal tesisler oldu.

Yayla turizminin ne kadar önemli olduğu ve bölgemizin de buna hazır olmadığına Pandemi döneminde hep birlikte yaşayarak öğrenmiş olduk.

Devletimizin iç turizmi destekleyecek açık alanların sosyal tesislerle donatması konusunda yetersiz kaldığı görülüyor. Oysa Devletimiz Belen ve Arsuz benzeri ilçelerimizde sosyal tesisleri arttırmak için teşvik ve destek yapmalı idi.

 

İskenderun-Arsuz-Belen üçgeni bölgemizin turizm lokomotifi

Pandemi öncesinde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda İskenderun Teknik Üniversitemizin ve Gastronomi Derneğinin turizm  toplantısında bölgemizin yayla turizminin desteklenmesi ile iç turizmde ekonomik canlılığı yakalayacağını belirmiştim.

Belen’de Seyir Tepesi, Şehitler Abide Anıtı gibi, halkımızın ailesiyle birlikte gidip rahat rahat oturabileceği, yemeğini yiyeceği, çocuklarının eğlenceli vakit geçireceği alanların çoğaltılmasının gerekliliğini de burada  vurgulamış konuşmamın devamında da İskenderun-Arsuz-Belen üçgeni bölgemizin turizmin lokomotifidir. Üç ilçemizi içine alacak projelerlin yaşama geçirilmesi ile diğer ilçeler de zaman içinde buna dahil olacaktır. Bu iyi değerlendirildiği takdirde bölgemizde iç turizm canlanacak ve sektör hak ettiği değeri bulacaktır demiştim.

“İç turizme hizmet edecek alanların yaratılması gerekiyor”

Bu gün pandemi dönemini yaşıyoruz. İnsanlar doğal olarak açık alanları tercih etmek durumunda. Ancak mevcut tesislere baktığımızda bölgemizdeki tesislerin yetersizliği yüreğimizi sızlatıyor. Bu bağlamda iç turizme hizmet edecek sosyal donatıların yaratılması gerekiyor. Bundan sonraki süreçte Devletimizin yerel turizmcilere yönelik destekleyici önlemler alarak doğayla iç içe, doğayla dost tesislerin yapılmasına öncülük etmesi gerekiyor.

Arsuz’un doğal güzellikleri harika. Genele baktığımızda Arsuz turizm adına iki sokağa ve denize sıkıştırılmış durumda olduğu ne yazık ki görüyoruz. Arsuz, festivaller anlamında çok güzel atılımlar yaptı. Üzülerek belirtmek isterim ki; bu atılımı pandemi sürecinde maalesef sürdüremedi.

Festivallerin yapılmayacağı pandeminin gelişinden belli idi.

Arsuz Belediyesi, Arsuz’da festivallerin iptal edileceği öngörerek temiz havası temiz suyu olan doğayla iç içe alanları oluşturma çabasına gitmeli idi.

Arsuz Belediye Başkanımız Asaf Güven’in turizm vizyonu geniş. Başkanımızın bundan sonraki süreçte Arsuz’un birçok noktasında turizm tesislerinin oluşmasına imkân tanıyacak atılımlar içerisinde olması yerinde olacaktır.

“Arsuz Belediyesi Meryem Ana suyunun olduğu yer. Soğukoluk piknik alanı benzeri bir düzenleme ile pandemi döneminde bölge insanı buraları tercih edebilecekti. Arsuz Belediyesi Festivallerde yaptığını kendi şehrinde pandemi döneminde göremedi. Ben buna üzüldüm.

 

Belen’de bakıyoruz, İbrahim Gül başkanımız Abide Anıtı ve Seyir Tepesini kurumsallaştırdı. Yeterli mi? Hayır çünkü insanlarımızın, Belen’de Abide Parkı, Seyir Terası gibi alanların sayısının çok olması beklentisi var. Atik, Soğukoluk başta olmak üzere Belen’in muhteşem bir doğası var. Bu doğa turizm alanında daha verimli değerlendirmeli. Pandemi dönemide bu beklenti daha da arttı.

Bundan sonraki süreçte daha hızlı adım atılmalı ve yaşadığımız pandemi krizini, iç turizmi hareketlendirecek fırsata dönüştürülmeliyiz. 

Bunun için hızlı adım atılmalı. Arsuz’un denizi doğası, Belen’in yaylaları tatlı bir rekabet içinde halkın arz-talep beklentilerine cevap verebilmeli ki bölgemizin yayla turizmi potansiyeli; deniz, kültür turizmi ile harmanlansın.

İlçelerimiz arasında ulaşımın da sağlanması gerekir

Bu bağlamda bölgemizde ilçeleri arasında ulaşım sorunu çözüme kavuşturulmalı. Herkesin özel aracı var denilebilir. Ancak, Arsuz’dan Belen’e Belen’den Arsuz’u toplu taşıma yapılmıyor. Ulaşımdaki kopukluk derhal giderilmeli. Gastronomi Kenti olarak Expo21’e hazırlanıyoruz. Pandemiden dolayı bu büyük organizasyon ertelenmezse Belen, Arsuz, İskenderun arası hareketlenecek. Bu nedenle İlçelerimiz arasında ulaşımın da sağlanması gerekir  ki  sorun olmaktan çıksın.

Tescil ve marka ile yöresel ürünlerimiz raflarda yerini almalı

Yöremizin Belen Tavası, cevizli sucuğu, pekmezi ve daha birçok lezzeti markalaşmayı bekliyor. Markalaşma adına yapılan çalışmaların bölgemizde hızlandırılması ve bir an önce yaşama geçirilmesi gerekiyor. İskenderun Gastronomi Sokağı için hazırlıklar yapılıyor. İskenderun-Arsuz-Belen. Turizm alanında hareketlenirse Payas, Erzin ve diğer ilçelerimizi de peşinden sürükleyecektir. Bu açıdan bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarına ve yerel yönetimlerimize büyük görevler düşüyor…

Bakanlığımızın KKTC’ye verdiği destekten biz de istiyoruz!

Türkiye, KKTC’de turizmin canlanması için Covid 19 dolayısıyla 20 milyon liralık kaynak aktaracağını açıkladı. ‘Turizm Salgın Destek Programı Projesi‘ için ayrılan bu kaynak ile turistik tesislere hibe desteğinde bulunulması yerinde bir davranış. Biz Türk turizmciler olarak aynı desteği devletimizden görmek istiyoruz. Bizim de başta küçük oteller olmak üzere; acentelerimize hibe desteğinde bulunulmasını bekliyoruz.

Bu dönemlerde rutin yapmamız gereken ödemeleri yapamadık. Ayrıca yerel belediyelerimizin biz turizmcilerden tabela vergisi almamasını istiyoruz. Pandemi döneminde SSK ve BAĞKUR ödemelerini esnafımız yapamadı. Bu süreçte üzerimize daha büyük yükler geldi. Bu yüzden borçlarımızı ödeyemedik. Biz devlete yapacağımız ödemelerin faizsiz ve uzun vade ile yapılandırılmasını istiyoruz.

Pandemi döneminde sektörün sıkıntıları katlandı. Ekonomik dar boğazda olan turizmcilerimiz kendi çabalarıyla ayakta durmaya çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Kasım-Aralık ayında otel rezervasyonlar yapıldı, uçak biletleri satın alındı, Pandemi sonrası biletlerinin iadelerini alamadık, ödemeler konusunda bir çok olumsuzlukları yaşadık. Devletimizin verdiği “nefes kredileri”den bazı  arkadaşlarımız  faydalandı. Sıkıntıda olan turizmcilerimiz nefes kredisinden de faydalanamadı. Turizmcinin hiç yoksa SSK’ya BAĞKUR’a borcu var. Yereldeki sıkıntılarımız ülkesel bazda da yaşanıyor. Sel, orman yangını gibi doğal afetlerde mağdur olanlara destekler sunulurken, Maalesef turizmcilerimiz, pandemi döneminde Devletimizin desteğini hissedemedi.

Turizm sektörü temsilcileri olarak halen Turizm Bakanlığının turizmciye özel desteklerini bekliyoruz.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.