BAŞKAN ERYILMAZ; “ İLÇEMİZİN MENFAATİNE OLMAYAN HİÇBİR ŞEYİ ASLA KABUL EDEMEYİZ”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Samandağ Belediyesi’nin son Meclis toplantısında alınan satış kararının kamuoyunda eleştiri ve tepkilere neden olması sebebiyle Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı.

7 Eylül 2020 Pazartesi günü saat 13:00’da Belediye Hizmet Binasında bulunan toplantı salonunda yapılan toplantıya Samandağ Belediyesi Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, siyasi partiler ve Oda Başkanları katıldı.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Başkan Eryılmaz, daha sonra katılımcıların görüşlerini aldı.

 

Başkan Eryılmaz yaptığı konuşmada; “ Son günlerde kamuoyunda yanış anlaşılan bir konuyu konuşmak, görüşmek üzere sizleri buraya davet ettik. Hepiniz hoş geldiniz ayağınıza sağlık.

Birkaç gündür gündemde belediye binasının satışı ile ilgili bir tartışma yaşanıyor. En son meclis toplantısında belediye meclisi, belediye binasının yeri ile alakalı belediye başkanı ve meclis üyelerine satış yetkisi verdi. Yani bir satış kararı yok. Sormadan, araştırmadan, ne olduğuna bakmadan, bilgi kirliliği yaratarak ortalığı velveleye verdiler. Seçildiğimiz günden beri birileri sürekli olarak kamuoyuna yanlış bilgiler pompalamaya çalışıyor. Bunun ilçeye herhangi bir katkısı yok. Sanki Samandağ’da her gün bir kavga var gibi bir algı yaratılmaya çalışıyor. Bunun ilçemize ve ilçemiz insanına hiçbir katkısı yok.

 

Burada bizim halkımızın zararına, istemediği hiçbir şeyi yapmayacağımızı biz seçim öncesinde de söyledik ve hala aynı noktadayız. Halkımızın istemediği, benimsemediği, ilçemizin ve belediyemizin menfaatine olmayan hiçbir şeyi ne ben ne de meclis üyesi arkadaşlarımız asla kabul edemez.

 

“MEVCUT BELEDİYE BİNASI ÇÜRÜK VE YIKIM KARARI VAR”

 

Size bu süreç ile ilgili bilgi vermek istiyorum:

Şu anda bulunduğumuz bu bina 1977 yılında, o günün koşullarında o ilçenin nüfusuna göre yapılmış bir bina. Aradan uzun bir zaman geçti ve yaklaşık 11 -12 yıl önce bu bina ile ilgili bir bilirkişi raporu alınmış.  Bu rapor, bu binanın sağlam olmadığı, bu binanın yıkılması gerektiği ile ilgili bir rapor. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen maalesef bu bina ile ilgili hiçbir işlem yapılmamış. Yani güvenlik açısından, gerek bu belediyenin içerisinde çalışan personel, gerek dışarıdan belediyeye gelen vatandaşlar açısından ciddi bir risk oluşturan bu binanın yıkılması gerekiyor. Bu binanın yıkılması konusunda, bir tereddüt yok. Mühendis arkadaşların, bilirkişilerin, aklı başında olan herkesin hemfikir olduğu bir konu. Bunun aksini kimse iddia edemez. Birinci derece deprem bölgesi olan bir yerde, ömrünü tamamlamış, deniz kumu ile yapılmış ve acilen yıkılması ile ilgili bilirkişi raporunun olduğu bir binada belediyecilik hizmetlerini yürütemezsiniz. Bu bina yıkıldıktan sonra bizim bir belediye binasına ihtiyacımız var. Bir önceki yönetim tarafından yapılmış bir bina var. Binanın yeri daha öncede ifade ettiğim gibi çok doğru değil. Ama madem bu bina yıkılmak zorunda, Samandağ’ın da bir belediye binasına ihtiyacı var. 9 milyon lira para harcanarak kaba inşaatı bitirilmiş, 8.500 m2 kapalı alan ve atıl durumda olan bir bina var. Gelir gelmez o binanın değerlendirilmesi ile ilgili çok ciddi çaba gösterdim.

 

“GİZLİ SAKLI HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK”

 

Birilerinin iddia ettiği gibi kimseye danışmadan, kendi kendimize satış kararı almışız, satmışız, peşkeş çekmişiz gibi şeyler yok. Biz yangından mal kaçıran, hesap vermeyen, şeffaf olmayan bir yönetim anlayışıyla bugüne kadar bu ilçeyi yönetmedik.

Biz hemen hemen hiçbir belediyenin yapmadığı şekilde her ay düzenli olarak bu ilçenin gelir ve gider tablosunu canlı yayında, kamuoyu ile paylaşıyoruz. Gizli saklı hiçbir şeyimiz yok.

 

“ÇÖZÜM İÇİN ÖNERİLERE AÇIĞIZ”

 

Biz bir dayatma içinde değiliz. Halkımız neyi isterse onu yapacağız. Ama öneri getirirken çözüm üretirken şunun da bilinmesi lazım; bu binanın yıkılması gerek.

Mimarlarımız, mühendislerimiz 42 mahalle 125 bin nüfuslu bir ilçenin 15 – 20 yıl sonrasını da düşünmek suretiyle modern çağdaş, ilçenin ihtiyacına uygun, ihtiyacını karşılayacak tarzda bir bina inşa edebilir miyiz. Evet derlerse hiçbir sıkıntı yok, burada yapabiliriz. Ne ben ne de meclis üyesi arkadaşlarımız burada bina yapmayalım ille de oraya gidelim gibi dayatmalar içinde değiliz. Biz bir çözüm, bir çıkış yolu bulmaya çalışıyoruz.

 

 

“İNSAN ONURUYLA ŞEREFİYLE NAMUSUYLA YAŞAR. NAMUSUYLA ŞEREFİYLE ÖLÜR.”

 

Bu seçimde önemli bir görev verildi. Ama şu unutulmasın ki bir insanın şerefi, namusu gururu bu bize teslim edilen bu görevden daha önemlidir. İnsan onuruyla şerefiyle namusuyla yaşar. Namusuyla şerefiyle ölür. Çok rahatsızım özelikle Samandağ’dan haysiyet cellatlığı yapanlardan.Siyasi hesaplaşma olur, rant peşinde olur, gelinini, oğlunu işe almamışsın olur, başka bir şey olur sebep ne olursa olsun. Seçilmiş bir belediye başkanına ve yönetimine sabah akşam karalama, iftira, küfür hakaretle olmaz.

 

Gittiğim her yerde Ankara’da olsun İstanbul’da olsun hep söylüyorlar, nedir bu kin nedir bu öfke neyi paylaşamıyorsunuz. Eleştiri yap usulüne göre yap. Adabına göre yap. De ki bu adamın toplumda bir konumu var. Eyvallah eleştirin. Bir daha beni başkan yapmayın, oy vermeyin. Ama insanların onuruyla oynamak bu kadar basit olmamalı. Ben gece gündüz çalışıyorum. Bir de bu hakaretleri görüyorum. Bu şeylere hiç gerek yok rica ediyorum. Kimin ne derdi varsa gelsin. Bizim kapımız herkese açık.

 

“MEVCUT PARSELDE BELEDİYE BİNASI İHTİYAÇLARA CEVAP VERMEZ”

Toplantıda söz alan Mimar Metin Fırıncıoğulları, mevcut belediye binasının ömrünü tamamlamış olduğunu ve yıkılması gerektiğini belirterek : “ Bu binanın fiziki koşulları ile ilgi Refik Başkanın söylemleri tamamen doğrudur. 1977 yılında yapılmış olan bu bina, şu an ömrünü tamamen bitirmiş ve yıkılması gereken bir bina. Gerek burada çalışan personeller gerekse buraya gelen vatandaşlar için tehlike arz etmekte. Bu binanın yıkılıp daha sonra yapılması ya da satışı ile ilgili değerlendirmeler daha sonra da yapılabilir. Ayrıca ilçemizin geleceği ile ilgili atıl durumda olan mevcut belediye hizmet binası kaba inşaat halinde durmaktadır. O kaba inşaat olan binanın tamamlanması gerekmektedir. Ancak o binayı tamamlarken oraya güzergahın da oluşturulması, yolların açılması gerekiyor. Orada fiziki olarak tek başına bir belediye hizmet binası yeterli olmayacaktır. Örnek olarak Antakya Adalet Sarayı’nı göstereceğim. Oraya öncelikle adalet sarayı yapıldı, daha sonra bu adalet sarayının çevresinde kamuya ait yeni binalar oluşturuldu, okullar, oyun alanları, spor alanları yapıldı ve yeni bir Antakya merkezi oluşturulmaya çalışılıyor. Şu an Samandağ’da da yeni bir merkez oluşturmak adına orası değerlendirilebilir. Burası gerçekten belediye için dar bir alan. Samandağ’ın geleceği ile ilgili bu bina, hizmet binası olarak Samandağ’ın ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Belediyenin satış yapması taraftarı değilim, burası daha farklı değerlendirilebilir. “ dedi.

“MERKEZİN AÇILMASI GEREK”

Daha sonra söz alan Mimar Ali Aştah, mevcut belediye binasının Samandağ’a yakışmadığını ve olması gereken binanın Samandağ’ın sosyokültürel yapısını yansıtması gerektiğini belirterek: “ Belediyenin şu anki binası Samandağ’a yakışan bir yapıda değil. Samandağ Belediyesi’nin kuruluş tarihi ile eşdeğer bazı ilçeler var, belediye binalarına gidin,  oranın sembolü olmalı. Çünkü belediye halka ait bir yerdir. Onun için sembol bir yapı olması gerekiyor. Belediye binası, oranın sosyokültürel yapısını yansıtan bir bina olması gerekiyor. 1.300 m2 içerisinde bunu yansıtmamız mümkün değil. Samandağ Belediyesi’nin mimari yapısı, Samandağ’ın sosyokültürel yapısını yansıtmalı. Ancak bunu 1.300 m2 de yansıtmak mümkün değildir.

Merkezimiz çok sıkışık, bazı yerlerde dükkanların metrekareleri 10 bin dolara kadar çıkmış… işsizlikten bahsediyoruz, insanlarımızın Suudi Arabistan’da mahkum olmalarında bahsediyoruz ama aynı yapıda da devam ediyoruz. Merkezimizin açılması gerekiyor. Bu uçuk fiyatların mantıklı bir seviyeye inip herkesin iş imkanı sağlayabileceği bir alan olması gerekiyor.” dedi.

“HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ”

 

Ziraat Odası başkanı Selim Kamacı “ geç kalınmış olsa da bu toplantıyı yapmanız çok güzel, çok hoş. Samandağ belediye binasının satılmasına karşıyız. Bir alternatif sunmamızı istiyorsanız, oradaki belediye ile ilgili fikirlerimi isterseniz olaylara çok fazla vakıf birisi olarak paylaşabilirim. Bu toplantının bir daha yapılması durumunda size verecek çok güzel önerilerimiz var. Ekonomik anlamda, hizmet anlamında size destek olmaya hazırız.” dedi

 

“MEMLEKET MASASI KURALIM”

 

İYİ Parti Samandağ ilçe başkanı Seyran Ziroğlu “ Öncelikle bizi bu toplantıya davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Memleket masasını inşallah birlikte kuracağımızı bu ortamda görüyorum. Samandağ Belediyesini çok iyi niyetle yönettiğinize samimiyetimle inanıyorum. Rant adına hiç kimsenin hiçbir söyleyecek sözü yok.  Sizi tebrik ediyorum. Satışlara karşı olduğumuz bir kez daha söylüyor, almış olduğunuz mevcut kararı samimi bir şekilde iptal etmenizi istiyoruz. Sizin önderliğinizde bir memleket masası kuralım. Bir buçuk yıldır sizleri takip ettiğimizde ciddi çalışmalar yaptığınıza ve ciddi borçlar ödediğinize bütün vatandaşlarımız ile şahit olduk.  Gündemdeki satışlar ile yıpranmamanızı tavsiye ediyorum. Bütün arkadaşlar ile birlikte Samandağ’ın bizim olduğunu varsayarsak, hep birlikte güzel çalışmalar yapalım. Çözüm amaçlı tüm yatırımlara destek vereceğimizi buradan söylüyorum.” dedi.

 

“ÜRETMEMİZ LAZIM”

 

Sevader Başkanı Levent Duran “ Bu güzel ve demokratik ortam için öncelikle sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bugünkü toplantıda gözlemlediğim, bunca yıldır neden arpa boyu kadar yıl alamadığımızı gördüm. Hepimiz olaylar üzerinden konuşuyoruz. Rant üzerinden konuşuyoruz. Herkese potansiyel hırsız gözüyle bakıyoruz. Sanki ne yapılırsa, ne edilirse ya çalınacak ya rant sağlanacak gözüyle bakıyoruz. Artık olaylar üzerinden hareket etmeyi bırakmalıyız. Samandağ belediyesi bu binayı neden satmak zorunda kalıyor çünkü üretemediğimiz için satmak zorunda kalıyor, bunu düşünmeliyiz. Üretmek zorundayız. Dünyanın en güzel deniz bizde, sahil bizde verimli araziler bizde… Belediye arazisinin çok değerli olduğunu düşünüyor, satılmasını istemiyoruz. Ama alternatif çözümler bulmak noktasında başkanımız ile birlikte hareket edip üretime geçmemiz gerektiğini düşünüyoruz.” dedi

 

“SAMANDAĞ’A KENT MEYDANI GEREK”

ÖDP Eski Belediye Başkan Adayı Mustafa Yatkın; “ öncelikle toplantının düzenlenmesinde katkısı olan Başkan beye ve yönetimine teşekkür ediyoruz. Paylaşımlar oldukça çözüm üretilebilir. Biz Samandağ Kent Konseyi olarak Samandağ’a bir kent meydanı kazandırmadan ölmeyeceğiz, bunun mücadelesini vereceğiz. Sevgili Refik Başkan ve yönetimi bu konuda geçmişte bizimle el ele verdi, aynı eli kendisine uzatıyoruz, uzatmaya devam edeceğiz. Aynı elin sıcaklığını ondan hissetmek istiyoruz. Bunun için mücadele vereceğiz. Bu şartlar altında, bu 1.300 m2 alanda eski vergi dairesindeki hissedarları ikna edip bir kent meydanı yaratma adına biz bu takasa ve desteklemeye hazırız. Özelikle rica ediyorum, başkanı da bu konuda taciz ediyorlar, “biz seçim döneminde söz verdik oraya taşınmayacağız” diye ancak başka yere satılmasını, üniversite olursa oraya sağlayacağı katkıyı siz düşünün. Oradaki rantiyeciler uçar.” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.