MİMAR SİNAN’IN MARMARA’DA ZAMANA MEYDAN OKUYAN ESERLERİ LİSTELENDİ

Published on:  /   Yorum yapılmamış

– “MARMARA’NIN MİMARI SİNAN” GÜNCEL BİR ENVANTER SUNUYOR

Marmara Belediyeler Birliği Kültür Yayınları, Mimar Sinan’ın izinde Marmara Bölgesi’ni mercek altına alan kapsamlı bir çalışma yürüterek zamana meydan okuyan, kaybettiğimiz ve yok olma riskiyle karşı karşıya olan eserlerin bir dökümünü sunan ‘Marmara’nın Mimarı Sinan’ kitabını yayımladı.

Prof. Dr. Suphi Saatçi’nin hazırladığı kaynak niteliğindeki ‘Marmara’nın Mimarı Sinan’ Marmara Bölgesi’ni mercek altına alarak kaybettiğimiz ve yok olma riskiyle karşı karşıya olan tarihî yapılara dair güncel bir envanter sunuyor. Ortadoğu ve Balkanlar coğrafyasına yayılan Mimar Sinan eserleri içinde tamamlanan 400’den fazla yapının 380’inden fazlası Marmara Bölgesi’nde yer alıyor.

Marmara’nın hangi şehirlerinde hangi Mimar Sinan eserleri bulunuyor?
Kitapta, en çok sayıda Mimar Sinan eseri bulunan İstanbul ve Marmara Bölgesi detaylıca incelenerek günümüzde Fatih ilçesi sınırları içerisinde yer alan Tarihî Yarımada, ardından Üsküdar, Beyoğlu ve Eyüpsultan ilçelerine öncelik veriliyor. Eserin yayına hazırlandığı süre zarfında yapılan araştırmalar, Mimar Sinan’ın yaptığı camiler, medreseler, imaret ve kervansaraylar, hamam ve köprülerin çoğunun günümüzde de kullanılmakta olduğunu ortaya koyuyor. Bugüne kadar ayakta kalmayı başaran ve kullanılan eserler tek tek fotoğraflanarak katalog çalışması hâlinde okuyucuya sunuluyor.

Kitap kapsamında yapılan araştırmalar Mimar Sinan’ın sadece eser sayısı ile değil, yapı türlerine bakıldığında da camilerin yanı sıra imaretlerden mektep ve medreselere, dârüşşifâ ve dârüttıp yapılarından ambar ve mahzenlere, çarşılardan köprü, kemer ve su yollarına, dârülkurrâ ve dârülhadislerden hamamlara, kervansaraydan köşk ve kasırlara değin eserler üreterek Marmara ve İstanbul’u ihya ettiği tespit ediliyor. Mimar Sinan’ın ustalığına dair pek çok bilgi aktaran çalışma, kaybolan yapılara da ışık tutuyor.

Türkçe-İngilizce olarak hazırlanan kitap, Mimar Sinan’ın eşsiz eserlerini daha geniş bir kitle ile buluştururken belediyeler başta olmak üzere tüm yerel yönetimler, akademisyenler, öğrenciler ve konuya ilgi duyan diğer herkes için bir kaynak olma özelliği taşıyor.

Tasarımı Salih Pulcu’ya ait olan esere, online kitap satış siteleri ve seçkin kitabevlerinden ulaşılabilir.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.