Pandemi devam eder ve Expo heyeti erteleme kararı alırsa…!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Pandemi devam eder ve Expo heyeti erteleme kararı alırsa…! BAŞKAN SAVAŞ’TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR…

 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Halk TV’de yayınlanan Konuşalım adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

Kent gündemine dair önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, program sunucusu Fatma Nur Ak’ın sorularına da samimiyetle cevap verdi.

2021 yılında gerçekleşecek olan Expo hakkındaki düşüncelerini paylaşarak programa başlayan Başkan Savaş, “Pandemi sürecinden dolayı dünyadaki birçok büyük organizasyon ya ertelendi ya da iptal edildi ancak biz hazırlığımızı yapmaya devam ediyoruz. Pandemi devam eder ve Expo heyeti erteleme kararı alırsa bunu da saygı ile karşılarız. Hem Antakya hem de İskenderun bölgesindeki alanlarımızda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İskenderun bölgesindeki alanımızı kasım sonu, Antakya bölgesindeki alanımızı aralık sonunda bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

“EXPO’nun şehrimizin ticaretine ve turizimine dinamizm getirmesini amaçlıyoruz”

Expo alanları hakkında da önemli bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Toplam 350 dönümlük alan içerisinde yapacağımız organizasyonda 2 milyon misafiri ağırlamayı hedefliyoruz. Bu alanlar kalıcı olacak. Expo sonrası da hem şehrimize hem de vatandaşlarımıza hizmet etmeye devam edecek. Expo’nun şehrimiz ticaretine ve turizmine dinamizm getirmesini amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Savaş, Hatay’ın UNESCO onaylı mutfağı hakkında da düşüncelerini paylaştı. Hatay mutfağının 601 farklı yemek ve tatlı çeşidine sahip olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Topraklarımızda yaşamış on üç medeniyetin bize bıraktığı miraslardan biri de mutfak kültürü. UNESCO tarafından onaylı bu zenginliğimizi dünyayla paylaşmak istiyoruz. Bunun için hem yurt içinden hem de yurt dışından insanlarımızı şehrimize davet ediyor ve yemeklerimizi tatmaya davet ediyoruz. Hem Suriye savaşının hem de pandeminin olumsuz etkisini üzerimizden atarak şehrimizin ticaretine, turizmine katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Başkan Savaş ayrıca UNESCO tarafından tescil bekleyen başka lezzetlerinin de olduğunu sözlerine ekledi.

Hatay’ın çok renkli yapısının barış, huzur ve sevgi yaydığını belirten Başkan Savaş, bu renkli yapının kendi içinde hiçbir zaman sıkıntı yaşamadığını ve tüm iyi günleri birlikte kutladığını da ifade etti.

Tarihinde ilk kez Süper Lig’e yükselen Hatayspor’un başarısı ve gelecek sezonun planlaması da programda konuşuldu.

“ŞAMPİYON HATAYSPOR’UN BAŞARISI MASAYA YATIRILDI”

Hatayspor’un 53 yıllık tarihinde hep ikinci ve üçüncü liglerde boy gösterdiğini hatırlatan Başkan Savaş, “On bir buçuk yıllık belediye başkanlığı sürecimde Hatayspor’a her zaman destek oldum. Takımımız üçüncü lige düşmek üzereyken sahip çıktık. O günden bu yana geçen süre zarfında hep yukarıyı hedefledik. Ve 4 yıl içerisinde Süper Lig’e çıktık. Titizlikle, disiplinle birleştirici güç olarak bu başarıyı elde ettik. Şimdiki hedefimiz de 2-3 yıl içinde Avrupa’da mücadele etmek. Genç teknik ekibe sahibiz. Altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Gençlerimizi ve A Takımımızı bir araya getirecek bir projemiz var. Sayın Valimiz ve milletvekillerimiz bu konuda bize destek oluyor. Takımızı şu anda Erzurum’da yeni sezona hazırlanıyor. Aramıza yeni katılan arkadaşlar oluyor. İyi yoldayız ve Süper Lig’de kalıcı olmak istiyoruz” diyerek taraftarlara gurur duyacakları bir takım izletmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Başkan Savaş programın ilerleyen dakikalarında Hatay Büyükşehir Belediyesinin pandemi sürecindeki çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Pandemi sürecinde Dünya Sağlık Örgütü ve Bilim Kurulu kararlarına uygun hareket ettiklerini belirten Başkan Savaş, “Özellikle 65 yaş üstü ve 20 yaş altı hemşehrilerimizin ihtiyaçlarını gidermek için büyük çaba sarf ettik. Şehrimizdeki tüm toplu taşıma araçlarını periyodik aralıklarla dezenfekte ettik. İhtiyaç sahibi ailelere temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kartları dağıttık. Sosyal Marketlerimiz aracılığıyla giyim, gıda gibi ürünleri ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdık. CHP’li diğer büyükşehir belediyelerle dirsek teması halindeydik. Aldığımız ortak kararları kendi şehrimizde uyguladık” dedi.

Hatay’daki vaka artışının komşu illerdeki gibi çok olmadığını belirten Başkan Savaş, ildeki vaka sayısının 300-400 civarında olduğunu belirtti.

“HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN PROJELERİ KONUŞULDU”

Başkan Savaş, Hatay büyükşehir Belediyesinin altyapı ve üstyapı çalışmaları hakkında da düşüncelerini paylaştı. Hatay’ın büyükşehir statüsüne alındıktan sonra var olan eksikliklerini giderme noktasında altyapıya büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Savaş, “Büyükşehir olana kadar şehrimizde sadece iki tane arıtma tesisi vardı. 6 yıl içerisinde 9 tane arıtma tesisi yaptık. Kaderine terk edilen Asi Nehri’ni yeniden canlandırdık. Asi Nehri tertemiz akıyor. Amik Ovası’nda bir tane bile arıtma tesisi yokken şu anda sadece ovada 5 tane arıtma tesisi yaptık. Hala altyapı yapmaya devam ediyoruz. 2017 yılında altyapıya en çok yatırım yapan belediye olduk. Bu sene de böyle olacağını düşünüyorum. Bu sene 700 milyon liralık altyapı yatırımı yapacağız. HADO projemiz devam ediyor. Akdeniz’den yeteri kadar faydalanamadığımız için bu projeyi hayata geçireceğiz” diyerek hiçbir çalışmanın pandemi sürecinden etkilenmediğini ifade etti.

“KIRSAL KALKINMA MODELİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK”

Başkan Savaş, kırsal kalkınma ile ilgili hayata geçirdiği ve geçireceği projeler hakkında da konuştu. Kırsal kalkınmaya can suyu olacak desteklere devam edeceklerini ifade eden HBB Başkanı, “Desteklerimiz devam edecek ancak asıl amacımız kırsal bölgede yaşayan vatandaşlarımızın kendi kendilerine yetebilecek hale getirmek. Üreticilerimiz gün geçtikçe fakirleşiyor. Çünkü ürünün yetiştirilme sürecindeki her şey zamlanıyor. Hal böyle olunca köyden kente göç kaçınılmaz oluyor” dedi.

Tarımsal kalkınma projelerindeki amaçlarının üreticinin kazanması olduğunu ifade eden Başkan Savaş, “Bu atılımı kooperatifler ve şirket aracılığıyla yapacağız. 52 kooperatifimiz var. Tarımı endüstriyle buluşturacağız. Amacımız üreticimizin kazanması ve kendi köyünü, toprağını terk etmemesi. 2-3 yıl sonra bu projemiz birçok şehre örnek olacak. Yerel kalkınma modelini başlatıp herkese rol model olacağız” dedi.

Hatay’a ait GDO’suz ata tohum ali bayır ve karakılçık buğdaylarının üretimine katkı sağlayarak da yerelden kalkınmaya önemli bir katkı sağladıklarını ifade eden Başkan Savaş, “Başlattığımız “Doğal Yaşam ve Üretim Çiftlikleri” projemiz kapsamında şehrimize özgü ve GDO’suz ali bayır ve karakılçık buğdaylarını toprakla buluşturduk. Şimdi de bunun karşılığını alıyoruz. Toplam 60 dönümlük arazide buğday ektik. Amacımız bu ürünleri çoğaltarak ülkemizde yaygın hale getirmek. Biz istiyoruz ki çocuklarımız GDO’suz, sağlıklı ve organik ürünler tüketsin. Ektiğimiz buğdayların vitamin değeri çok yüksek ve birçok hastalığa faydası var” şeklinde konuştu.

Başkan Savaş izleyicilerden gelen sorulara da cevap verdi. Köy ve yayla yollarının Hatay Büyükşehir Belediyesi ile beton asfaltla tanıştığını ifade eden Başkan Savaş, Teleferik Projesi ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.